בעקבות חשיפת מקור ראשון – מתווה המתנדבים יוצא לדרך. בהנחיית שר החקלאות ונדב גליל עודד פורר, מנכ"ל המשרד לפיתוח הנגב והגליל, אילן שוחט, שוחח לפני זמן קצר הערב (ד') עם מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים, תומר לוטן, בעקבות המחלוקת סביב יישום התוכנית להקמת שתי פלוגות מג"ב בנגב ובגליל בסיוע מתנדבי ארגון השומר החדש, תוכנית ששוחט ולוטן היו ממפתחיה ועל העיכוב ביישומה פרסמנו כאן אמש.
בשיחתם יישרו שני המנכ"לים את ההדורים, והחליטו להוציא את התוכנית לפועל, כאשר על פי הסיכום יקציב המשרד לפיתוח הנגב והגליל שלושה מיליון ש"ח מתקציבו לטובת הצטיידות הכוחות. "ההחלטה תתקיים ללא סייגים" אמר לנו הערב שוחט. לדבריו, "יישרנו את ההדורים, וכל החסמים בתהליך נפתרו". שוחט הוסיף כי פלוגות המתנדבים ישמשו מעטפת מבצעית לכוחות מג"ב בזמן חירום, ובזמני בשגרה יפעלו עם ארגוני המתנדבים בשמירה על החקלאות בנגב ובגליל.
כמו כן, בשיחתם החליטו המנכ"לים לצאת במתווה חדש, שבמסגרתו יוענקו סמכויות שיטור ומעצר לרבש"צים (רכזי הביטחון) ביישובים ובמושבים, וכך תהיה להם הסמכות לעצור עבריינים ולעכב אותם עד להגעת כוחות השיטור. לדברי שוחט, "מדובר בשדרוג משמעותי להרתעה, והגברת האפקטיביות והנוכחות של הרבש"צים בשטח תעניק למג"ב ולכוחות הביטחון חיזוק משמעותי, חשוב ומתבקש".
"אין שום סיבה לא להוציא את התוכנית לפועל עוד היום"
היום בצהריים השר פורר קרא לשר לביטחון פנים במהלך ועידת ישראל היום ליישם מיידית את התוכנית להקמת בסיסי מתנדבי מג"ב בנגב ובגליל: "מדובר בתוספת של מאות עד אלפי שוטרים בשטח שיתנו ביטחון לאזרחים, ירתיעו את אויבנו וגם יתנו מענה לפשיעה החקלאית" אמר השר.
השר פורר ביקר את התנהלות השר לביטחון פנים שפעל לסכל את התוכנית עליה החליטו במשותף, הייתה אמורה לצאת לדרך לפני חודשים ארוכים ולהעמיד כבר כח אדם מיומן לסיוע בביטחון המדינה: "בדרך כלל הבעיה היא מחסור בתקציב, אבל כאן הכסף כבר קיים ואין שום סיבה לא להוציא את התוכנית לפועל עוד היום".
כזכור, אתמול פרסמנו כי השר לביטחון פנים, עומר בר-לב, סיכל לפני כחצי שנה תוכנית פעולה נרחבת ומיידית לגיוס אלף מתנדבים מבצעיים לשורות מג"ב, שאמורה הייתה להתבצע באמצעות תשתית השטח של ארגון "השומר החדש".
במסגרת התוכנית, אשר לה הוקצו מיליוני שקלים מתקציבי משרדי החקלאות והמשרד לפיתוח הנגב והגליל, היו אמורים לקום בסיסים ייעודיים של מג"ב בצפון ובדרום עבור אלפי מתנדבים פרטיים, ש"יחויילו" למספר שעות התנדבות בשבוע ויקבלו סמכויות זהות לשוטרים בתפקיד. על פי גורמים המעורבים בנושא, בר-לב מנע את ביצוע התוכנית בשל ביקורת של ארגון "יוזמות אברהם" לזכויות לערבים, שהתנגד להקמת מערך המילואים, וכן מסיבות פוליטיות. כתחליף, אישר השר בר-לב לגייס מתנדבים שיופעלו בכלל היחידות ולא ביחידה אורגנית, במנותק מהשומר החדש.
תוכנית הפעולה, שנהגתה בידי אנשי השומר החדש ופיקוד מג"ב ביחד עם אנשי המקצוע במשרדי הפנים והחקלאות, הייתה אמורה לתת מענה ולהיות מבצעית כבר בעת הזאת, ערב חודש הרמדאן ועל רקע ההיערכות במערכת הביטחון לאפשרות של פרעות נוספות ומהומות, בדומה לאירועי שומר החומות אשתקד, שבמהלכם איבדו כוחות הביטחון את השליטה על גובה הלהבות והיקפי הנזקים שעלו גם בחיי אדם. על פי התוכנית שקידמו בשומר החדש ונחסמה כאמור, על פי גורמים המעורים בעניין, בהוראת השר בר-לב, אנשי השומר החדש היו אמורים לפעול לגיוס אלפי מתנדבים ולאיישם במספר חטיבות מתנדבים במודל מילואים תחת משמר הגבול שבכוחם לחולל מהפכה בביטחון האישי.
על פי התוכנית, אזרחים מתנדבים יוצאי צבא יגוייסו לטובת "משמר שכונה", "משמר אזרחי" וכוחות "מתמיד" להגנה על השטחים הפתוחים, המרחבים העירוניים וכלל הנגב, איזור שאבדה בו הריבונות והמשילות הישראלית. בשומר החדש דרשו ממערכת הביטחון להוביל, במקביל להתגייסות הוולונטרית שלהם, תוכנית לאומית לשדרוג כלל תשתיות וארגוני האכיפה של מדינת ישראל, הן מצד הסמכויות והן מצד המשאבים ומרכיב כוח האדם. הליך גיוס מתנדבים לשורות מג"ב אורך כשלושה חודשי הכשרה לכל הפחות, וכעת המדינה תוכל להיעזר רק בשירותיהם של פוטנציאל מתנדבים בן 400 לוחמים בלבד שכבר פועלים בשורות מג"ב תחת החסות של השומר החדש. שיתוף הפעולה בין מג"ב לשומר החדש, מזה שנים, נחשב למוצלח מאוד שהביא להישגים משמעותיים בהגנה ובטחון על החקלאים ברחבי המדינה.