את הריאיון עם מפקד משמר הגבול ניצב אמיר כהן היה קשה מאוד לקבוע. אחרי פיגוע בחדרה שבו איבד שניים מלוחמיו, ומתיחות גבוהה מאז מסע הרצח בבאר־שבע בשבוע שעבר, הוא נע בין זירות, תחקירים, שיחות עם לוחמים והערכות מצב עד השעות הקטנות של הלילה. רק ביום שלישי לקראת ערב הוא מתפנה לשוחח עימנו על אירועי הטרור האחרונים. אבל אז מתברר שהרצף הנוראי עוד לא הסתיים. בעודנו מדברים ומנסים לקבל מענה על עוד שאלה, מכשיר הטלפון של כהן מצלצל שוב ושוב. הוא מתנצל וקוטע את הריאיון. פיגוע ירי בבני־ברק. בהמשך התברר שחמישה בני אדם נרצחו באירוע הקשה, כאשר המחבל דיא חמראשה, תושב יעבד שליד ג'נין, שכבר ישב בכלא על עבירות ביטחון, פתח באש לעבר עוברים ושבים. את השיחה הזו נצליח להשלים רק מאוחר יותר, אחרי שנודע שבפיגוע נפל רס"מ אמיר חורי מיחידת האופנוענים, שדלק אחרי המחבל ויחד עם חברו ע' הצליחו לחסל אותו.
"השוטרים שהגיעו לזירת הפיגוע בבני־ברק הגיבו באופן מהיר ונחוש, תוך כדי חתירה למגע", אומר ניצב כהן. "בקרב היריות המחבל הצליח לפגוע בשוטר אמיר חורי ז"ל, ולצערנו הרב גם להרוג אותו".
מה חשבת על פעילות אנשי כוחות הביטחון באירוע?
"השוטרים בשטח הצליחו למנוע פגיעה רחבה יותר באזרחים שהיו במקום. זה היה אירוע מורכב, בלב אזור מגורים. השוטרים פעלו בצורה אמיצה מאוד, ועל פי ערכי משטרת ישראל".
אלה ימים מטלטלים בעבור ניצב כהן, מי שאליו כמפקד משמר הגבול העיניים נשואות כעת, ושעל כתפיו מוטל חלק גדול מן המשימה הלאומית הנוכחית: גדיעת גל הטרור, שהחל בפעולות "קטנות" יחסית וצמח לרצף פיגועים אכזרי וכואב. 11 בני אדם נרצחו בתוך שבוע אחד, שלושה מהם שוטרים: רס"מ חורי, ושני לוחמי מג"ב, שנרצחו בפיגוע הירי בחדרה ביום ראשון השבוע: רב־שוטר יזן פלאח מהכפר כסרא־סמיע בגליל, ורב־שוטר שיראל אבוקרט מנתניה. שניהם שירתו בפלוגה מ"ג במג"ב איו"ש, בני 19 בהירצחם.
"זה מנעד של רגשות", משיב ניצב כהן כשאני מבקש ממנו לתאר את תחושותיו בימים אלה. "אלה ימים קשוחים. מצד אחד יש כאב גדול, מצד שני גם רגעי גאווה. רגע אחד אתה בוכה ומתאבל באמת, הכאב חותך את הלב. אבל כשאני רואה את הלוחמים שלנו פועלים באומץ ובנחישות לאור הערכים שאנחנו מנחילים להם במשמר הגבול ופועלים להצלת חיים, יש גם גאווה".
"ביום שאחרי הפיגוע בחדרה, יכולנו להתעורר לבוקר שחור עם 40 ארונות קבורה כתוצאה מהפעילות העוינת של אותם שני מחבלים, שהגיעו לזירה במטרה לרצוח כמה שיותר אזרחים"
לניצב כהן יש במה להתגאות. שניים מלוחמיו נרצחו בחדרה בידי שני תושבי אום אל־פחם אשר היו מזוהים עם דאעש, אך לולא התושייה והנחישות שהפגינו לוחמים שסעדו את ליבם באותה שעה במסעדה סמוכה, האירוע היה עלול להסתיים בתוצאות קשות הרבה יותר.
"זה כואב, יש הרבה אבל ובכי על שני לוחמים אמיצים שנרצחו בידי נבלות וטרוריסטים. ועם זה, התחדדה אצלנו ההבנה שהלוחמים האמיצים האלה הם חומת המגן שמונעת פגיעה באזרחים רבים", אומר ניצב כהן. "ביום שאחרי הפיגוע בחדרה, יכולנו להתעורר לבוקר שחור עם 40 ארונות קבורה בגדלים שונים כתוצאה מהפעילות העוינת של אותם שני מחבלים, שהגיעו לזירה עם ארסנל נשק – שלושה אקדחים, מאות כדורים, אפודים קרמיים – במטרה לרצוח כמה שיותר אזרחים".
"האירוע בחדרה היה חריג ממה שהכרנו", ממשיך ניצב כהן. "זה קרה בלב מדינת ישראל, אזור מסחרי שאנשים באים אליו כדי לשבת, לאכול, ליהנות. לא זירת חיכוך בדרך כלל. ואל המקום הזה באים שני מחבלים חמושים היטב שמתכננים אירוע רב נפגעים, מארגון אסלאמיסטי קיצוני ופנאטי, ועושים מאמץ לפגוע בכמה שיותר".
כהן ביקר בבית החולים את הלוחמים שנפצעו בפיגוע, יחד עם המפכ"ל רב־ניצב קובי שבתאי. "הצלתם את מדינת ישראל מיום דמים ומרצח של עשרות אזרחים, וזו גבורה", אמר להם. "אם לא אתם, היה מתבצע פיגוע המוני. בסוף אנחנו החומה, וכשמתקבל אירוע כזה אנחנו יודעים להגיב. לשמחתנו היו שם לוחמי ימ"ס שהגיבו בגבורה, באומץ ובחתירה למגע, לפני שהיו לנו הרוגים אזרחים. לצד זה שילמנו מחיר יקר מאוד".

כשאתה מדבר עם לוחמים בימים האלה, מה המסר שאתה מעביר להם?
"קודם כול חשוב לי לתת גיבוי ותמיכה. אני אומר להם 'אני סומך עליכם ובוטח בכם'. נכון, החיל שילם מחיר כבד, אך לוחמיו הצילו חיי אזרחים רבים".
השיחה עם כהן מתקיימת כשהוא בין משימות, ואחרי לילות דלים בשינה. העיסוק בפיגועים ממלא את לוח הזמנים שלו, ומטיל עליו גם מעמסה אישית ורגשית. הוא משרת במשטרה כבר 34 שנים, ומילא במהלך השנים שורה של תפקידים. בין השאר כיהן כמפקד יחידת אלון במג"ב צפון, מפקד פלוגה במג"ב איו"ש, מג"ד עוטף ירושלים, סגן מפקד מג"ב צפון, קצין מבצעים של משמר הגבול, מפקד מרחב נתב"ג, וסגן ראש אגף ההדרכה של המשטרה. לפני כשנה, בפברואר 2021, קיבל את הפיקוד על משמר הגבול ודרגת ניצב.
גל הטרור החל כאמור בעצימות נמוכה בחודשים האחרונים, אך לפני כחודש הוא לבש פנים מאיימות יותר. כבר בתחילת חודש מרץ בוצעו שני פיגוע דקירה בכפר חיזמא, צפונית לירושלים, ובהם נפצעו שני יהודים יום אחרי יום. כעבור שלושה ימים, ב־6 במרץ, שני שוטרים נפצעו באורח קל עד בינוני בפיגוע דקירה בשער האריות בירושלים. למחרת, לא הרחק משם, דקר מחבל בשער הכותנה שני שוטרים ופצע אותם באורח בינוני. באותו יום אירע פיגוע דריסה בכפר סילת אל־חארית'יה בשומרון, ובו שני לוחמי מג"ב נפצעו קל. בהמשך החודש נפצע אזרח באורח קל בפיגוע דקירה ליד מתחם התחנה בירושלים, ושני שוטרים נפצעו קל בפיגוע דקירה בראס אל־עמוד. ביום שלישי שעבר נדקרו ונדרסו למוות ארבעה אזרחים בבאר־שבע, והשבוע ביום שלישי נרצחו בירי ארבעה אזרחים בבני־ברק.
אירועים אלה מתרחשים על רקע תאריכים נפיצים מבחינה ביטחונית. "יום האדמה" שצוין שלשום, היה הראשון שבהם. בשבת הנוכחית מתחיל חודש הרמדאן, המועד לפורענות. התקופה הרגישה כוללת גם את "יום הנכבה" – שהפלסטינים מציינים אותו ב־15 במאי, וחלק מערביי ישראל ביום העצמאות – והיא תימשך עד "יום הנכסה" בראשית יוני, שבו מצוינת התבוסה הערבית במלחמת ששת הימים.
בתפקידיו השונים במהלך השנים טיפל ניצב כהן בשורה ארוכה של אירועי טרור ופיגועים קשים, אך מאז כניסתו לתפקיד מפקד מג"ב הוא נדרש להתמודד עם אירועי קצה שהפתיעו אותו ואת מדינת ישראל כולה: פרעות שומר החומות, המהומות סביב הנטיעות בנגב, הפרות סדר בגבול הרצועה וברחבי יו"ש, וכעת שורת פיגועים רצחניים.
בעיניך, תושבי ישראל יכולים להרגיש בטוחים לצאת לעבודה, לקניות, לבית הספר ולגן, אחרי שהטרור הגיע אליהם עד פתח הבית?
"אנחנו משתדלים להיות ערוכים ולתת מענה לכל אירוע שבו ינסו לפגוע באזרחי מדינת ישראל. אחרי הפיגוע הרצחני בבאר־שבע עיבינו את הכוחות והבאנו עוד נוכחות לעיר כדי שיהיה מענה מהיר יותר לאירועים שעלולים להתפתח, וכדי להגביר את תחושת הביטחון של התושבים. בשנה האחרונה הלוחמים שלנו היו בכל זירה שבה היה ניסיון לפגוע באזרחים – בג'נין, בשער שכם, בדרום, בצפון. יש מדי יום עשרות אירועים שאנשי מג"ב נותנים להם מענה.
"עם ישראל זקוק למשמר הגבול איתן ועוצמתי, ואנחנו ממשיכים במאמצים להגדיל את הכוח המבצעי ביחידות הסדירות ובמערך המילואים למען ביטחונם של אזרחי ישראל. אנחנו עובדים על פריסת כוחות מג"ב בערי ישראל ובכפרים בהיקפים נרחבים, שתצמצם את זמן התגובה ותאפשר הכרעת אירוע בזמן קצר".
מתקפת הטרור האחרונה החלה עוד לפני התאריך שסימנו במשטרה לסיום ההיערכות הכוללת. בחודש מאי הקרוב תחלוף שנה מפרעות שומר החומות, שחוללו אזרחים ערבים ברחבי הארץ. באותם ימים התחושה הייתה שהאירוע "גדול" על ממדי המשטרה ושהיא מתקשה לתת לו מענה.

אם נראה שוב מהומות כמו בשנה שעברה, אתה יכול לומר שהמענה יהיה טוב יותר?
"מאז מבצע שומר החומות והאירועים שנכללו בו, כל משטרת ישראל נמצאת בהליך היערכות שקראנו לו 'ממאי עד מאי', כשהמטרה היא לבוא ערוכים יותר אם נעמוד שוב בפני גל אלימות כפי שראינו אז. אנחנו כמובן מקווים מאוד שלא נידרש להיערכות הזו ולא נשתמש בכלים שצברנו ובמסקנות שגיבשנו. אבל אם חלילה כן נצטרך, אני רוצה לקוות שנגיע מהר יותר לתת עזרה למי שייקלע למצוקה, ושנבוא חזקים יותר ונחושים יותר. עדיין חסרים למשטרה אלפי שוטרים בתפקידים השונים, ומג"ב צריך עוד להתעבות, אבל אנחנו מנסים עם מה שיש לנו היום בידיים לתת את הביטחון האישי שאזרחי המדינה זקוקים לו".
"מה שקרה בשומר החומות היה שבר חברתי גדול מאוד", אומר כהן. "יש שכנים שחיו כל החיים ביחסים טובים, ובבת אחת השכנות הטובה הזו התנפצה והפכה לאירועים קשים מאוד של פגיעה, שריפה והרס. בשנה האחרונה עשינו הרבה פעולות בניסיון לרכך את המתיחות, ואני מצפה שבכל הקשת של החברה הישראלית, אנשים בעלי השפעה ויכולת לדבר אל הציבור יפעלו בזירה שלהם כדי שכל אזרח יגלה אחריות, ושמה שראינו בחודש מאי לא ישוב על עצמו".
אבל מעבר לחשיבותה של ההידברות וההרגעה, צריך גם להיערך ולקדם את פני הרעה בכל האמצעים. "אחרי מבצע שומר החומות היה ברור לכולם שאנחנו חייבים להיות ערוכים לכל אירוע ולכל מצב, לחזק את השרירים ולהיות עם כשירות מבצעית. יחד עם הלוחמים שלנו למדנו אינספור אירועים שיכולים להתרחש בהמון מתארים. מבחינתנו היום אירוע יכול להתפרץ בכל מקום ובכל זמן, והציפייה שלנו היא שנהיה תמיד דרוכים ושנוכל בכל רגע לתת מענה. הלוחמים עוברים היכרות עם הגזרות והכנה מנטלית. היום החיל ערוך ודרוך לקראת התקופה הרגישה של הרמדאן וחגי ניסן, ומפקדי ולוחמי החיל יפעלו בכל כוחם לאפשר את חופש הפולחן ומנהגי החג. מי שיעזו לערער את מרקם החיים ולפגוע בביטחונם של אזרחי ישראל, יפגשו מולם לוחמים שיפעלו במיומנות, בנחישות וללא היסוס".
ערב חודש הרמדאן ולקראת שנה למהומות בערים המעורבות, אתה יכול לומר שאתה ערוך להתמודדות עם גל כזה?
"אני יכול לומר שיש מאמץ. לאחרונה הוקמו עוד שתי פלוגות של מג"ב, אבל זה לא מספיק. כדי לעמוד באתגרים יש צורך בעוד שלוש או ארבע פלוגות חדשות, שיוקמו, אני מקווה, עד סוף השנה. אנחנו בתקווה להגדיל גם את מספר חיילי החובה ואנשי הקבע, להקים יחידות נוספות, ולגייס מאות לוחמים ובכלל אלפי שוטרים למשטרת ישראל. זה מה שיאפשר לנו לספק את הביטחון והשקט לכל אזרחי ישראל.
"את מה שאנחנו עושים היום, אנחנו למעשה מחזיקים עם כמות לוחמים שלא מספיקה לאירועים שעימם אנחנו מתמודדים. המטרה שלנו היא לפעול בשלושה מעגלים. הראשון הוא מתנדבים – להגדיל את מערך המתנדבים של מג"ב עם מאות מצטרפים חדשים. הדבר השני הוא להגדיל את מערך המילואים של משמר הגבול. אני מזכיר שהמילואימניקים שגויסו במהלך שומר החומות היו שובר השוויון באירוע החברתי הקשה הזה, שכמעט הביא לאנרכיה ומשבר עמוק בחברה הישראלית. כל אירוע טרור יכול לגרור אחריו סט אירועים שלם, שיכניס את המדינה למצב ביטחוני קשה מאוד".