יועציו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מסתירים ממנו את מידת הכישלון בפלישה לאוקראינה, כך טענו השבוע בכירים אמריקנים. במערך המודיעין של ארה"ב מאמינים שיועציו של פוטין חוששים למסור לו חדשות רעות, משום שהוא נכון לנקוט צעדים קיצוניים יותר ויותר נגד מי שאינם מתיישרים עם עמדותיו. תוצאה מדאיגה אחת של התנהלותו, לפי בכירים בפנטגון, היא שהמשא ומתן בין רוסיה לאוקראינה עלול להתערער בשל ציפיות והנחיות מוטעות מהצד הרוסי.
"לפי המידע שבידינו פוטין חש שהוטעה על ידי הצבא הרוסי, מה שהוביל למתח מתמשך בין נשיא רוסיה ובין הנהגתו הצבאית", אמרה דוברת הבית הלבן קייט בדינגפילד. "אנו מאמינים שפוטין מקבל מידע מוטעה לגבי הביצועים הגרועים של הצבא הרוסי והפגיעה של העיצומים בכלכלת רוסיה, משום שיועציו חוששים לומר לו את האמת". הנציגים הרוסים והאוקראינים דיברו בחיוב על סבב השיחות שנערך באיסטנבול ביום שלישי, אך בכירים רוסים מסרו הצהרות סותרות בעניין, מה שהוסיף לתחושה הכללית שקיימות מחלוקות בצד הרוסי, או לפחות אי הבנות באשר לרצונותיו של פוטין.
"לאוטוקרטיות יש עקב אכילס: אין בהן אנשים שאומרים אמת לשלטון או שיש להם יכולת לומר אמת לשלטון, ואני חושב שזה משהו שאנחנו רואים ברוסיה", אמר מזכיר המדינה אנתוני בלינקן בביקור באלג'יר. הקריסה לכאורה של התקשורת בתוך הקרמלין מקשה על הניסיונות לסיים את הסכסוך. הנושאים והנותנים האוקראינים והרוסים הציגו תמונה מעורבת של השיחות שלשום, ואמרו שעדיין יש חילוקי דעות בנושאים מרכזיים.
מנקודת המבט האוקראינית, הצוות הרוסי "בהחלט הניע את המשא ומתן קדימה", אמר איגור ז'ובקווה, סגן ראש הסגל של הנשיא וולודימיר זלנסקי, בריאיון ל־BBC. "זו הייתה הפעם הראשונה שבמקום לתת אולטימטום וקווים אדומים, הצד הרוסי הקשיב לעמדות האוקראיניות". הוא גם אמר שאוקראינה עדיין מבקשת ערבויות ביטחוניות באמנה משפטית מחייבת, והתעקש שאוקראינה לא תסחור ב"סנטימטר" משטחה במזרח או תראה בו אדמת רוסיה.
ראש המשלחת הרוסית העריך את השיחות באופן דומה ובנימה חיובית יחסית: "אתמול, לראשונה, הצד האוקראיני הביע נכונות למלא כמה תנאים חשובים לבניית יחסי שכנות נורמליים, ואני מקווה שגם טובים, עם רוסיה בעתיד", אמר ולדימיר מדינסקי. הוא תיאר כמה מההתחייבויות של אוקראינה, שאת חלקן דרשה רוסיה לדבריו "במשך שנים", כולל הבטחה לא להצטרף לנאט"ו, ויתור על נשק גרעיני והימנעות מאירוח בסיסים צבאיים וכוחות זרים ומעריכת תרגילים צבאיים בלא הסכמת מדינות ערבות, בהן רוסיה. אך דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב שפך מים קרים על תקווה לפתרון מהיר, ואמר שההסכם אינו קרוב: "אנחנו לא יכולים להבטיח שום דבר. יש עוד דרך ארוכה".
פקידים אוקראינים נחתו שלשום בתל־אביב כדי לשוחח עם בכירים בישראל. ראש הממשלה נפתלי בנט הציע להיות מתווך בסכסוך. במקביל, שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב נפגש עם שר החוץ של סין, וואנג יי, בפגישתם הראשונה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה. לברוב אמר לכתבים שהמשא ומתן באיסטנבול"התקדם מאוד" – עוד סימן לחוסר תיאום בקרמלין.
ההפצצות וההפגזות הרוסיות נמשכו באוקראינה אתמול בבוקר, אף שנראה שהכוחות נסוגו מסמוך לקייב ומהעיר צ'רניהיב מצפון לה, כפי שהרוסים רמזו שלשום שיעשו. דובר משרד ההגנה הרוסי אמר שהצבא ממקד מחדש את פעולותיו במזרח אוקראינה.
הנסיגה המובטחת של רוסיה מסביב לבירה קייב ולעיר המפתח צ'רניהיב החלה בגלוי בשעות הלילה שלשום, לפי הצבא האוקראיני. משרד ההגנה הבריטי מסר שייתכן שהנסיגה קשורה לאבדות הכבדות שסופגות היחידות הרוסיות, שנאלצות לחזור לרוסיה כדי "להתארגן מחדש ולחדש אספקה".
כמעט 10 אחוזים מתושבי אוקראינה נמלטו ממנה בתוך חמישה שבועות, וסוכנות הפליטים של האו"ם מעריכה ש־6.5 מיליון נוספים הם עקורים. לפי ההערכות, 2 מיליון מהפליטים שעזבו את המדינה הם ילדים.
הנציב העליון של האו"ם לפליטים פיליפו גרנדי הגיע לעיר לבוב במערב אוקראינה, ואמר שיחפש דרכים "להגביר את תמיכתנו באנשים שנפגעו ונעקרו במלחמה חסרת ההיגיון הזו". גורמים באירופה הזהירו שמדינות סמוכות כבר עולות על גדותיהן מההצפה המתמשכת של פליטים. יותר ממחצית הפליטים הגיעו לפולין. אחרים יצאו למדינות שכנות אחרות, כמו רומניה ומולדובה. כ־350 אלף איש גם עברו את הגבול לרוסיה, לפי האו"ם.
בסופו של דבר הפליטים יתפזרו ברחבי אירופה, ומדינות מסוימות מתארגנות לכך. אסטוניה, למשל, עשויה לקלוט עד סוף אפריל עד 100 אלף אוקראינים – צעד שיגדיל את אוכלוסיית המדינה בכמעט שמונה אחוזים. האיחוד האירופי חוקק צעדים חסרי תקדים כדי לאפשר לאוקראינים "הגנה זמנית" בכל מקום בגוש בן 27 המדינות, למשך עד שלוש שנים.