בבית משפט השלום בבית־שאן נדחתה השבוע בקשתם של בעלי קרקעות חקלאיות מהחברה הערבית, לבטל 17 צווי הריסה מנהליים לגדרות קבע שהקימו על יחידות קרקע קטנות שרכשו, למטרות פנאי ונופש. השופטת ודאד יונס גנאים קבעה שחלוקת השטחים אינה עומדת בתקנות, ודין הגדרות להיהרס. "אין מחלוקת שהגידולים החקלאיים… הם לשימוש פרטי ואינם עונים על ההגדרה שבמסמך המדיניות של משרד החקלאות", כתבה.
בכתבת התחקיר "כך מאבדת הציונות את אדמות הגליל", שפרסמנו במקור ראשון באוגוסט האחרון, תואר כיצד בעלי הון בחברה הערבית מובילים רכישות נרחבות של אדמות יהודים בגליל; לאחר מכן הם מפצלים את הקרקע לחלקות קטנות, בשטח של כחצי דונם, ומשווקים אותן לבני המגזר לצורכי פנאי. ראשי המושבות החקלאיות וחקלאים מקומיים שרואיינו בכתבה טענו שהקמת מתחמי הבילוי פוגעת בקו הנוף הכפרי ובצביון השטחים הפתוחים במרחב, ושמאחורי הרכישות ההמוניות עומדים מניעים לאומניים.
אלי אבוטבול, יו"ר הועדה לתכנון ובנייה בגליל המזרחי, שהוציא את צווי ההריסה בחודש שעבר, מברך על החלטת בית המשפט: "כל היופי של הגליל יחזור לקדמותו, זו התחייבות שלי", אמר. "בתוך 12 עד 24 חודשים כל התופעה הזאת תיעלם לחלוטין".
אבוטבול, לשעבר ראש מועצת זכרון־יעקב, ציין שכאשר הנושא הגיע לפתחו ביקש ללמוד אותו לעומק: "נחרדתי. זו תופעה שמרימה ראש וברור שאם אנחנו רוצים לשמור על שכיית החמדה הזאת, היינו צריכים להיאבק בכך. לשמחת כולנו בית המשפט קיבל את עמדתנו שלא מדובר כאן בחקלאות ובאנשים תמימים שרוכשים תא שטח כדי לעבד את אדמתם לשם גידול חקלאי. יש לנו אינספור תיעודים לכך שהציבו במקום שרשראות תאורה, נכנסים בג'יפים ועושים על האש. מארחים אנשים ומביאים למתחמים כיסאות ושולחנות. חקלאות אין שם, הרס הגליל יש ויש".
בוועדה המחוזית קבעו כי גידור המתחמים אינו חוקי, והגישו צווי הריסה לשטחים החדשים שהוקמו בששת החודשים האחרונים, מתוך ידיעה כי בעליהם יערערו על ההחלטה. כעת, לאור הפסיקה, יוכלו בוועדות התכנון לפנות לכל בעלי מתחמי הנופש ברחבי הגליל ולדרוש את הריסתם. "אם לא יבצעו זאת תוך פרק זמן, נגיש נגדם כתב אישום. לדעתי הם בעצמם ירצו להרוס, אחרת הם יינזקו בהרבה כסף וגם ייאלצו ממילא להרוס בסופו של דבר", הסביר אבוטבול. "השטח יחזור להיות פתוח ויפה, וכל המסדרונות האקולוגיים שנחסמו למעבר בעלי חיים ייפתחו".
"המאבק שלנו על שמירת השטחים החקלאיים לא ייפסק", אמר שר החקלאות והשר לפיתוח הנגב והגליל עודד פורר. לדבריו, "זה עוד שלב במניעת שימוש לרעה בהקלות שניתנות לחקלאים כדי לייצר חלקות קטנות שאינן מיועדות לחקלאות באמת". בחודש הבא הוא צפוי לכנס את ראשי הרשויות שבשטחיהן אדמות חקלאיות לכנס מיוחד בנושא.