ועדת המחירים המשותפת למשרד האוצר ולמשרד החקלאות פרסמה את המלצתה לייקר את מוצרי החלב הנמצאים בפיקוח בכ־6.5%. הסמכות לאימוץ מסקנות הוועדה שמורה לשר החקלאות ולשר האוצר, ואם הם יעשו זאת, יעלו מחיריהם של החלב, הגבינה הלבנה, הגבינה הצהובה, השמנת, אשל וגיל. בעקבות התייקרותם של אלה, סביר שגם שאר מוצרי החלב יתייקרו בשיעור כלשהו.
החלטת הוועדה הגיעה בעקבות פניית טרה לוועדת המחירים בדרישה להעלות את המחירים ב־9.2%, בעקבות ההתייקרות המתמשכת במחיר החלב הגולמי. הוועדה קיימה שימוע ציבורי שבו הוצגו בפניה העמדות השונות, ובעקבותיו המליצה לשרים לעדכן את מחירי מוצרי החלב בשיעור של 6.49%, המחיר הנמוך מבין האפשרויות הקיימות. ההמלצה התקבלה בהתאם למנגנון העדכון הקבוע בחוק פיקוח המחירים, ובשל התייקרות חומרי הגלם, שכר העבודה ועליית מדד המחירים לצרכן.
מחיר החלב הגולמי (מחיר המטרה) הוא המחיר שבו נמכר ליטר חלב מהרפתות למחלבות, המייצרות ממנו מוצרים לצרכנים. הוא עלה לאחרונה בעקבות העלייה בהוצאותיהם של הרפתנים, הצפויות לעלות עוד בקרוב בשל המלחמה באוקראינה, שהביאה להתייקרות עולמית במחירי תערובת המזון לפרות.
לעומת זאת, מחיריהם של מוצרי החלב לצרכנים לא התעדכנו בשלוש השנים האחרונות. לפיכך טענה טרה כי העלאת התעריפים הכרחית בשל עליית מחירי התשומות שלהם. משרד האוצר ניסה להימנע מעליית מחירים כזאת, המגיעה על רקע התייקרויות נוספות של מוצרי מזון רבים ועליית מחירים כללית. בחודשים האחרונים ניהלו משרדי האוצר והחקלאות משא ומתן עם המחלבות והרפתנים בניסיון להגיע להסכמות שבמסגרתן המחלבות והרפתנים יספגו חלק מההתייקרויות, אך עד כה ללא הצלחה.
בתגובה להחלטת ועדת המחירים אמר שר החקלאות עודד פורר כי בכוונתו לכנס את כל הגורמים הרלוונטיים כדי להימנע מעליית מחירים. "ועדת המחירים היא גורם ממליץ, ואת ההחלטה מקבלים שר האוצר ושר החקלאות", מסר פורר. "מחירי מוצרי החלב המפוקחים כמעט לא התייקרו בשנים האחרונות, אך הם יקרים ב 80% מממוצע ה־OECD, כתוצאה משוק מתוכנן הכולל חסמי יבוא, וכן כפועל יוצא של מחירי המזון לבעלי החיים, שבישראל הוא מיובא ברובו. המלצת ועדת המחירים מגיעה בעיצומה של תקופה כלכלית מאתגרת בעולם כולו בעקבות משבר הקורונה ומצב המלחמה באוקראינה, אך לא אאפשר לנצל זאת לטובת העלאת מחירים פרועה. בכוונתי לפעול בכל דרך שיש ברשותי כדי למנוע את העלאת המחירים".
לשר החקלאות ולשר האוצר שמורה האפשרות לדחות את המלצת הוועדה ולא לאפשר עליית מחירים, אך ניסיון העבר מראה כי אפשרות זו אינה ריאלית. שר האוצר לשעבר משה כחלון סירב אף הוא לחתום על ייקור מוצרי החלב שבפיקוח כפי שהמליצה לו ועדת המחירים, אבל חברת תנובה עתרה לבג"ץ כנגד החלטתו, והשופטים קיבלו את עמדת תנובה והורו למדינה לאמץ את המלצת ועדת המחירים ולהעלות את מחירי מוצרי החלב ב־3.4 אחוזים.
המקרה של כחלון מלמד כי שיקול הדעת של הממשלה בנושא מוגבל, וכי שאיפתה להימנע מהעלאת מחירים תלויה כעת בהסכמות שהיא אולי תצליח להגיע אליהן עם הרפתנים והמחלבות. כפי שציין שר החקלאות, שוק החלב בישראל מתוכנן בכל הרמות, אפשרויות היבוא מוגבלות בחסמים חוקיים שונים. במציאות זו, המדינה שולטת בכל שרשרת המחירים, ולצרכן אין אפשרויות אחרות או זולות יותר.