בימים שאחרי גל הטרור הרצחני, שגבה את חייהם של 11 בני אדם, נראה כי מערכת הביטחון מצליחה – נכון לעכשיו – לסכל עשרות פיגועים וניסיונות פיגוע מדי יום. המשטרה נמצאת בנוכחות מוגברת במרכזי הערים, ובמעברים בין יהודה ושומרון אל תוך הקו הירוק ניכרת נוכחות גבוהה של כוחות צבא.
מאז החל חודש הרמדאן נשמר שקט מתוח ביותר, גם בטחוני אך גם ניסיונות להרגיע את הרוחות באמצעות שיחות ומפגשים. אתמול (ד') התארחו 20 שייח'ים ומנהיגי אופוזיציה פלסטינים אצל ראש מועצת שומרון יוסי דגן, לסעודת "איפטאר" של שבירת צום הרמדאן. מדובר באורחים מוסלמים הן מהרשות הפלסטינית והן מהנגב, ובסיום המפגש הם יצאו במסר לחברה הפלסטינית, קראו לה לעמוד לצד מדינת ישראל ולתמוך בהסכמים עם איחוד האמירויות. כמו כן גינו השייח'ים את הפיגועים שהתרחשו בשבועות האחרונים ברחבי מדינת ישראל.
המשתתפים הסבירו כי החברה הפלסטינית תהיה הראשונה להיפגע מאיראן, עוד לפני מדינת ישראל, עקב חשיבות המלחמה בין השיעים לסונים. לכן, לאור ההתפתחויות במזרח התיכון והוועידה שהתקיימה בנגב בשבוע שעבר, מוטב להם להתייצב לצד מדינת ישראל במאמצים מול איראן, ובטח שלא לנסות לחבל בהם או באזרחי ישראל. בנוסף, לאור הפיגועים בשבועיים האחרונים שגבו בין היתר את חייהם של 11 אנשים, הוציאו המשתתפים גם גינוי משותף לאירועי הטרור הללו.
"אני שמח מאוד שאתם כאן ומקבל אתכם בשם תושבי השומרון", אמר ראש מועצת שומרון יוסי דגן. "ההתכנסות שלנו היא לא רק שבירת הרמדאן, אלא נגד רצח ופגיעה באנשים. אנחנו מאוחדים ברצון לעשות שלום בין אנשים ולא בין ניירות, ונחושים לתת אלטרנטיבה לאוסלו שגרם לכך שדם יהודי וערבי נשפך. אתם מנהיגים אמיצים, ודווקא היום יש מנהיגים אצל היהודים והערבים שמבינים שצריך אלטרנטיבה אחרת. יש כאלה שמדברים על שלום ויש להם סכין מתחת לנייר ויש כאלה שמדברים על שלום אמיתי. יכולות להיות מחלוקות אבל מתוך כבוד הדדי".
שייח חבאס חליל שווקי, שייח הכפר הפלסטיני ערב רמדין שבדרום הר חברון, גינה את הפיגועים ואמר: "הילדים שלנו יקרים לנו, אנחנו נגד האלימות הזו, ואנחנו רוצים לחיות ביחד, אנחנו רוצים את מי שיעזור לנו, לכן אנחנו כאן אצל יוסי ולא אצל הרשות הפלסטינית שלא מסייעת". השייח האמירתי אחמד עלי מוסא הוסיף: "כפי שידוע ישנם כוחות רעים שמנסים להפריע למהלך הנורמלי ולכוחות השלום, הכוחות האלו הם כוחות שוליים, בהזדמנות זאת אני רוצה לגנות את הפיגועים שבוצעו ע"י הכוחות האלו. אני רוצה להודות לידידי יוסי דגן שארגן את הערב הזה".
ראש המשלחת הפלסטינית לביקור בשומרון, דאוד בדרן, תושב צור באהר שבמזרח ירושלים, ביקר במהלך האירוע את איראן וטען שמטרתה ללבות את הסכסוך הישראלי פלסטיני: "אני מברך על היחסים בין האמירויות למדינת ישראל, איראן מקדמת את הסכסוך הישראלי-הפלסטיני באופן שקרי וזאת כדי לקדם אג'נדה שלה שלא מועילה לערבים ולישראלים. ולכן עלינו ועל הישראלים לפתוח את העיניים וליצור שלום אמיתי בין ישראלים לפלסטינים זו תהיה המכה הגדולה ביותר לאיראן. עלינו לבנות יחסים המבוססים על כבוד הדדי וכלכלה משותפת נגד האויב האמיתי איראן. הלב מדמם למראה האירועים שקורים. הילד היהודי שנרצח אני רואה אותו כילד שלי".
חלדון חוסייני מכפר עקב שליד רמאללה גינה את הפיגועים ואמר: "אם אדם הרג אדם מי יכול להחזיר את הנשמה שלו. אחי היקרים אל תגידו לי שזה דבר קדוש. הדבר הקדוש ביותר שקיים הוא נפש האדם".
חטיב עבד אלסאתר, תושב קלנסווה: "מרגש מאוד מה שקורה פה. מה שחשוב לי הוא שאנחנו בברקן, בשומרון, לא בתל-אביב, חשבנו שאלה שגרים ביו"ש המתנחלים הם אויבים, אבל גיליתי שהם לא אויבים. להפך. לכן יוסי דגן תודה רבה לך על המפגש המאוד חשוב הזה בין שתי קבוצות שחושבות שהן יריבות, אבל הן לא יריבות אלא מישהו אמר להם להיות יריבות. ואני מקווה שכולנו נקטוף את הפרי הזה של השלום לטובת כולם"
הבישוף רמזי סעדק מבית-לחם אמר באירוע "האחריות שלנו לעבוד ככל יכולתנו למען השלום בשני הצדדים ובכל העולם, כשאנחנו רואים הרוגים משני הצדדים אנחנו מבינים שאנחנו צריכים לפעול לשלום. הסבל הוא בשני הצדדים. אנחנו צריכים להתאחד ביחד ולהתפלל למען השלום. אלוהים יברך אתכם".