לאחר מו"מ שנמשך שבועות הגיעו משרד התקשורת, משרד האוצר, חברת דואר ישראל וועד עובדי הדואר להסכמה: דואר ישראל יצא בתוך שנתיים להפרטה מלאה ולתוכנית הבראה. "אחרי שנים של הזנחה, אנחנו עושים טיפול שורש חיוני לדואר", אמר אתמול שר התקשורת יועז הנדל. "אין משילות בדואר ישראל. הדואר היה החצר האחורית של הפוליטיקאים, כל מי שרצה הכניס לשם עובדים".
הרפורמה בדואר הכרחית ומדוברת זה שנים. המסחר המקוון הגלובלי הולך ומתרחב, והדואר המקומי נותר הרחק מאחור, במיוחד בתחומים שהוא חשוף בהם לתחרות, כמו משלוח חבילות. רמת השירות ידועה לשמצה, מספר התלונות גבוה, ונזק ממשי נגרם לאזרחים כתוצאה מהשירות הלקוי: איחור במשלוח מכתבים, חבילות שנעלמות ועוד. על אף הניסיונות לקדם רפורמה, השיפור בשירות לא נראה בשטח – והאיתנות הפיננסית של הדואר מוטלת בספק. "הדואר לא יכול עוד לעמוד בהתחייבויות הכלכליות שלו, והוא נמצא על סף חדלות פירעון", אמר אתמול הנדל במסיבת עיתונאים. "על הפרק היו שלוש אפשרויות: סגירת הדואר, הזרמת כספים וטיפול שורש הכרחי בחברה. אנחנו בחרנו באפשרות השלישית".
תהליך ההתייעלות של הדואר יתרחש ב־18 החודשים הקרובים, והפרטתו המלאה תושלם, לפי התכנון, תוך שנתיים. כבר השנה יופרטו לציבור 40 אחוזים מהחברה באמצעות הנפקת מניות. 60 האחוזים הנותרים יימכרו עד סוף 2023 למשקיע אסטרטגי. הפרטים הנוגעים להליך המכרז יפורסמו בהקדם.
הדואר נותר במידה רבה דינוזאור בעולם מודרני, עם רגולציה מכבידה ועלויות שכר שהן כ־70 אחוזים מהכנסותיו. גם השירות לאזרח מיושן ודורש הגעה פיזית לסניפים גם לצורך איסוף חבילה בלבד, ולכן מחייב פריסת סניפים רחבה ומספר עובדים גבוה. במשך שנים הזרימה המדינה לדואר מיליונים בכל פעם שנקלע לקשיים, אבל לא טיפלה מן היסוד בבעיות הארגוניות הקיימות בו.
תוכנית ההבראה תכלול מעבר מלא של שירותי הדואר לערוצים דיגיטליים בתוך 18 חודשים; שיפור השירות בתחום החבילות; בחירה של נקודת איסוף המשלוח מחו"ל בכ־85 אחוזים מכלל המסירות, ופריסה ארצית של מרכזי מסירת חבילות, בדגש על הפריפריה; שירותים ייעודיים לאוכלוסייה המבוגרת, כולל שירות "עד הבית" לאיסוף חבילות ומכתבים ולמסירתם; והטענת קצבאות בכרטיסים, ללא צורך בהגעה לסניף.
ועד העובדים של הדואר ומשרדי התקשורת והאוצר הגיע להסכמה שהרפורמה תכלול פרישה של כ־1,600 עובדים בשלוש פעימות עד אמצע 2023, בעלות כוללת של 1.5 מיליארדי שקלים (בממוצע מיליון שקלים על כל עובד שיפרוש); העברת נכסים למדינה כדי לשמור על האינטרס הציבורי; צמצום רגולציה עודפת כדי לאפשר תחרות וגמישות; ופתיחה הדרגתית של מרכזי החלוקה לתחרות.
הנדל הבהיר אתמול שהמשבר הפוליטי לא מעכב אותו, ושהוא מתכוון לקדם בכל מקרה את תהליך ההבראה וההפרטה. "לא הפסקתי לעבוד בגלל המשבר הפוליטי… אני עובד כל הזמן, ועובד בהפרטת הדואר, ועבדנו כל הלילה, ואני ממשיך עם פריסת הסיבים וכל שאר המהלכים במשרד. אני מניח שיהיה מסובך יותר להעביר חקיקה, אבל נצטרך לעשות את זה בהסכמות. זה היתרון במשרד כמו משרד התקשורת. אנחנו יכולים לעשות הרבה תהליכים במקביל, לא תמיד בכפוף לכנסת ולממשלה אלא בחקיקת משנה – ורוב התהליכים יוצאים לפועל. אנחנו שועטים עם התהליך הזה קדימה".