הסקרים לקראת הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות צרפת, שיתקיימו ביום ראשון, מעניקים לנשיא צרפת עמנואל מקרון את הניצחון בפער גדול מול יריביו, אך גורם עלום עשוי להכריע: שיעור חסר תקדים של מצביעים אומרים שאינם בטוחים למי להצביע או שאינם מתכוונים להצביע כלל.
מקרון, מועמד המרכז שתומך ביחסים איתנים עם האיחוד האירופי, יתמודד מול 11 מועמדים אחרים בסבב ההצבעה הראשון מחרתיים. התמיכה ביריבתו העיקרית, מנהיגת הימין הקיצוני מרין לה־פן, התחזקה בסקרים בימים האחרונים, ושניהם נמצאים בעמדה טובה להגיע לסיבוב השני ב־24 באפריל, ולשחזר את ההתמודדות ביניהם בבחירות 2017, שמקרון ניצח בהן בקלות יחסית. "אין ודאות", הזהיר מקרון בעצרת הגדולה הראשונה שלו סמוך לפריז. "אל תאמינו לסקרים או לפרשנים שיישמעו נחרצים ויגידו לכם שהבחירות כבר הסתיימו, שהכול יהיה בסדר. מה שנראה לא סביר עלול לקרות".
תרחישי הסקרים לגבי ההצבעה בסיבוב השני מראים שלה־פן תצמצם משמעותית את הפער מול מקרון בהשוואה ל־2017: אז היא הפסידה הפסד צורב, עם 34 אחוזי תמיכה לעומת 66, וכעת הסקרים ממקמים אותה מאחורי מקרון, אך קרוב יותר אליו. הדבר מעיד כנראה על חוכמת האסטרטגיה ארוכת השנים שלה, המרככת את הרטוריקה ואת התדמית שלה, ומושכת אליה את המצביעים שחפצים בהפלת מקרון וכן את תמיכת הימין הקיצוני.
בימים אלו נתקל מסע הבחירות של מקרון במהלומה במסגרת פרשת מקינזי, על שם חברת הייעוץ האמריקנית שנשכרה לייעץ לממשלת צרפת באשר למבצע ההתחסנות נגד הקורונה ובשאלות מדיניות אחרות. דו"ח חדש של הסנאט הצרפתי מותח ביקורת על השימוש ביועצים פרטיים ומאשים את מקינזי בהתחמקות מתשלום מס. תובעים הודיעו שלשום שנפתחה חקירה ראשונית בחשד להונאת מס.
הפרשה ממריצה את יריביו של מקרון ומטרידה אותו במהלך כנסי הבחירות; במחנה מקרון חוששים שרבים מתומכיו לא יצביעו כי הם בטוחים שהוא ינצח, בשעה שהזועמים על מדיניותו יוודאו שקולם ייספר. "מובן שיש לי חששות", אומר ג'וליאן דקאמפ בן ה־28, חבר מפלגתו של מקרון. חלק מהאנשים במעגל שלו "לא יודעים מה לעשות": "הם לא שוכנעו לגמרי לטובת מקרון, אבל אם הם דוחים את הקיצונים הם מוכרחים להצביע לו".
מקרון קרא לבוחרים להתגייס נגד הימין הקיצוני ונגד השמאל הקיצוני של צרפת. "אל תקראו בוז נגדם, הילחמו ברעיונות שלהם", הפציר בתומכיו. במקום השלישי בסקרים נמצא איש השמאל הקיצוני ז'אן־לוק מלנשון, שהגדיל את בסיס התמיכה בו אך עדיין נמצא בפער מאחורי לה־פן. מועמד הימין הקיצוני אריק זמור והמתמודדת השמרנית ואלרי פקרסה נמצאים גם הם בין המתמודדים המובילים האחרים. הסבב הראשון יעלה את שני המועמדים המובילים לסבב השני.
הבחירות לנשיאות מושכות מצביעים רבים בצרפת, אך שיעור ההצבעה ירד מ־84 אחוזים ב־2007 לכ־78 אחוזים ב־2017, ומחקרים מראים ששיעור ההימנעות בשבוע הבא עלול להיות גבוה אף יותר. נראה שצעירים ובני מעמד הפועלים בטוחים פחות בהצבעתם מאשר גמלאים ומצביעים בני המעמד הגבוה. שיעור הצבעה נמוך עשוי להשפיע רבות על ההצבעה, אומרים סוקרים. הם מציינים שנתח גדול מהמצביעים עדיין לא יודעים במי יבחרו – או אם יצביעו כלל.
זהו מצבה של ליזה גרנייה, מזכירה בת 45, תושבת הפרוור העשיר מונמורנסי, מצפון לפריז. "אני כבר לא מאמינה לדברי הפוליטיקאים", היא אומרת. "הם מבטיחים הרבה הבטחות, הם אומרים את דברי המועמדים, וברגע שהם מגיעים לשלטון אנחנו מתאכזבים. אני מקבלת את הרושם שיותר ויותר אנשים חושבים שזה חסר תועלת".
גרנייה מרגישה שהפוליטיקאים רחוקים מדי ממציאות חיי היומיום בצרפת. היא עשויה פשוט לבחור בפתק לבן, גם בסיבוב השני אם מקרון יתמודד מול לה־פן. "אני רוצה להראות שאני לא מרוצה", הוסיפה.
כוח הקנייה השוקע של משפחות צרפתיות הוא אחת הדאגות העיקריות של המצביעים, על רקע עליית מחירי המזון והאנרגיה. סוגיות חשובות אחרות הן הקצבאות, הביטחון, ההגירה ואיכות הסביבה. רבים מרגישים שנושאים אלה לא טופלו כראוי במסע הבחירות השנה, בין השאר משום שהמלחמה באוקראינה מאפילה על כל שאר הנושאים.
קווין בן ה־26, מורה להיסטוריה וגיאוגרפיה, מצר על היעדר דיון פוליטי במסע הבחירות. הוא מתאר את עצמו כ"שמאלני", ולדבריו הוא "מאוכזב מאוד" ממצב הפוליטיקה הצרפתית. הוא עדיין מהסס בשאלה למי להצביע, אך לא יצביע למקרון או ללה־פן. פתק לבן הוא אפשרות מציאותית.
אחרי שהקדיש את רוב זמנו לאחרונה לשיחות דיפלומטיות בניסיון לסיים את המלחמה באוקראינה, ביקש מקרון השבוע להקדיש תשומת לב רבה יותר לקמפיין שלו והתראיין כמה פעמים בתקשורת הצרפתית. "חברים, הבנתם: הגיע הזמן להתגייס. עכשיו זה הזמן להילחם", אמר לתומכיו בסוף השבוע שעבר.