לאחר שנדחתה מספר פעמים, התקיימה הבוקר (שני) עדותו של מפכ"ל המשטרה רנ"צ קובי שבתאי בוועדת החקירה לאסון מירון. במשך כארבע שעות העיד המפכ"ל ובאופן חריג מעדויות אחרות שניתנו בעבר מול הוועדה, ביקש שבתאי להקריא מהכתב את הסקירה שלו למירון: "זאת לאור עומס האירועים האחרונים שלא מסתיימים", אמר שבתאי והתייחס למצב הביטחוני הרגיש ורצף הפיגועים שפקדו את המדינה.
בפתיחה החריגה החליט שבתאי קודם כל לתאר את שלל הגורמים שאחראים לדעתו לאירוע. מתוקף תפקידו הבכיר עלו סוגיות רבות שעלו לכל אורך הדיונים עד כה וכעת קיבלו את התייחסותו. העדות היום היוותה מעין סיכום לנושאים שעלו עד כה בוועדה.
"ההיערכות למירון – מאז ומעולם במחוז הצפוני"
אחת השאלות הכי קונקרטיות באסון זו שאלת האחריות. "מי בעל הבית" בלשון הוועדה. שאלה שחוזרת על עצמה לכל אורך הדיונים. נציגי המשטרה הסבירו באופן עקבי כי המשטרה, בלית ברירה ובהיעדר מפיק, נשאבה לניהול האירוע, להידברות עם חסידויות ועוד ועוד, דבר שבד"כ היא לא נוהגת לעשות.

שבתאי הזכיר בין היתר בעדותו את דו"ח מבקר המדינה משנת 2008, בעקבותיו הוחלט שהמרכז למקומות הקדושים יחד עם ועדת החמישה הם האחראים למקום. מפיק אחראי בסופו של דבר לא מונה, עד לאחרונה. "ידעתי שאף אחד לא מוכן לקחת אחריות", אמר שבתאי.
בתחילת עדותו ניסה שבתאי להסביר מדוע האחריות דווקא לא רובצת לפתחו ברמה האישית וגם אם כן, יש לכך נסיבות מקלות. שבתאי הסביר כי משטרת ישראל עסקה במקביל באירועים נוספים – זו הייתה תקופת בחירות, סידורי קלפיות, קורונה, רמדאן, טרור הטיקטוק ועוד ולכן "חלוקת הקשב הפיקודי הייתה מורכבת". בנוסף שבתאי סיפר שבכניסתו לתפקיד, בינואר 2021 התוכניות להילולת מירון כבר היו בעיצומן מטבע הדברים. עוד הסביר החפיפה שעבר הייתה קצרה ביותר והנושא של הילולת מירון כלל לא עלה: "במקום 3 חודשיםאו חצי שנה, אצלי זה היה 2 מפגשים. נושא מירון לא הועלה בכלל". אמר שבתאי. "היה צריך לעלות?" שואלת אותו השופטת ברינר. לא חושב, השיב לה שבתאי.
שבתאי כאמור הפנה את הוועדה לשורה של גורמים שאחראים על האירוע. בתחילת עדותו פתח המפכ"ל בכך שאירוע מירון הוא אירוע מחוזי ששייך למטה צפון ולא למטה הארצי: "ההיערכות למירון נעשתה מאז ומעולם במחוז הצפוני. כך גם בשנת 2021. כמו מרתון תל אביב וכמו תפילות בהר הבית. כך גם אירוע מירון אלו אירועים שמטופלים תחת פיקוד של אותו מפקד מחוז טריטוריאלי". כלומר מדבריו משתמע מכך שהאחריות והפיקוד על האירוע היא על מפקד מחוז צפון שמעון לביא שאכן ניהל את האירוע בפועל.
שבתאי אף שיבח את מפקד מחוז צפון שמעון לביא: "ההתרשמות שלי עם הכניסה לתפקיד הייתה שניצב לביא הוא אחד המפקדים המוכשרים במשטרה. יש לי בו אמון מלא ושמעון לביא הוכיח את יכולותיו והביא את המחוז להישגים".
השופטת ברינר שאלה את המפכ"ל, האם במבט לאחור, לא עדיף שהאירוע יהיה ברמה ארצית? שבתאי ביקש ממנה להתייחס בסוף דבריו לכל השאלות וכך עשה מספר פעמים כשניסו לעצור את שטף דבריו בשאלות והבהרות כנהוג בדיונים אחרים.
אצבע מאשימה כלפי הדרג המדיני
שבתאי התייחס רבות בדבריו לכך שהגבלת קהל בשל צפיפות עלתה בעיקר במישור הבריאותי של הקורונה. הבעיה המרכזית: בידוק תו ירוק כדי למנוע הידבקות בנגיף עלול דווקא לגרום לאסון – צוואר בקבוק שיגרום דוחק רב וסכנה לביטחון המשתתפים.
המפכ"ל סיפר כי במשך תקופה ארוכה לא היה ברור אם הממשלה תתקין תקנות בנושא אכיפת הקורונה: "דחינו את הישיבה בשבוע, המתנו לדרג המדיני. אני לא התנגדתי לשימוש בתקנות. אנחנו נמצאים שבוע לפני האירוע צריך לקבל החלטה. ובמקביל כל הזמן נעשה ניסיון לתקן תקנות". המפכ"ל הפנה אצבע מאשימה לדרג המדיני: "לדעתי חוסר היכולת של משרדי הממשלה, המשרד לביטחון פנים, משרד הדתות ומשרד הפנים להגיע לאיזה נוסח מוסכם של תקנות היה ביטוי ושיקוף מובהק של הקושי הבסיסי שמלווה את מירון: חוסר יכולת ואולי חוסר רצון של הדרג המדיני להסדיר את האירוע ולהסדיר גם את האתר עצמו מבחינה פיזית" אמר שבתאי.
בהמשך הסביר כי הניסיון לתקן תקנות לא צלח כי במרכז הארצי למקומות הקדושים לא היו מוכנים לשמש גורם אחראי בנושא אכיפת הקורונה. נזכיר, בעדותו של רוני נומה, לשעבר פרויקטור הקורונה בחברה החרדית שהתקיימה ביום חמישי האחרון הנושא עלה גם כן. נומה סיפר בעדותו שהציע כי בידוק לתו הירוק יתבצע באוטובוסים אך גם לכך הייתה התנגדות של משרד התחבורה.
"הכשל בעיקרו היה הנדסי"
הנושא הבא אליו הפנה שבתאי את חיציו זה ההיבט הטכני מקצועי של השטח: "הכשל בעיקרו היה הנדסי. הצפיפות לבדה לא הייתה גורמת לאסון", אמר שבתאי, "באסון ורסאי או במכבייה, היה ברור שמדובר בכשל הנדסי. תקרה קורסת, גשר קורס. במירון התמונה מתעתעת, למזלנו לא קרסה טריבונה, לא קרה גשר שנופל. אבל זה כשל הנדסי של המקום. הרוחב, השיפוע, מידת החלקלקות".
לא ידעתם על הכשל? הקשתה עליו השופטת ברינר, "לא גבירתי" השיב, "אני לא מהנדס בטיחות ולא מומחה לחוזק חומרים. אני יכול לקבוע רמת חלקלקות? אני יכול לקבוע רמת שיפוע? אי אפשר לראות את זה בעין רגילה, אנחנו לא אנשי בטיחות", אמר.
שבתאי: "אין יום שאני לא חושב מה יכולנו לעשות אחרת, ואין מפקד שזה לא עובד לו בראש. זה לא שאתה מפזר את הקהל אם יש עומס, אתה בסוף משחרר לחץ ומעביר אותו ממקום למקום. יש נקודה, פותרים את הלחץ בנקודה. הוויסות עבד. עובדה שבהדלקה של בויאן זה עבד" אמר שבתאי והתייחס להדלקה הקודמת שהופסקה באופן חריג על ידי ניצב לביא בשל העומס.

סוגיית הצפיפות משפיעה על שני מישורים, כמות אנשים בכל שטח ההר, אבל גם הוויסות והפיזור של הקהל בשטח מוגדר. גם אם כמות האנשים בהר היא על פי חוק, יכולים להיווצר אזורים צפופים נקודתיים המועדים לפורענות, כמו שקרה במקום בו אירע האסון: "גשר דב הוא לא מעבר הכרחי, הוא מעבר צדדי. לא רואים ממנו את ההדלקה. מה קרה באותה רגע נתון שגרם לכל האנשים להגיע לשם? אני לא יודע לומר". אמר שבתאי.
"אתה רואה גם את עצמך כאחראי?"
גם בחלקה האחרון של העדות צפה סוגיית האחריות. חבר הוועדה אלוף במיל' שלמה ינאי פנה לשבתאי בצורה ישירה: "אחרי האירוע, השר לביטחון פנים (אמיר אוחנה, ד.ב) אמר 'אני אחראי'. גם ממ"ז שמעון לביא אמר 'אני לוקח אחריות', האם אתה רואה גם את עצמך כאחראי? ואם כן למה?".
שבתאי: "אדוני אני אחראי על כל מה שקורה במשטרת ישראל, על ניידת תנועה בצפון, על פיגועי טרור בירושלים מבחינת הכוחות ואני אחראי על היחידות המיוחדות שפועלות", השיב שבתאי. "יש אחריות, השאלה אם האחריות היא אשמה. אני מבחינתי עשיתי את כל מה שיכולתי על מנת שהאירוע הזה יצליח. כל סוגיית הפו"ש הייתה סדורה, כל נושא הפעלת אמצעים, הקצינו לכך את כל המשאבים, לא חסכנו, אפילו הוספנו. אני והממ"ז ראינו עין בעין את כל התהליך מתחילתו ועד סופו מבחינת תפיסה מבצעית. כן בשורה התחתונה אני אמרתי – אני כל יום עושה חשבון נפש".
"משטרת ישראל אחראית?" הקשתה השופטת ברינר.
"צריך לבדוק את כל סוגיית הצפיפות פה", אמר שבתאי, "אני לא מתנער, אני אמרתי: האסון נגרם בגלל שני אלמנטים. כשל הנדסי וצפיפות. אם לא היה כשל הנדסי לא היה אסון, אבל אם לא הייתה צפיפות והיה כשל הנדסי – סביר להניח שבעומס מופחת לא היה קורה אסון. אני לא מסיר אחריות. מה היה? צריך לבדוק. לגבי כל אותם דברים שהזכיר כאן האלוף ינאי צריך לבדוק אותם", אמר שבתאי.
"האם הייתי עושה משו אחר היום? ברמה הכללית – עשינו כל מה שיכולנו על מנת שהאירוע יצליח. גם מפקד המחוז עשה הרבה יותר ממה שעשו קודמיו. בנושא של פתיחת הצירים והגשרים והרחבה של חניונים והידברות, וטיפול בנושאים שמשטרת ישראל, אם לא היינו נכנסים לזה, לא היה איזה גורם שהסכים לקחת אחריות, אפילו בסדר ההדלקות שהיה מי מדליק ומתי וכמה".
אלוף ינאי ביקש ממנו להשלים את תחקיר המשטרה שעד כה לא בוצע, לטענת שבתאי בשל מגבלה משפטית: "כל שנותר לי זה לסיים במה שפתחתי" אמר ינאי, "לפי השאלות אתה מבין שיש הרבה מה לבדוק ברמת התחקיר. למען הילולה בטוחה בתשפ"ב אנא השלימו תחקיר מבצעי כהלכתו ולפרטי פרטיו".