בעקבות סיקור הפיגוע ברחוב דיזינגוף בתל אביב, ביום חמישי האחרון בכנסת התקיים היום (ב) דיון משותף לוועדות הכלכלה ובטחון הפנים.
בליל הפיגוע נמתחה ביקורת נוקבת על חלק מכתבי החדשות שהתלוו ללוחמים בעת שחיפשו אחר המחבל שנמלט מהזירה ואף תיעדו פנים של לוחמים מיחידות העילית של צה"ל והמשטרה מבלי לוודא אם זהותם מותרת לפרסום.
בעקבות הסערה, דוברויות צה"ל, השב"כ ומשטרת ישראל פרסמו ביום שישי האחרון מכתב חריף בו נאמר "העובדה שזירת הפיגוע לא נסגרה באופן מיידי, גרמה, לצערנו, להתנהלות תקשורתית שהזכירה מראות מתוכניות טלוויזיה שאין בינן ובין סיקור תקשורתי של אירוע ביטחוני כל קשר. חלק מערוצי התקשורת הפכו את המרדף אחרי המחבל לתוכנית ריאליטי של ממש, ללא צנזורה או ביקורת עצמית". עוד נאמר במכתב כי "לא יעלה על הדעת כי צוותי תקשורת יצרפו את עצמם ללא אישור לפעילותם של כוחות מיוחדים ומסווגים, לסריקות מדלת לדלת כשהם משדרים מעבר לכתפיהם של הלוחמים בזירה, תוך שהם מסכנים את הפעילות המבצעית ואת הכוחות עצמם".
הדיון התקיים בעקבות התנהלות אמצעי התקשורת בזמן הפיגוע ובו השתתפו שר התקשורת, יועז הנדל, חברי כנסת, ראש אג"מ תנ"צ מוריס חן, ראש חטיבת דוברת במשטרת ישראל תנ"צ הדס מדמוני, יו"ר הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו עדן בר טל, נשיא מועצת העיתונות חנן מלצר, נציגי משרדי הממשלה, נציגי המשטרה, נציגי ערוצי הטלוויזיה השונים ונציגי הארגונים החברתיים.
יו"ר הוועדה לביטחון פנים, ח"כ מירב בן ארי אמרה בדיון: "השידורים שהתחילו כסיקור תקשורתי רגיל המשיכו למחזה סוראליסטי של כתבים שרודפים אחר כוחות הביטחון עד לרגע בו נמצא המחבל. באירוע הזה נחצו קווים אדומים, לא בכדי הגיעו למעלה מ-5000 תלונות לרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו. בדיון היום לא באנו לערוך משפט לגופי התקשורת, אלא להפיק לקחים להבא. לצד התמיכה בחופש העיתונות וזכות הציבור לדעת יש לאזן את השידור שמגיע מהשטח לקהל בבית.
ברור לי שיש כאן אחריות גם של המשטרה, הצבא והשב״כ, בניהול הזירה אולם אני לא מצפה משוטר שמתעסק בניהול אירוע בטחוני לרדוף גם אחרי צלמים. ציפיתי מאנשי התקשורת שיפעלו על פי השכל הישר באירועים כאלו. עם כל ההבנה לאתגר הכרוך בשידור ארוך תחת אי ודאות קיצוני. בדיון היום שמענו על הפעולות שנוקטת המשטרה יחד עם יתר גופי הביטחון בהתנהלות אל מול גופי התקשורת. כמו כן, שמענו על הפקת הלקחים של ערוצי הטלוויזיה השונים ועל הצעדים של הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו כלפי גופי החדשות. בין היתר, הונחו גופי התקשורת לגבש מסקנות ולערוך רגולציה עצמית לאירועים ביטחוניים. אנו כחברי כנסת נמשיך לעקוב ולפקח ונעשה ככל הניתן, אם צריך גם בתחום החקיקה כדי לוודא שאירוע כזה לא יחזור שנית״.
יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ מיכאל ביטון אמר כי יש ליצור באירועים ביטחוניים "שידור שלא פוגע בזכות הציבור לדעת ובכוחה של התקשורת, אך במקביל לכך מתחשב בייתר ההיבטים הקריטיים ובהם המבצעי והמודיעיני, החוסן הלאומי ובריאות הנפש של אזרחי ישראל". עוד הוסיף ביטון כי "לראות בשידור חי לוחם צה"ל, סורק חדר מדרגות עם חשד לנוכחות של מחבל, על כתפו הנשק, אבל על גם כתפו מצלמה שמשדרת בפריים טיים. האם הוא יכול לתפקד? לא. זה מפריע לו. מה חשב הכתב הזה שדחף מצלמה על הגב, של לוחם שעומד בזיג, ומטהר חדר מדרגות?"
מוקדם יותר הבוקר הבהירו בחדשות 13 "מערכת חדשות 13 מתחייבת לסיקור הביטחוני האמין והאחראי ביותר. בימים של מתיחות ביטחונית אנו מתחייבים לתת לכם את התמונה המלאה בזמן אמת וברגישות המתבקשת. מבינים את האחריות שלנו כלפי הצופים, כלפי כוחות הביטחון שמגנים על כולנו והמחויבות לעמידה בכללים האתיים המנחים את כולנו", נכתב בהודעה.
יו"ר ארגון העיתונאים, נורית קנטי אמרה על חלק מהטענות כי "עם כל הביקורת שיש לי על דחיפת מצלמות מוגברת, צריך להזכיר שזה תפקיד לוחמי יחידות מיוחדות לכסות את פניהם בזירה ציבורית ומצולמת. כתבים וצלמים לא צריכים לנחש את מי מותר לחשוף ואת מי לא".