משרד הביטחון הודיע הבוקר (ה') כי הצליח השבוע לבצע, לראשונה בהיסטוריה , יירוט מוצלח באמצעות מערכת לייזר. מדובר באירוע היסטורי בקנה מידה עולמי, שכן אף מדינה בעולם לא מחזיקה ביכולות של מערכת כזו, ולא הצליחה לייצר מערכת לייזר ליירוט טילים. המערכת עברה בחודש האחרון שורת ניסויים, שבמסגרתם ביצעה המערכת יירוט בפצצות מרגמה, רקטות קצרות וארוכת טווח, טילי נ"ט וכלי טייס מאויישים מרחוק – שהוכתרו כולם בהצלחה.
הבשורה הגדולה היא כי המערכת צפויה להפוך למבצעית בתוך כמה שנים עד עשור, ולאורך כל תהליך הפיתוח שלה היא תחסוך מיליארדי שקלים למערכת הביטחון, שכן עלות יירוט שלה נחשב כמעט אפסי ביחס למיירטים שעולים מאות אלפי שקלים. בתדרוך לכתבים אמר הבוקר ראש מו"פ במפא"ת, תא"ל יניב רותם, כי "אנחנו ברגע היסטורי בעולם האמל"ח. זו פעם ראשונה שזה באמת עובד ולא מוצג בשקפים" הוא סיכם בהתרגשות. "עברנו מהרעיון לביצוע. מאז 2019 פיתחנו משגר שעובד ועשינו הרבה ניסויי פגיעות עם חימושים שונים כמו פצצות מרגמה ורקטות ועוד, עד שהצלחנו לבצע יירוט מלא ומוצלח כשבדרך אנחנו עושים המון תיקונים בשטח".
לדבריו הניסוי הציג תוצאות חסרות תקדים של יירוט מלא ומדוייק: "הגענו לרמת דיוק מאוד מאוד קטנה כדי לבצע פיצוץ" סיפר תא"ל רותם. "לאורך כמה חודשים מאות אנשים ביצעו שורה של בדיקות כשהמטרה היא להגיע לחג הפסח עם מערכת עובדת. העמדנו מערכת עצומה בעלת עמדות ירי שונות, וזו פעם ראשונה שהצלחנו ליירט אמל"ח בלייזר בטווחים מבצעיים של קילומטרים רבים".

למרות ההתרגשות הגדולה, במשרד הביטחון מצננים מעט את הדברים ומבהירים כי המערכת עדיין לומדת את עצמה והמפתחים לומדים אותה: "לא הכל עובד וזה הולך קשה מאוד, אבל אנחנו יורים, בודקים, ועושים הרבה מאוד תיקונים וחוזרים לסבב נוסף".
בדגם הראשון שלה, מערכת הלייזר אמורה להפוך למבצעית ולהתפרס בשטח באופן נייד כך שתוכל לנוע מגזרה לגזרה בזמן אמת. המערכת לא תחליף את כלל מערכות ההגנה האווירית אבל היא תספק מענה נוסף. על פי תא"ל רותם, "החזון שלנו הוא מערכת לייזר אווירית שתורכב על מטוסים ומלטים, תשבור תפיסות של האויב ובהחלט בשלה העת לפרוס בישראל מערכת לייזר שתשנה תפיסות כלכליות ואסטרטגיות".
גם שר הביטחון בני גנץ התייחס גם הוא להצלחה ואמר כי "נשק אנרגיה זה גיים צ'נגר מאוד משמעותי. אנחנו מגיעים ליכולת של הספקים גדולים – בראייה ארוכה – בעלות די נמוכה, ואנחנו תופסים אותה כחלק ממערך ההגנה שלנו. תקצבנו את מערך הניסויים במאות מיליונים בשלב הראשון, ונגדיל את התקציב כדי לקדם את היכולות הללו. אני מקווה שנתקדם לפיתוח מערכות לייזר אוויריות, שיתנו לנו יתרון נוסף עם כושר פעולה מהאוויר ולא רק מהקרקע".
הבשורה המעניינת ביותר היא הניסוי שבוצע, במסגרתו נלקחו כל תרחישי מבצע שומר החומות, שבו ירה חמאס לעבר ישראל יותר מ-4500 טילים מכל הסוגים. מערכת כיפת ברזל אמונם יירטה 94 אחוזים מהאיומים הללו, אולם במהלך הבדיקות הגיעו במשרד הביטחון למסקנה שבתרחיש בו המערכת הייתה מבצעית – ישראל הייתה חוסכת קרוב למיליארד דולר על מיירטים. כמות המיירטים ששוגרו במהלך "שומר החומות" דרשו מילוי מלאים בסך הנאמד בכ-3 מיליארד דולר.