מפניו נשקף מבט חודר של עיני פלדה כחולות. מבט קר, מפוקס. מצמרר, יש מי שיאמר. זהו גנרל אלכסנדר דבורניקוב, מינויו האישי של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין למפקד העליון של המלחמה באוקראינה. כניסתו של דבורניקוב לתפקיד בשבוע השביעי למלחמה מסמנת הכרה של פוטין בכישלון אסטרטגי באוקראינה, והחלטה להפוך את הקערה על פיה בתוך זמן קצר ביותר.
ההערכה היא כי משימתו המיידית של גנרל דבורניקוב היא כיבוש חבל דונבאס עד 9 במאי, היום שבו נחוג ברוסיה הניצחון על הנאצים במלחמת העולם השנייה. מדי שנה מצוין התאריך במצעד צבאי בכיכר האדומה במוסקבה. כיבוש החבל יאפשר לפוטין להכריז על ניצחון, ולו חלקי, במערכה על ה"דה־נאציפיקציה" לכאורה של אוקראינה. שחרור דונבאס ימצב את פוטין כלפי פנים כגיבור המגן על זכויות הרוסים באוקראינה, ויאפשר לו לייצר קמפיין טלוויזיוני מסיבי כולל תמונות המונים מנופפי דגלונים, המקבלים בפרחים את הצבא הרוסי עם שחרורם מעול הנאצים האוקראינים.
מינויו של דבורניקוב מתקן טעות רוסית עקרונית, שלא כללה עד כה מפקד עליון המתכלל את המערכה בשטח. מי שניהל עד עתה את המלחמה באוקראינה הם פוטין וקבוצה מצומצמת של מקורבים בוגרי קג"ב. הצבא הרוסי קיבל פקודות, סותרות לעיתים, שהתחלקו בין שלושה פיקודים שונים ויצרו בעיות לוגיסטיות קשות. האם יוכל דבורניקוב לעמוד במשימה? הרקורד שלו מראה שהוא האיש המתאים ביותר לתפקיד. דבורניקוב, 60, נולד באוסורייסק, עיר גדולה במזרח הרחוק הרוסי, המוכרת במוסדות החינוך המעולים ובאקדמיה הצבאית שבה. הוא שייך לדור הביניים שגדל והתחנך תחת האימפריה הסובייטית וחזה בנפילתה כאיש צעיר. מבחינה זו, הוא שייך לדור שכמו פוטין, חווה את התמוטטות בריה"מ כטרגדיה. צמיחתו בשורות הצבא החלה במהלך מלחמות צ'צ'ניה. משם טיפס בהדרגה לצמרת הצבא הרוסי.
המפנה הגדול בקריירה שלו התרחש בספטמבר 2015, אז הפתיע פוטין את העולם בכניסת כוחות מהירה, חשאית ומוצלחת לסוריה בהזמנת המשטר הסורי. דבורניקוב מונה אז למפקד הכוחות הרוסיים בסוריה. כבוגר הדוקטרינה הצבאית הסובייטית יישם דבורניקוב בסוריה את מלוא הרפרטואר של תקיפת מטרות אזרחיות, כולל תקיפת בתי ספר ובתי חולים ויצירת תורים ללחם. בריאיון לרשת NBC השבוע תיאר אדמירל ג'יימס סטוורידיס, לשעבר מפקד נאט"ו באירופה, את דבורניקוב כ"בריון, האיש שנבחר על ידי פוטין כדי לשטח ערים שלמות, כמו חאלב בסוריה. פעילותו בשיתוף עם הצבא הסורי כללה שימוש במרכזי עינויים, אונס שיטתי וגזי עצבים. מה שבסופו של דבר העניק לו את הכינוי 'הקצב מסוריה'".
נציב האו"ם לזכויות אדם לשעבר זאיד רעד אל־חוסיין תיאר את תקופת שירותו של דבורניקוב בסוריה כזמן שבו "חאלב הפכה לבית מטבחיים. בתי יולדות הופצצו, וגופות ילדים שנלכדו תחת ההריסות התגוללו ברחובות". עם שובו לרוסיה עוטר דבורניקוב באות "גיבור הפדרציה הרוסית", וקודם לתפקיד היוקרתי של מפקד המחוז הצבאי הדרומי של רוסיה. האם דבורניקוב בדרך להפוך גם ל"קצב מאוקראינה"? אף שאין לכך כרגע הוכחות, הוא כנראה מי שהורה על תקיפת תחנת הרכבת בקרמטורסק בשבוע שעבר, שנהרגו בה כשבעים אזרחים.
גז מתוגבר
"לא ידידותי", כך תיאר קנצלר אוסטריה קארל ניהאמר את מפגשו השבוע במוסקבה עם פוטין. בהצהרה שפרסמה לשכת הקנצלר בעקבות הפגישה נאמר כי הייתה שיחה "ישירה, פתוחה וקשה". ניהאמר הוא הראשון מקרב ראשי מדינות האיחוד האירופי שנפגש עם פוטין מאז הפלישה לאוקראינה. המסר העיקרי שהוא העביר לפוטין היה כי המלחמה חייבת להיפסק, אך ספק אם האמירה הותירה חותם כלשהו על נשיא רוסיה. במיוחד לאחר שקנצלר אוסטריה הצהיר לפני שלושה שבועות שמבחינתו, סנקציות על הגז והנפט הרוסיים אינן ריאליות, שכן ארצו מייבאת 80 אחוזים מצריכת האנרגיה שלה מרוסיה.
בזמן פגישה זו בקרמלין החלו לטפטף דיווחים מכלי תקשורת באוקראינה, שלפיהם רחפן רוסי ריסס חומר כימי בלתי מזוהה מעל מפעל פלדה במריופול. על פי הדיווחים, האנשים במקום חשו קשיי נשימה ופיתחו תסמינים נוירולוגיים. החשש היה שהרוסים בדרכם לשבור טאבו נוסף, ולהפעיל נשק כימי. יום קודם אמר אחד מראשי הבדלנים הרוסים באזור, אדוארד בוסין, כי לא מן הנמנע שאנשיו יפעילו נשק כימי נגד אנשי גדוד אזוב האוקראיני הניאו־נאצי השולטים במפעל.
בינתיים דווח על שלושה נפגעים, החשים בטוב יחסית. מזכיר המדינה האמריקני אנטוני בלינקן אמר כי אין ביכולתו לאמת את הדיווחים, אך לדבריו, בימים האחרונים הגיעו דיווחים מודיעיניים מהימנים שלפיהם הרוסים מתכוונים להשתמש באמצעי פיזור הפגנות, קרי – גז מדמיע מתוגבר בחומרים שנועדו לייצר תגובות פיזיות קשות יותר, במטרה לזרוע אימה ולהכניע את החיילים והאזרחים האוקראינים בעיר מריופול.
אם אכן יוכח שימוש בחומרים כימיים, יהא זה זרז משמעותי בדרך להחלטה כוללת של מדינות האיחוד האירופי להפסיק לחלוטין קניית גז ודלק מרוסיה. איך הן יעמדו בכך? לא ברור. כאמור, קנצלר אוסטריה אמר שחרם כזה אינו ריאלי. בכל מקרה, תגובה מערבית לשימוש בחומרים כימיים תהיה ככל הנראה "פרופורציונלית" להשלכותיו, וכמו במלחמה בסוריה, תיקח זמן.
הקרמלין מציג: מעילות והרעלות
ובינתיים, במוסקבה עצמה דרמה רודפת דרמה. ולדימיר קארה מורזה, ממתנגדי המשטר הבולטים ברוסיה שעדיין חיים ופועלים בה, נעצר השבוע זמן קצר לאחר שהתראיין לרשת CNN. קארה מורזה היה מקורב במיוחד לבוריס נמצוב, יריבו הפוליטי של פוטין שנרצח למרגלות הקרמלין. קארה מורזה עורר את חמת הקרמלין כאשר היה הראשון לקרוא למערב להטיל סנקציות כואבות על רוסיה.
בריאיון ל־CNN אמר קארה מורזה כי הוא צופה ש"המלחמה באוקראינה תביא לסופו של משטר פוטין. השאלה היא רק כמה זמן זה ייקח, ובאיזה מחיר בחיי אדם זה יעלה. אבל משטר פוטין יגיע לקיצו, ועלינו להיות מוכנים לקבל רוסיה דמוקרטית בעידן שאחרי". לא עברה שעה, וקארה מורזה מצא את עצמו מובל באזיקים לתחנת המשטרה הקרובה.
הריאיון משקף אומץ לב בלתי רגיל. בשנים האחרונות עבר קארה מורזה שני ניסיונות הרעלה מטלטלים, שאותם שרד אך בקושי. במהלך אשפוזו בבית חולים במוסקבה הצליחו קרוביו להבריח מבית החולים חלקי ביגוד, שהועברו לבחינה מעבדתית בארה"ב ובישראל. לאחר ניסיון ההרעלה השני עזב קארה מורזה לארה"ב, אך שב הביתה למרות הסכנה הברורה לחירותו ולחייו. עורך דינו ואדים פרוחורוב הודיע כי לפי שעה נידון קארה מורזה ל־15 יום בכלא על הפצת שקרים על המלחמה באוקראינה. השאלה היא מה הסיכויים שהדיסידנט ישרוד את העונש בכלא. האם יפתח במהלכו מחלות מוזרות, כפי שקרה גם לאלכסיי נבלני בכלא, או שיוגשו נגדו אישומים נוספים.
גם בקרמלין לא שקט. כפי שזה נראה, מעגל המקורבים סביב נשיא רוסיה הולך ומצטמצם. השבוע פרסם איליה פונומרב, אופוזיציונר וחבר לשעבר בדומא, ציוץ שלפיו יועצו המיתולוגי של פוטין, ולדיסלב סורקוב, הוכנס למעצר בית. לציוץ אין בשלב זה אישור רשמי, אבל זה לא מנע ממנו להכות גלים. אם הידיעה תתברר כנכונה, ורוב הסיכויים שהיא כזו, עונת הטיהורים בקרמלין כבר בעיצומה. סורקוב אינו עוד פונקציונר, אלא אחד האנשים שליוו את פוטין לכל אורך שנות שלטונו. בעשור האחרון הוא היה האידיאולוג המוביל בקרמלין, מי שהמציא את קונספט "הדמוקרטיה המוכוונת" ואת קונספט המחוזות הרוסיים הבדלניים בדונצק ולוגנסק. הוא גם ארכיטקט המדיניות באוקראינה.
לפני חודש, שבועיים אחרי הפלישה לאוקראינה, החלו לטפטף שמועות שסורקוב נמצא במעגל של אנשים שמתנהלת נגדם חקירה על מעילת ענק בכספים שהוקצו לסוכנות המודיעין הפדרלית הרוסית, ה־FSB, לצורך יישום המדיניות הרוסית באוקראינה.
כבר אז היה ברור לקרמלין, שתכנן לכבוש את קייב בשעות ספורות, שמשהו מאוד לא טוב קרה למודיעין הרוסי בדרך לפלישה לאוקראינה. תמונת המודיעין שסיפקו סוכנויות הביון הרוסיות לנשיא פוטין ערב הפלישה הייתה רחוקה מלהעריך נכונה את המציאות הצבאית והפוליטית באוקראינה. בקרמלין חשבו שהאוקראינים יקבלו אותם בפרחים ויריעו להם כמשחררים מעול הממשלה הנאצית של וולודימיר זלנסקי.
זה נשמע מוזר, אבל כבר אז היה ברור שנשיא רוסיה הכניס את עצמו בשנתיים האחרונות למעין בידוד מרצון, וניזון מאינפורמציה של כמה בכירים אומרי הן. כבר אז, קרי שבועיים לתוך המערכה, פרסמו העיתונאי הרוסי הגולה אנדריי סולדטוב ושותפתו העיתונאית אירינה בורוגן באתר האופוזיציה "מדוזה" כתבה שבה חשפו כי פוטין החל במסע טיהורים פנימי. במהלכו נעצרו שני בכירים ב־FSB: גנרל סרגיי בסדה, ראש "השירות החמישי" בארגון זה, וסגנו. "השירות החמישי" הוא האגף הממונה על "מידע אופרטיבי וקשרים בינלאומיים". עד לאחרונה, אחד מתפקידיו המרכזיים היה לייצר ולקדם פוליטיקאים פרו־רוסיים שישמרו על מרחב ההשפעה הרוסי באוקראינה. אם מעצרו של סורקוב אמיתי, זוהי לא פחות מרעידת אדמה. מעצרו שולח מסר שאיש בקרמלין אינו חסין מפני חרון אפו של פוטין.
תגובת הנגד של פוטין בעיצומה. מקורביו, שר ההגנה סרגיי שוייגו וראש ה־FSB, לא נראו בפומבי בחודש האחרון. כעת משליך פוטין את יהבו על בכירים בצבא הרוסי, בעיקר בוגרי המלחמה הקשוחים בסוריה. כבר לפני חודש דיווחנו כאן כי האיש של פוטין בשטח הוא גנרל אלכסנדר זורין, בוגר סוריה והכוכב העולה בשמי המודיעין הצבאי הרוסי. בדומה לגנרל דבורניקוב, עם שובו מסוריה לפני שנתיים הועלה זורין לדרגת גנרל. וכמו דבורניקוב, גם זורין עבד מקרוב עם קבוצת שכירי החרב "וגנר", שהיא חלק מצבא הצללים של פוטין שאמור לזרוע כאוס ואימה באוכלוסייה האוקראינית. רוסיה, כך נראה, נכנסת בימים אלו לשלב אפל במיוחד, מבית ומחוץ.