עשרות ערבים שרכשו בשנים האחרונות אדמות חקלאיות מבעליהן היהודים מנהלים משא ומתן על מכירתן לידי חברת הימנותא של קק"ל. מדובר ב־130 דונם בגליל התחתון שהפכו בינתיים למתחמי נופש ופנאי או נועדו להפוך לכאלה. פגישה ראשונה בין שני הצדדים נערכה בסוף השבוע שעבר.
בשנה שחלפה השקיעה תנועת הימנותא, בראשות יו"ר הדירקטוריון זאב נוימן, מעל 170 מיליון שקל ברכישת אלפי דונמים מיהודים ומערבים כדי להבטיח את המשך השימוש החקלאי באדמות. "בעבר היינו צריכים לחפש את מי שרכשו אדמות שלא למטרת חקלאות ולשלם להם מחיר גבוה מעל השמאות", אומר נוימן. "היום יש שינוי מגמה והם כבר מחפשים אותנו ומבינים שלא משתלם עוד להחזיק באדמות הללו".
סוגיית הקרקעות בגליל עמדה במוקד התכנסותם של של עשרות ראשי מועצות אזוריות ומושבות חקלאיות ביום רביעי שעבר בלשכת שר החקלאות ופיתוח הנגב והגליל עודד פורר.
"מסביב לשולחן היום אנחנו לא מעצבים את מדינת ישראל של 2022 אלא של 2048", אמר פורר בישיבה. "השמירה על קרקעות השטחים הפתוחים של המדינה מפני השתלטות עוינת היא תחת אחריותכם. שיתוף הפעולה של כולם הוא קריטי".
זוהי ההתכנסות הרביעית מסוגה בחודשים האחרונים סביב "שולחן עגול" שהקים פורר בעקבות תחקיר מקור ראשון על תופעת מכירת אדמות החקלאים היהודים בגליל לידי רוכשים ערבים, והפיכתן למתחמים שלא נעשה בהם שימוש חקלאי, תוך הרס תוואי הנוף והקרקע.
בראש צוות המשימה שהקים השר פורר עומדים מנכ"לי משרד החקלאות והמשרד לפיתוח הנגב והגליל, לצד ראשי רשויות ונציגי גופי האכיפה, במטרה לפעול למאבק בתופעה.
מאז פרסום התחקיר באוגוסט אשתקד נקטו הרשויות סדרת צעדים, ובכללה קביעת תקנות חדשות שמגדירות את התנאים לגידור שטחים חקלאיים, ושנועדו למנוע את הפיכתם למתחמי בילוי.
הוועדה המרחבית לתכנון ולבנייה בגליל המזרחי הנפיקה לפני כחודשיים צווי הריסה ראשונים ל־17 מתחמי נופש מגודרים. בעלי הקרקעות הגישו ערר על צווי ההריסה לבית משפט השלום בבית־שאן, ונדחו. כעת צפוי דיון בערעור שהגישו לביהמ"ש המחוזי בנצרת.
ראש מועצת כפר־תבור עודד הלפרין דיווח בדיון בלשכת פורר כי בנוסף להוצאת צווי ההריסה, הוא חייב את מחזיקי הקרקעות בתשלום מיסי ארנונה בתעריף גבוה של קרקע תפוסה ולא חקלאית, שעשוי להגיע אף ל־70 אלף שקלים בחודש. לפי הלפרין, זו אחת הסיבות למגמה החדשה של מכירת האדמות לחברת הימנותא בידי ערבים ויהודים כאחד. "כל חקלאי בכפר־תבור שרוצה להיפטר מהאדמה יודע שיש לו כתובת במחיר הגון", אמר הלפרין. "הימנותא חזרה לקדמת הבמה, ופועלת ליישם את תפקידה הציוני", הוסיף נוימן.
דברים דומים אמר גם ניצן פלג, יו"ר המועצה האזורית הגליל התחתון. בכירי מועצות נוספות סיפרו כי תופעת רכישת הקרקעות בידי אילי נדל"ן ערבים, שמשנים את ייעודן, הגיעה לאחרונה גם לשטחם.
"אנחנו במלחמה", אמר ראש מועצת עמק הירדן, עידן גרינבאום. "ביישוב פוריה עילית, 10 אחוז מהבתים נרכשו כבר בידי המגזר הלא יהודי. חלק מהם הופכים לווילות אירוח, וזו צרה שאין כדוגמתה. הבטן שלי מתהפכת בכל פעם שאני חותם על עסקה כזאת כראש מועצה".