"אין לנו כוונה לשנות את הסטטוס־קוו או לא לאפשר חופש פולחן", אמר אתמול אחר הצהריים שר החוץ יאיר לפיד בשיחה עם עיתונאים, "אבל לא נאפשר התפרעויות ויידוי אבנים". הוא התעקש להוסיף ש"גם בצד שלנו יש קיצוניים", ולמרות האמירה על חופש פולחן, לכאורה לשלוש הדתות, אמר ש"כמובן לא ניתן לאף אחד להקריב גדיים על ההר". גם המגבלות על תפילת יהודים בהר לא צפויות להשתנות.
לפיד הוסיף כי בעיניו צעדת הדגלים שתוכננה להתקיים בירושלים, משער שכם ועד לכותל, "היא חוסר אחריות נורא", וטען שהמבקשים לצעוד עם דגלים בבירת ישראל "רוצים לשרוף את ירושלים ומכבידים מאוד על כוחות הביטחון שמתוחים עד הקצה. גם בממד הבינלאומי זה שם את ישראל במקום לא טוב. במקום שיהיה מדובר במתפרעים נגד כוחות חוק, זה הופך לסיפור של קיצונים נגד קיצונים".
בנוגע לטענה על כך שחסינותו של ח"כ איתמר בן־גביר אמורה לאפשר לו להגיע לכל מקום, כולל שער שכם, אומר לפיד שבמקרה של צעדת הדגלים "יש חשש ממשי לשלום הציבור" ולכן מותר לבלום אותה. הוא טען גם שצה"ל מקיים פעילות נרחבת ביו"ש בין השאר בשל ההחלטה לא לקיים סגר בימי חול המועד, ולכן מערכת הביטחון נדרשת לכוחות רבים, וקיום צעדה כזו אינו מתאפשר.
בתשובה לשאלת מקור ראשון על ההחלטה לסגור את הר הבית בפני עליית יהודים למשך ימים ארוכים בהמשך חודש רמדאן, שמהווה בפועל פרס לטרור, השיב השר לפיד שגם בשנים הקודמות נסגר ההר לתקופות דומות. "כוחות הביטחון מתוחים עד הקצה", חזר ואמר. "אנחנו מזיזים שוטרים מזירות שיכולות להתלקח בחמש דקות. דיברנו על זה בפורום המחליט, היו לי שיחות עם המפכ"ל. במדינה ריבונית גאה וחזקה, לא בכל פעם שמקבלים החלטה של כמה ימים כדי לשמור על השקט צריך לקחת את זה לשאלת שליטתנו בבירתנו הנצחית".
לדבריו, המערכת הישראלית כולה, המדינית והביטחונית, נערכת כבר כחודשיים לרמדאן, "ויש תוצאות למאמצים. התגובה של האמריקנים והאירופים די מדודה, הם בסך הכול מבינים מה אנחנו עושים. יש להם ביקורת, שאלות, אבל לא מעבר לזה". גם מהדיון במועצת הביטחון של האו"ם נחלצה ישראל ללא נזקים. "בסוף הדיון, החברות האירופיות כולל אירלנד ונורווגיה יצאו למצלמות בחוץ ודיברו בסך הכול בנימה מתונה שמקובלת עלינו".
לפיד קיצר השבוע את חופשתו במדריד נוכח המתיחות ושב לישראל ביום שלישי בערב. בשיחה אתמול הודה שזימונו של שגריר ישראל באיחוד האמירויות אמיר חייק לשיחת נזיפה הפתיע את משרד החוץ, אולם הוסיף שהנזיפה נעשתה בדרג של השרה לשיתוף פעולה אזורי, ולא ברמת שר החוץ, ולכן המשבר חמור פחות. בישראל לא צופים כרגע שהנזיפה תביא לפגיעה כלשהי ביחסים. "ראש הממשלה דיבר עם יורש העצר של בחריין שיחה ידידותית מאוד. הייתה שיחה של ארדואן עם הנשיא הרצוג. אני לא רואה פגיעה ביחסים עם האמירויות או בחריין. זה המזרח התיכון, וכל אחד אומר את מה שהוא צריך להגיד".
גורם מדיני בכיר הוסיף שישראל בהחלט חשה שההתבטאויות של ירדן חצו קו אדום, ובייחוד דבריו של ראש הממשלה אל־חסאוונה, שעודד אלימות נגד "הכוחות הציוניים". "הם משחקים סוג של משחק כפול", אומר הגורם. שר המשפטים גדעון סער תהה בפני לפיד מדוע לא זומן השגריר הירדני לשיחת נזיפה במשרד החוץ; גורמים מדיניים משיבים ש"ארגז הכלים מופעל באופן מדוד. העברנו מסרים פומביים – ההודעה של משרד החוץ השתמשה בשפה שהירדנים לא רגילים לה, כך גם ההודעה המצולמת של ראש הממשלה, והם הבינו שהם הלכו קצת רחוק מדי". יש לומר שהודעה שיצאה בשמו של משרד החוץ רק ציינה שהירדנים "פוגעים במאמצים להשכין שקט ונותנים רוח גבית למי שפוגעים בקדושת החגים ונוקטים אלימות".
הגינויים שהשמיעו הרוסים, טוען הגורם, הם תגובה לעמדה הישראלית בנושא האוקראיני: "הם מדברים איתנו על אוקראינה דרך רמאללה. הם לא מרוצים מהמשלוחים שלנו לאוקראינה, ואנחנו לא מרוצים מההתקפה שלהם על מדינה ריבונית. נכון לעכשיו ישראל מתנהלת באיזון נכון".