איחוד כוחות מוסלמי סביב ירושלים: תוך שהם שואבים עידוד מהמתיחות המדינית בין ישראל לירדן, לאיחור האמירויות ולטורקיה, נועדו שלשום בהר הבית חברי "ועדת המעקב העליונה" של ערביי ישראל עם בכירי הווקף ומסגד אל־אקצה ומנהיגים ערבים ירושלמים.
בפגישה המדוברת השתתפו בין השאר יו"ר ועדת המעקב מוחמד ברכה; השייח' ראאד סלאח, מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית; ובכירים המייצגים את ערביי הנגב ובהם ג'מאל זחלקה. הם שוחחו על "תיאום קבוע בין הצדדים בנושאי ירושלים, המקומות הקדושים לאסלאם והסכנות הגוברות למסגד אל־אקצה הנתון למתקפות הכיבוש".
מוחמד ברכה הבהיר את חשיבות המפגש דווקא במסגד אל־אקצה: "ירושלים מבודדת מהגדה המערבית ומרצועת עזה, ולכן האחריות המוטלת עלינו גדולה. מלבדנו לא נותר מי שיגן על ירושלים. באנו לראות מקרוב את ההתפתחויות במקום, ולהדגיש שאנחנו באותה סירה במאבק מול הכיבוש, העריצות וההפקרות הגזענית והפשיסטית. הממשלה השתנתה, אבל המדיניות האגרסיבית נותרה. הכיבוש טועה אם הוא מאמין שיוכל לכפות ריבונות על ירושלים בירת פלסטין".
הוא קרא לערביי ישראל להתמיד בהגעה למסגד אל־אקצה ולירושלים, בירך על העמדה הירדנית הנחושה בנושא, ומחה על התגובות החלשות יותר מצד שאר מדינות ערב: "עמדתה של ירדן הייתה ברורה וחדה, דבר שהכעיס את ממשלת הכיבוש".
ראש מועצת הווקף השייח' עבדול עזים סלהאב אמר ש"מסגד אל־אקצה נתון למתקפה חסרת תקדים. יש התקפות מתמשכות על מתפללים, הכוללות פינויים תוך כדי מכות, מעצרים וגירושים. כשהמתפללים נכנסים למסגד וסוגרים את הדלתות, החיילים משליכים עליהם רימוני גז – פעולה אסורה במקומות סגורים מבחינת החוק הבינלאומי". לטענתו, ביום שישי שעבר נפצעו בהר יותר מ־120 בני אדם. על פי השייח', ישראל מתכננת "לשלוט במסגד אל־אקצה, ליישם את תוכניות המתנחלים… למרבה הצער, העולם הערבי והאסלאמי שותק. הגינויים וההוקעות הססניים".
השייח' ראאד סלאח אמר במפגש ש"הכיבוש מבוסס על שקר ולא יחזיק מעמד. הכוח לא יכול להפוך את השקר לאמת. מסגד אל־אקצה הוא זכות אסלאמית, ערבית ופלסטינית. אין משא ומתן על שותפות או חלוקה". הוא קרא לרע"ם לפרוש מהממשלה מיד בעקבות האירועים.
מנכ"ל הווקף, עזאם אל־חטיב, קרא "להחזיר את המצב בירושלים כפי שהיה לפני 1967, מבחינה דתית, היסטורית ומשפטית. מסגד אל־אקצה הוא מסגד אסלאמי בלבד, ואינו מקבל חלוקה של מקום או זמן עם דתות אחרות. הוא רכושם של כל המוסלמים".
חבר ועדת המעקב, ח"כ לשעבר טאלב א־סנע, עמד אף הוא על חשיבות הפגישה, המתקיימת לדבריו ביוזמת ועדת המעקב, כדי "להציג עמדה אחידה לכולם בעניין מסגד אל־אקצה ולהבהיר שמי שמשחק שם משחק באש".
א־סנע, תושב הנגב, אמר לנו ש"יש צורך לגלות אחריות ולהפסיק את המשחק הפוליטי בסוגיה הטעונה הזאת. לא צריך להיות חכם גדול כדי להבין עד כמה מסגד אל־אקצה הוא חבית נפץ שיכולה לגרום לפיצוץ אדיר על ידי ניצוץ קטן. יש הרבה שמטרתם להצית את האש ולהבעיר את העניינים".
חבר הכנסת לשעבר הביע הערכה לעמדת איחוד האמירויות וירדן, וציין שאי אפשר להתעלם מרגשות העמים. "יש לנו הערכה גדולה כלפיהן. בנסיכויות המפרץ ניסו לדלג מעל האמונות ומעל דעת הקהל, אבל התברר למנהיגים שדעת הקהל נחרצת וברורה.
"מסגד אל־אקצה הוא חלק מאמונה עמוקה, לא פוליטית אלא דתית, והוא יישאר תמיד מהותי וחשוב למוסלמים כולם".