בבוקר שאחרי ביטול חובת המסכות בחללים סגורים, במערכת הבריאות מבהירים כי ההמלצה לעטות מסכות לצורך הפחתת הסיכון להדבקה נותרה בעינה, בעיקר בקרב אלו שנמצאים בקרבת אנשים בקבוצות הסיכון לתחלואה קשה ותמותה. "כבר נוכחנו כי מגמות התחלואה משתנות ולכן אנו ממליצים לציבור לשמור את המסכות ולהשתמש בהן בעת הצורך". התריעו באיגוד רופאי בריאות הציבור, שצידדו אומנם בהחלטה.
כזכור, על פי החלטת ראש הממשלה בנט ושר הבריאות הורוביץ, ובניגוד להמלצות לעת עתה של ראשי משרד הבריאות, אמש (מוצ"ש) רגע לפני התכנסויות המימונה, בוטלה ההוראה המחייבת בחוק עטיית מסכה במבנים סגורים. זאת על אף שבפועל כבר שבועות ארוכים אין כל אכיפה לקיום חובה זו. במקומות שבהן ריכוז גבוה של אוכלוסיות בסיכון, כמו בבתי חולים, בתי אבות ובמהלך טיסות תישאר חובת עטיית המסיכה בשלב זה. ביום שלישי תקיים ועדת הבריאות בראשות ח"כ עידית סילמן דיון עם מומחי מערכת הבריאות ומשרד הבריאות כדי לאשר סופית את ההחלטה, אך היא לא צפויה להשתנות.
בהודעה המשותפת לראש הממשלה ושר הבריאות שפורסמה ביום רביעי, נאמר כי ההחלטה התקבלה לנוכח הירידה בתחלואה בנגיף הקורונה. "עברנו את פרעה, וגם את האומיקרון והשנה – מימונה בלי מסכות!" צייץ ראש הממשלה בנט בחשבון הטוויטר שלו.
בשבועות האחרונים מתקיימים דיונים ציבוריים ומקצועיים ערים סביב שאלת נחיצות המסיכות בהיקפי התחלואה הנמוכים, ובהינתן שזן האומיקרון גורם פחות לתחלואה קשה ולתמותה בקרב אלו שנדבקים בו ואינם בקבוצת הסיכון. לחצים פוליטיים שהופעלו על ראשי משרד הבריאות שהתנגדו בשלב הזה להסרת המסכות, בשל היקפי התחלואה שעדיין עולים על לפחות 4,000 חולים חדשים ביום, הביאו אותם לבסוף להסכמה שבשתיקה. בכירי משרד הבריאות דרשו כי תקנת חובת המסיכות בחללים סגורים תשמר לפחות עד לסוף התוקף שהוקצב לה, ב-1 במאי, לאחר אירועי הפסח והעצמאות, כדי להגן על אוכלוסיות בסיכון המבקשים להשתתף באירועים המוניים.
"עצרנו לא רק את הסגירות והסגרים" התגאה אמש שר הבריאות ניצן הורוביץ בטוויטר, תוך שהוא מתעלם מהעובדה שסגר לא עמד על הפרק בגל האומיקרון, שגבה מחיר של מעל 2,500 מתים והביא לקריסת שירותי הבריאות, בעיקר בפריפריה, בעקבות היקפי התחלואה הגבוהים. לדברי שר הבריאות: "אנחנו גם לא נקרא לציבור לחגוג את סוף הקורונה" זאת למרות העיתוי הפוליטי בביטול חובת המסכות שעה קלה לפני ההתכנסויות ההמוניות בבתים לחגיגות המימונה. הורוביץ רמז בדבריו כי עד כה, בימי ממשלות נתניהו תחת השרים ליצמן ואדלשטיין, המדיניות שהובילו, בהנחיית רופאים ובכירי מערכת הבריאות לא הייתה שקולה ואחראית והאשים אותם ב"ניצול המחלה למטרות פוליטיות ופרסונליות".
ההנחה היא שבשל מיעוט הנבדקים, מספר הנדבקים החדשים גבוה יותר ואינו משקף את היקפי התחלואה האמיתיים, אך עם זאת בבתי החולים נשמרת יציבות מה במספר החולים קשה. גורמים במשרד הבריאות טוענים כי ההחלטה על הסרת המסכות עדיין מוקדמת ויש להמתין עוד לירידה להיקפי תחלואה נמוכים יותר. בנוסף, במערכת הבריאות חוששים כי "חגיגות סוף הקורונה" שמתלוות אל ההחלטה על הסרת המסיכות, בדומה לזו שהתקבלה בחודש יוני אשתקד, עלולה לעצור את הירידה בתחלואה ולשמר אותה על אלפי חולים חדשים ביום ולפגוע ברבים, בעיקר זקנים ואנשים בקבוצות סיכון. ביטול חובת המסכות בהיקפי תחלואה כזו ובהינתן שאוכלוסיות בסיכון לא מודעות או נגישות למסיכות מסוג N95, שנחשבות ליעילות יותר מפני הקורונה, הם יעמדו כעת בסכנה גבוהה יותר לחייהם.
בשלב הבא מעריכים במשרד הבריאות כי השרים יבקשו לבטל את חובת בדיקות הקורונה בשערי המדינה, המסייעות באיתור וריאנטים חדשים ומהוות קו מגן מודיעיני לכניסת תחלואה מזנים חדשים ולא מוכרים, שעלולים להיות מסוכנים יותר. לחלופין נבדקת האפשרות כי ייערכו בדיקות נקודתיות ומדגמיות. בכמה מדינות בעולם ביטלו באחרונה את הבדיקה בנחיתה אך בישראל סבורים כי מאחר ומדובר בשער הראשי והמשמעותי ביותר לכניסה מחו"ל, הפיקוח והמעקב אחר הנכנסים ואיתור תחלואה יאשר לזהות כניסת וריאנטים חדשים ומסוכנים יותר. מי שמוביל את ההתנגדות והלחץ לביטול הבדיקות בשערי המדינה הוא פרופ' רוני גמזו, מנהל בית החולים איכילוב ופרוייקטור הקורונה לשעבר, הדורש להכיר בכך שהקורונה נעלמה, כי היא אינה מסכנת כבעבר. הוא טוען כי "גם אם יהיה עוד גל, נתמודד אז".