"שיביאו את כל הכוחות היבשתיים ויכניסו לתוך רהט. איפה המדינה והמשילות? אנחנו במערב פרוע ממש", כך זעק מדם ליבו ראש עיריית רהט פאיז אבו סהיבאן בראיון לליאת רגב ברשת ב', בשיחה בגלי צה"ל הוא האשים את חוסר המשילות של המשטרה והממשלה שיצרו "מערב פרוע" ברהט.
ביממה האחרונה חל רצף אירועי ירי בעיר הבדואית, בהם בין היתר ילדה בת 14 נפצעה מירי שכוון לעבר בית משפחה ברחבת היכל התרבות בעיר וכן בוצע ירי לעבר בתי עסק. הרקע לאירועים סכסוכי משפחות או ויכוחים דתיים.
אז ראש העיר מזמין את כלל הכוחות, המשטרה וגופים אחרים להיכנס לפתור את הבעיה, ובצדק. אבל האם באמת רהט משתפת פעולה ומזמינה את כוחות הביטחון לטפל במצב?
נתחיל מהכניסה לעיר. הכיכר המרכזית קרויה על שמו של סאנד אלהרבד. אלהרבד, תושב העיר שכיום זוכה בה להכרה כגיבור, פתח לפני כחודש באש לעבר לוחמי מג"ב שפעלו למעצר חשודים ברהט. כאשר הכוח זיהה כי הלוחמים חשופים לאש חיה, הם השיבו באש והביאו למותו. מקרה נוסף נרשם לפני כארבעה חודשים, כאשר כוח משטרה שנכנס לאסוף נשק לא חוקי נתקל בהתנגדות אלימה שכלל השלכה אבנים, ואילצה את הלוחמים לפתוח באש.
בצמרת המשטרה ניתן גיבוי ללוחמים על אופי פעילותם, אבל אבו סהיבאן, שכעת דורש להגביר את מעורבות המשטרה בעירו, דרש אז חקירת מח"ש. כוחות יבשתיים?! אז הוא ביקש לוודא ש"רהט לא תהיה ג'נין" ולא יכנסו אליה מסתערבים וכוחות מיוחדים.
וזה לא המקרה היחיד בו שוטרים וכוחות בטחון ישראלים לא ממש רצויים ברהט. במהומות הנטיעות, בחודש ינואר האחרון, ראו תושבים בעיר את תחנת המשטרה כיעד להתקפות והשליכו לעברה אבנים. במהלך מבצע שומר החומות, בחודש מאי האחרון, גם כן נגרם נזק לתחנת המשטרה בעיר ולניידות משטרה.
בראיונות הרבים שנתן היום אבו סהיבאן הוא ביקש להשוות את המצב בין עירו למקומות אחרים וטען ש"ברעננה ובאשקלון המשטרה לא הייתה נותנת לזה לקרות", בסיס הטענה שבדבריו נכונה. ברהט ישנם אזרחים שכפופים לחוק ויש לאכוף אותו בכל תוקף, אבל ברעננה ובאשקלון לא זכור לי מקרה בו ראש העיר עמד לצד אלה שפגעו בשוטרים ואין כיכרות על שם גורמים שכאלה.
אכן, יש צורך בפעילות אכיפה נרחבת ברהט, אבל כשראש העיר מדבר על היעדר משילות ואכיפה, מן הראוי שיעשה חשבון נפש ויבדוק מה הוא והתבטאויותיו תרמו לפגיעה במעמד של רשויות החוק בעיני תושבי העיר שכעת הוא נזעק להצלתם.