ועדת הכנסת הכריזה אמש (ב') על ח"כ עמיחי שיקלי כפורש מסיעת ימינה, וכעת מתחילות השאלות: מה יקרה עכשיו? האם שיקלי ממשיך לכהן כחבר כנסת? מה באשר לזכויותיו כחבר כנסת, ומה יכולה מערכת המשפט לשנות? מורה נבוכים לפורש.
בתוך הכנסת הנוכחית, הפורש נותר ח"כ יחיד. נאסר עליו להקים סיעה או להצטרף לסיעה, ולכן נשללים ממנו חלק מהכלים הפרלמנטריים שעמדו לרשותו, כמו קבלת מימון בחירות, האפשרות להשתתף בהגשת הצעת אי אמון, וקבלת זמן דיבור במליאה. עם זאת, בתור סיעת יחיד הוא יוכל לקבל זמן דיבור על חשבון סיעה אחרת, במידה שיוענק לו. בנוסף, נאסר עליו לכהן כשר או סגן שר.
במבט לבחירות הבאות, שיקלי לא יוכל להתמודד ברשימה של אף מפלגה קיימת, וגם לא לאחד רשימות איתה אם יקים מפלגה משלו. המשמעות היא שהוא כמובן לא יוכל להתמודד באותה רשימה עם הליכוד או הציונות הדתית, אליהן התקרב מאז שהתנגד להקמת הממשלה והחל לפעול נגד הקואליציה. יש לציין שהתנאי הזה לא יחול עליו אם יתפטר מהכנסת.
על פי חוק, עומדת לשיקלי הזכות להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי בהרכב של שלושה שופטים ולאחר מכן להמשיך לבג"ץ במקרה הצורך. שיקלי מתכוון לעשות זאת, ולכן ישנם עוד כחודשיים עד לקבלת פסק דין חלוט, שעל פיו יחליט האם להתפטר או לא. שעה שהקואליציה שברירית מתמיד, בפרק הזמן הזה יכולות להתרחש תמורות פוליטיות משמעויות שישפיעו על ההחלטה לכאן או לכאן.
בתרחיש בו עוד חבר כנסת או שניים עורקים מימינה, הם כבר לא יהיו רלוונטיים לשיקלי שכבר הוכרז כפורש, אך יהיו רלוונטיים לאיחוד עם סילמן ויוכלו להתפלג מהסיעה שמונה שישה ח"כים, לפי הכלל המאפשר לשליש מחברי סיעה להתפלג ממנה. לא יוטלו עליהן כמעט סנקציות. מלבד אחת – הם לא יוכלו ליהנות ממימון מפלגות שוטף, וימינה תמשיך ליהנות ממימון של סיעה בת 7 ח"כים, על אף שהיא כבר מונה הרבה פחות מכך.
בכל העת, ימשיך שיקלי לקבל משכורת על תפקידו כחבר כנסת ועומדות לו זכויות כמו רכב, לשכה, שלושה יועצים ותקציב לקשר עם הבוחר. במידה ששיקלי אכן יתפטר מהכנסת ובכך יחסוך מעצמו את כל העיצומים, הוא יחזיר את הרוב לקואליציה וייתן לה אוויר לנשימה להתנהלות פרלמנטרית.
העיצומים על פורשים בישראל נחשבים לחריגים בכל הנוגע להתמודדות לפרלמנט ולכהונה בממשלה: אפרופו המקרה של שיקלי, בחנו במכון הישראלי לדמוקרטיה את כוחו של ח"כ יחיד אל מול סיעתו במבט השוואתי אל מול 29 דמוקרטיות. בנוגע לעיצומים על פורשים, בעוד העיצומים הפנים-פרלמנטריים אינם נחשבים לחריגים בהשוואה לעולם, העיצומים הנוספים הנוגעים לכהונה בממשלה והתמודדות בבחירות הבאות הוגדרו כיוצאי דופן.