לצד הנתונים המצביעים על זינוק חד באירועי האנטישמיות באירופה, פרסמה משלחת האיחוד האירופי בישראל הצהרה לקראת יום השואה נכתב כי "השואה היא כתם אפל ובל יימחה על ההיסטוריה של אירופה. אמנם אי אפשר להשיב לאחור את הזוועות שנעשו על היבשת שלנו, אך אנו מתחייבים להמשיך לפעול ללא לאות להגן על זיכרון השואה ולהילחם בכל הניסיונות להכחיש, לערפל או לסלף את העובדות ההיסטוריות. אנחנו חייבים, וכך גם נעשה, להיות דרוכים בכל עת כאשר רוח הרפאים של האנטישמיות מרימה שוב את ראשה המכוער".
ההצהרה האירופית מציינת כי בחלק מהמקרים, האנטישמיות מסתווה כביקורת על ישראל. "למרבה הצער, האנטישמיות ממשיכה לשגשג בתוך החברות שלנו. לשנאה אנטישמית אין שום מקום, ואין זה משנה אם היא מוסווית כאנטי-ציונות ואם היא נובעת מן הימין הקיצוני, השמאל הקיצוני, או מפונדמנטליסטים אסלאמיים או אחרים. אנחנו האירופאים איננו יכולים להישאר – ולא נישאר אדישים לנוכח האנטישמיות המתגברת".
במסגרת הניסיונות להיאבק בגל אנטישמיות, פרסמה נציבות האיחוד האירופי באוקטובר "אסטרטגיה למלחמה באנטישמיות ולטיפוח חיים יהודיים". תכנית המייעדת מיליוני אירו לפרויקטים המיועדים למלחמה בשנאת יהודים ולקידום והנחלת זיכרון השואה.
במסגרת האסטרטגיה, נחשפו כמה נתונים ובהם העובדה כי תשעה מתוך עשרה יהודים המתגוררים באירופה, סבורים שהאנטישמיות התגברה בארצם, כאשר 85% מתוכם סבורים שזוהי בעיה חמורה. 38 אחוז מהיהודים האירופים שקלו להגר למקום אחר, מכיוון שאינם מרגישים בטוחים כיהודים באיחוד האירופי. בנוסף, נכון להיום, אחד מכל 20 אירופאים מעולם לא שמע על השואה.
האסטרטגיה שהציגה הנציבות כוללת צעדים הנשענים על שלושה יסודות: למנוע גילויי אנטישמיות מכל סוג וצורה; להגן על חיים יהודיים ולטפח אותם; ולקדם מחקר, חינוך ואת זכר השואה. באסטרטגיה מוצעים צעדים שיגבירו שיתוף פעולה עם חברות מקוונות במטרה לרסן את גילויי האנטישמיות במדיה המקוונת, להגן טוב יותר על מקומות ציבוריים ועל אתרי פולחן דתי, להקים מרכז חקר אירופי בנושא אנטישמיות עכשווית, וליצור רשת של אתרים שבהם התרחשה השואה. צעדים אלה יתוגברו על ידי האיחוד האירופי במאמציו הבינלאומיים להוביל את המאבק העולמי באנטישמיות. על פי התכנון, האסטרטגיה תיושם לאורך השנים 2021-2030.