האם משרד המשפטים יעביר כספים לעמותת "סיוע 48"? לפי מידע שהגיע לידי מקור ראשון, "העמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים", המוכרת יותר בשם "סיוע 48", הגישה בקשה לקבלת תקציב של 400 אלף שקלים מוועדת העיזבונות של האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים.
בתחקיר שפרסמה איילה חסון בחדשות 13 לפני כמה חודשים נטען כי העמותה, שאנשיה קשורים למפלגת רע"ם, העבירה כספים למשפחות "חללי" המאבק נגד ישראל ברצועת עזה. לפי התחקיר, בדף הרשמי של העמותה נכתב כי היא "פועלת בצעדים נמרצים להגיע אל מאות בני השהידים, העצורים והאלמנות". שבוע לאחר התחקיר פורסם שהעמותה שינתה במסמכיה את נוסח מטרות האגודה, והסירה הבעת תמיכה בבני מחבלים. עוד פורסם כי מנכ"ל העמותה ראזי עיסא ואחרים בעמותה עמדו בקשר עם בכירי חמאס בעזה, ואלה אף הודו לאנשי העמותה על פעילותם.
הפרסומים עוררו תגובות נזעמות, ובעקבותיהן הבהירו שרים בממשלה כי אף לא שקל מכספי המדינה מועבר לעמותה. מנכ"ל סיוע 48 טען גם הוא שהעמותה מקבלת מהמדינה "אפס עגול", ושכל תקציבה, יותר מ־40 מיליון שקלים בשנה, מגיע מתורמים פרטיים.
כעת מתברר כי בשעה שהמנכ"ל אמר את דבריו, כבר הוגשה לפחות בקשה אחת של העמותה לקבלת 400 אלף שקלים מתקציב ועדת העיזבונות של האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים. ועדת העיזבונות מטפלת בצוואות ובתרומות של אנשים מכל רחבי העולם, יהודים ברובם, שבעת פטירתם מקדישים בצוואתם כסף או רכוש לטובת מדינת ישראל. ברוב המקרים הם מייעדים את הכסף לשימוש מסוים, אולם סכומים גדולים ניתנים גם ללא ייעוד מפורש. הכספים הללו, שנועדו כאמור לטובת מדינת ישראל, מחולקים למטרות ציבוריות באמצעות ועדת העיזבונות.
לפי הבקשה שהגישו אנשי סיוע 48 כבר בשנת 2021, הבקשה לתמיכה בסך 400 אלף שקלים יועדה למיזם של סטודנטים למתן תגבור לימודי לאוכלוסיות נזקקות בערים המעורבות ובאזור הנגב. בדברי ההסבר שנלוו לבקשה לא הוזכר כמובן הסיוע למשפחות הפלסטיניות ביו"ש וברצועת עזה, אלא נכתב כי "בשנים האחרונות פעילות העמותה שמה דגש על צמצום פערים חברתיים וסיוע למשפחות חסרות אמצעים בחברה הערבית בארץ – בפרט סיוע כספי, חומרי ולימודי למשפחות עניות ולאוכלוסיות מוחלשות בנגב ובערים המעורבות, לעובדים זרים ולמבקשי המקלט".
בפורום "בוחרים בחיים" של המשפחות השכולות ונפגעי הטרור, שבין השאר עוקב אחרי פעילותם של אנשי סיוע 48, כועסים: "לא יעלה על הדעת שכספי עיזבונות שהופקדו בידי המדינה על ידי יהודים וישראלים שהלכו לעולמם, לטובת מטרות ציבוריות, יועברו לעמותה המעבירה תמיכה כספית למשפחות מחבלים", אומרים שם.
בפורום חוששים שנציגי הוועדה לא יהיו מודעים לכך שהעמותה האסלאמית למען יתומים ונזקקים היא למעשה עמותת סיוע 48. "אנו דורשים מגדעון סער ומשרד המשפטים לעצור מיד כל כוונה להעביר כספים ציבוריים לעמותת סיוע 48 של התנועה האסלאמית ורע"ם", אומרים שם. "עם העובדות אין להתווכח: היום ברור שעמותת סיוע 48 שיקרה בעזות מצח כשאמרה שאינה פועלת להשגת כספי ציבור. בקשת העמותה לקבלת תמיכה לשנת 2022 הוגשה כמה חודשים לפני שמנהליה שללו על הסף את הטענות בדבר רצונם להשיג כספי ציבור לעמותה.
"פורום המשפחות השכולות נאבק להפסקת התלות השלטונית בתנועה האסלאמית. כעת ניאבק גם כדי לעצור זליגת כספי ציבור לידי מי שתומכים באויב. אנו מבקשים מהציבור להשמיע את קולו ולעמוד לצידנו במאבקנו ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונרצחי הטרור".
מהאפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים נמסר בתגובה שבקשת העמותה נדחתה בספטמבר 2021 על ידי ועדת העיזבונות. באשר לטענה כי גם כעת מוגדרת הבקשה במאגר המידע הממשלתי כ"פעילה", אומרים שם שזהו עניין טכני הנובע מכך שהרשימה לא נמחקה מהמאגר.
מעמותת "סיוע 48" נמסר בתגובה: "לא קיבלנו משום גורם"