ראש עיריית דבאו, שרה דוטרטה־קרפיו, היא המועמדת המובילה לסגנית הנשיא בבחירות בפיליפינים במאי. היא גם בתו של הנשיא רודריגו דוטרטה. המועמד לנשיאות שהיא מתמודדת כסגניתו הוא צאצא מפורסם אחר, פרדיננד "בונגבונג" מרקוס ג'וניור, בנו של הדיקטטור המנוח פרדיננד מרקוס, והוא גם המועמד המוביל.
מבקרים טוענים שזו עלולה להיות מכת מוות לדמוקרטיה השברירית בפיליפינים. החשש הוא ששלטון של שני צאצאי רודנים יחזק את החסות הפוליטית, יחליש את המוסדות הדמוקרטיים וידגיש שרק שם המשפחה חשוב.
תומכיה של דוטרטה־קרפיו טוענים שהיא הוגנת, אף שהיא גם נהנית מהפופולריות של אביה. דיוקנה מורכב יותר מזה של אביה הצבעוני והגס. היא עברה אונס והפלה, אך בכל זאת הגנה על אביה כאשר סיפר בדיחה על אונס. "אני לא נעלבת מהבדיחה שלו כי אני עדיין מאמינה שהוא יכול להצליח כנשיא", אמרה אז לעיתונות המקומית, וחשפה שעברה אונס בעבר.
דוטרטה עצמו לא יכול להתמודד שוב: נשיא הפיליפינים מוגבל לכהונה אחת של שש שנים. הוא אמר בעבר שאישה לא צריכה להיות נשיאה, אך לא הביע עמדה חד־משמעית לגבי הקריירה הפוליטית של בתו. פרשנים טוענים שהתמודדותה אמורה לבסס את מורשתו הפוליטית ולהגן עליו מפני העמדה לדין בעתיד – לא מעט בגלל מלחמת הסמים שניהל, שבמסגרתה בוצעו אלפי מקרי רצח ללא משפט.
"ההערות הסקסיסטיות של דוטרטה נועדו לנשים המתנגדות לו", אמרה ג'ין פרנקו, מרצה במחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת הפיליפינים. "אך הבת שלו יכולה להתמודד".
מומחים מסבירים שבסביבה הפוליטית המיזוגנית בפיליפינים, התדמית הקשוחה של דוטרטה־קרפיו מגנה עליה במידת מה מפני הסקסיזם. הפוליטיקה בפיליפינים "תמיד עוצבה על בסיס מנהיג גברי", אמרה פרנקו. "אנשים אוהבים פוליטיקאים שמציגים את עצמם כסוג של מושיע".
דוטרטה־קרפיו היא חיילת במילואים ותומכת בשירות חובה לצעירים. כמו אביה, היא טיפחה תדמית של מישהי שאסור להתעסק איתה. בקדנציה הראשונה שלה כראש עיריית דבאו היא קיבלה חשיפה לאומית לאחר שחבטה שוב ושוב באגרופים בשריף שנשלח לפקח על הריסת שכונות עוני שהיא ניסתה להציל.
"הייתי כל כך מתוסכלת. לא יכולתי לבכות. הם היו חושבים 'היא רגשנית מאוד'", סיפרה לאתר החדשות ראפלר שנה לאחר מכן. "נסחפתי בזעם… אני לא מאוד גאה בזה".
דוטרטה־קרפיו נולדה לאליזבת צימרמן, אשתו הראשונה של דוטרטה. הנישואים התפרקו בעקבות רומנים מחוץ לנישואים. בעבר אמרה שהיא לא קרובה לאביה, קוראת לו "כבוד הנשיא" בפומבי ולא התייעצה איתו לגבי החלטתה לרוץ לסגנית הנשיא.
מריה איזבל קלימקו, ראש עיריית זמבואנגה סיטי שבדרום הפיליפינים, סיפרה לוושינגטון פוסט עד כמה רשמיים יחסיה של דוטרטה־קרפיו עם אביה. היא נזכרה בפגישה בין הנשיא לגורמים מקומיים, שבה חיכתה בתו בצייתנות עם משתתפים אחרים כדי להצטלם עם הנשיא, במקום לעקוף בתור.
"בעיקרון היא כן אימא, בת, אישה עם לב", אמרה קלימקו. "הם חולקים את אותה גנטיקה… אבל יש לה סגנון מנהיגות משלה". קלימקו תומכת בדוטרטה־קרפיו לתפקיד סגנית הנשיא, אך היא תמכה במועמדת האופוזיציה מריה ליאונור "לני" רוברדו לנשיאות. בפיליפינים הבוחרים יכולים לפצל את קולותיהם לנשיא ולסגן הנשיא, ולא להצביע לשני מועמדים שותפים.
במסע הבחירות התלוצצה דוטרטה־קרפיו עם תומכיה והחליפה בקלות בין דיבור בטאגאלוג, השפה הלאומית, ובין ויסאיאנית, השפה המדוברת במרכז הפיליפינים ושפת האם שלה. "ברור שהיא לא יורשת נודניקית ומפונקת", סבור הפרשן הפוליטי אנטוניו לה־ויניה. הקשר שלה עם העם גרם לפלגים שונים להצטרף לבסיס התמיכה שלה ולתמוך בה בקמפיין, אך לא להצביע למרקוס, שספג ביקורת על אליטיזם והיסטוריה משפחתית של שחיתות.
למרות מערכת היחסים של דוטרטה־קרפיו עם אביה, הפוליטיקה המשפחתית והפטרונות ממשיכים לשלוט בפיליפינים. מבקריה חוששים שעלייתה לשלטון תגן על אביה מפני תביעה בבית הדין הפלילי הבינלאומי.
"שרה מציגה את עצמה כשונה מאביה", אמרה פרנקו, "אבל היא לא שונה. בסופו של דבר, היא בתו. קשה לדמיין שהיא תנטוש אותו".