מהווידאו אל המציאות: חידון התנ"ך העולמי לנוער חוזר למתכונתו הרגילה, ובשבוע הבא הוא ייערך על במה בירושלים לאחר שנתיים שבהן התקיים באופן וירטואלי. החידון, שנערך בפעם הראשונה ב־1963, מושך צופים יהודים מכל העולם, ונועד לחזק את מעמדו של התנ"ך בזהות היהודית ובמורשת הלאומית.
45 מתמודדים מעשרים מדינות ובהן קנדה, בלגיה, דרום אפריקה, אנגליה, מקסיקו וארה"ב, הגיעו השבוע לישראל לביקור של שבועיים, שבמהלכם ישהו ב"מחנה תנ"ך". מתוכם נבחרו 16 המועמדים שיתחרו בחידון התנ"ך העולמי לנוער: ארבעה מישראל, חמישה מארצות הברית, שניים מקנדה, שניים ממקסיקו, שניים מדרום אפריקה ואחד מבלגיה.
נעם שיף, תלמיד בית הספר "יבנה" באנטוורפן שבבלגיה, ביקר פעמים רבות בישראל, והעברית שגורה על פיו; הוא בן 16, ומצפה ללמוד בארץ בישיבת הסדר לאחר שיסיים את לימודי התיכון בבלגיה. את לימודיו לחידון התנ"ך התחיל לפני שנתיים וחצי, בין השאר בלמידה מרחוק עם רב מישראל.
"הרעיון התגלגל הרבה זמן", הוא מספר, "ידעתי שיום אחד אולי אעשה את זה. כבר בשנה שעברה רציתי להתמודד, אבל בגלל הקורונה העדפתי לחכות עד שהחידון יתקיים בירושלים עם המתמודדים, ולא בצורה וירטואלית".
מה אתה אוהב בלימוד התנ"ך?
"לזהות מקומות בארץ שמופיעים בספר הספרים. דרך זה אתה מבין את החשיבות של הישיבה בארץ, ואת ההיסטוריה של העם שלנו".
על מה ויתרת בשביל החידון?
"על אימוני הכדורגל שהייתי הולך אליהם כל שבוע. לא ויתרתי על הרבה חוץ מזה. אחרי החידון מחכות לי בחינות הבגרות בבלגיה, ואחריהן אבוא לכאן לישיבה".
מירי גרבר, גם היא בת 16, הגיעה לארץ מלונדון, וממשפחה שכל בניה לומדים תנ"ך. אחיה, ראובן שמחה, זכה בחידון התנ"ך באנגליה לפני שנתיים, אך נסיעתו לארץ בוטלה בגלל הקורונה. גם אחיה הצעיר שואף להגיע בעתיד לחידון. לדבריה, היא הכינה המון פתקים וציורים בנושא התנ"ך, ופיזרה אותם בביתה בלונדון במטרה להקל על השינון. "היו לי הרבה עליות ומורדות במהלך ההכנות לחידון", היא משתפת. "העצה העיקרית שלי היא להציב מטרות קטנות: לא לחשוב על כל החומר אלא לסיים פרק אחד, ספר אחד, וכך להתקדם.
"כשאני לומדת תנ"ך אני מרגישה שאני לומדת על עצמי, על ההיסטוריה של העם שלי. זה הסיפור שלי. אני מחוברת לזה ואני שמחה להיות כאן, בחברת בני נוער אחרים מכל העולם שאוהבים את התנ"ך".
יצחק ספיוואק מניו־יורק מדבר עברית בהברה אשכנזית, חובש כיפה שחורה וחורג במראהו החיצוני משאר המתמודדים, שמרביתם משתייכים למגזר הדתי־לאומי. הוא בן 17, תלמיד ישיבה־יוניברסיטי. בתום יום טיול באריאל הוא מספר: "אבא שלי אוהב תנ"ך, והוא הנחיל אותו במשפחה שלנו". הוריו צפויים להגיע לארץ השבוע ולעודד אותו בחידון. הוא לומד תקופה ארוכה לקראת החידון. בתחילה למד במשך שעה או שעתיים ביום, אך ככל שהתקרב תאריך היעד הגביר את לימודיו והגיע לעיתים גם לארבע וחמש שעות לימוד ביום. העצה שלו למי שרוצה לשלוט ממש בתנ"ך היא "לאהוב את הלימוד ולעבור על החומר שוב ושוב עד שהוא הופך לחלק ממך".
יש ספר מיוחד שאתה מחובר אליו?
"כולם חביבים בעיניי, אני באמת נהנה מכל פרק ופסוק. אין ספר מסוים שאני מחובר אליו יותר מאחרים".
אבי פלאטו־כץ, בן 15 מניו־יורק, "מתחבר במיוחד לספר קהלת". בעיניו "זה ספר שנותן לנו נקודת מבט שונה על החיים, ומלמד איך לחיות חיים נכונים". אבי הוא בנו של הרב יששכר כץ, רב קהילה בניו־יורק, שגם פעיל ברשתות החברתיות. "אמי ודוד שלי התחרו בחידון בעבר, ובערך בכיתה ד' אמא שלי סיפרה לי על החידון, ורציתי להתחרות בו". הוא התמודד כמה פעמים בחידון בארה"ב, והשנה העפיל לחידון העולמי. לדבריו, לצד הלימוד הנמרץ הוא הצליח לשלב את אהבתו לכדורסל ולקריאה, ולא זנח את תחביביו. "אני חושב שאין קיצורי דרך ללימוד. צריך פשוט להכיר את הסיפורים באמת".
פלאטו־כץ הוא תלמיד בית הספר רמז במנהטן, שבו למד גם נשיא המדינה יצחק הרצוג כשאביו כיהן בתפקיד השגריר באו"ם. באופן חריג הרצוג יכבד את החידון בנוכחותו, אף שבדרך כלל משתתף בחידון רק ראש הממשלה, ואף שואל את המתמודדים שאלה מסורתית. הרצוג ביקש להשתתף בחידון החגיגי בשל החיבה שהוא רוחש לספר התנ"ך בכלל ולחידון בפרט. אמו אורה ז"ל הייתה מזכ"לית הוועדה לאירועי העשור למדינה (1958), וביוזמתה נוסד חידון התנ"ך. הרצוג נכח בטקס בשנים האחרונות במסגרת תפקידו כיו"ר הסוכנות היהודית, וזו תהיה הפעם הראשונה שיצפה בחידון כנשיא המדינה.
מחנה התנ"ך מופעל על ידי מנהל חברה ונוער במשרד החינוך, בשיתוף פעולה עם הסוכנות היהודית וארגונים אחרים. הסוכנות היהודית מקדמת את חידון התנ"ך העולמי בקהילות ברחבי העולם ומתאמת את השתתפותם של בני הנוער בו. יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית ויו"ר הסוכנות היהודית בפועל, יעקב חגואל, מסר שהוא שמח על קיום החידון באופן פיזי, לאחר שנתיים של חידון וירטואלי. "התנ"ך הוא לב ליבו של העם היהודי וחלק בלתי נפרד מההיסטוריה הפועמת בו ומחזקת את רוחו", אמר. "אנו גאים לקחת חלק בארגון החידון, שהוא אבן יסוד בהוקרה למורשת ולחזון היהודיים שעליהם מושתתת פעילות הסוכנות היהודית".

בשבועיים של "מחנה התנ"ך" מבקרים המתמודדים הצעירים בהר הרצל, במצדה, בעיר דוד וביד ושם, משתתפים בטקסי יום השואה, יום הזיכרון ויום העצמאות, ופוגשים את נשיא המדינה ואת יו"ר הסוכנות היהודית. לאחר החידון הם יבקרו בצפון הארץ. החידון כבר הצמיח כמה זוגות של בני נוער שנישאו לאחר שהכירו במחנה; בשנים האחרונות היו אלו נח נוטיס מארה"ב שנישא לעטרה קלמן מקנדה, וחתן התנ"ך עזריאל שילת שנישא לסגניתו אוריה כהן, שניהם מישראל.
את המנחה המיתולוגי של החידון, ד"ר אבשלום קור, יחליף השנה עופר חדד, עיתונאי חדשות 12, מגיש מהדורות אקטואליה יומיות בטלוויזיה וברדיו. ״חידון התנ״ך העולמי הוא מוסד יהודי וישראלי", אמר חדד. "זה כבוד עצום להנחות את אחד הסמלים המרכזיים והאהובים של יום העצמאות, וכבוד גדול לא פחות להיכנס לנעליו של המנחה המיתולוגי אבשלום קור שהפך שם נרדף למעמד הזה. נשתדל לעמוד במשימה בכבוד".
השנה יתקיים חידון התנ"ך העולמי לנוער בסימן "אִישׁ אֲשֶׁר רוּחַ בּוֹ" (במדבר כז, יח), ויעסוק במנהיגים שבפועלם הותירו חותם עד ימינו אנו. בחידון רשאים להיבחן בני נוער בגילאי 18-14 או תלמידים הלומדים רשמית בכיתות ט'-י"ב. את ישראל ייצגו ארבעה תלמידים: רחל אליחי־מלכה, שוהם קוצר, דביר־חיים מרצבך והלל כהן.