ברחבת המוסדות הלאומיים בירושלים נערך היום (ד'), כמדי שנה, טקס יום הזיכרון לזכר הנופלים במערכות ישראל ובפעולות איבה בארץ ולזכרם של היהודים שנרצחו בפעולות טרור ובפיגועי אנטישמיות בעולם.
השנה נערך הטקס בהשתתפות משפחות שכולות מאוקראינה אשר יקיריהם שירתו כחיילים בודדים בצה"ל ונפלו במהלך שירותם הצבאי. המשפחות השכולות, שחולצו לאחרונה מהתופת באוקראינה בסיוע הסוכנות היהודית, הדליקו במהלך הטקס את לפיד הזיכרון ביחד עם יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית ויו"ר הסוכנות היהודית בפועל יעקב חגואל.
"הצעירים הללו", אמר יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית יעקב חגואל, "שעלו ארצה, כחלק מתחושת המחויבות להמשכיות של העם שלנו, ונפלו במהלך שירותם בצה"ל, הם סמל למעגל ולברית של העם היהודי ומדינת ישראל".
אדוארד גרמן, שאחיו יגאל גרמן נפל בעת שירותו הצבאי בשנת 2001, אמר: "יגאל אחי תמיד חלם לעלות לישראל – למקום שאותו החשיב לבית שלו ושל כל היהודים והוא עלה ארצה בגיל 17 וחצי בתוכנית של הסוכנות היהודית. הוא היה ישראלי ויהודי גאה. והיום, ביום אבל וזיכרון, המשפחה שלנו נמצאת פה בישראל, אזרחי המדינה שיחד עם כולם נותנת כבוד לנופלים – לאנשים שנתנו את החיים שלהם למען המדינה, כדי שנהיה פה וכדי שמדינה זו תהיה של כולנו".
כמדי שנה, הטקס הוקדש גם לזכרם של היהודים שנרצחו בפעולות טרור ובפיגועי אנטישמיות בעולם. על פי נתוני הסוכנות היהודית, מאז קום המדינה נרצחו כ-200 יהודים באירועים אנטישמיים מחוץ לישראל ובפיגועי טרור בכל רחבי העולם. שמותיהם של הקורבנות היו חקוקים על קיר הנצחה שהוצב במרכזו של הטקס.
יעקב חגואל פנה לראש הממשלה בבקשה להכיר בנרצחי הפיגועים על רקע אנטישמי בעולם כחללי פעולות האיבה ולציין אותם ביום הזיכרון באופן ממלכתי. "בקיר ההנצחה חקוקים שמותיהם של יהודי התפוצות שנרצחו במתקפות אנטישמיות, בפעולות טרור שלא על אדמת ישראל. המשותף להם הוא שנרצחו בשל היותם יהודים. הטרור אינו מבחין בין דמים וגם לא בצבע הדרכון. פיגועים מתוכננים כנגד מטרות יהודיות גובים את חייהם של יהודים בארץ, כמו בתפוצות. האויב הוא אותו אויב, המלחמה היא אותה מלחמה, היהודי אותו יהודי. מוטלת עלינו החובה להכיר בנרצחים בתקיפות אנטישמיות בתפוצות כחללי פעולות איבה".