פליטת פה של השר עמר בר־לב, בריאיון בכאן רשת ב', הביאה אתמול לחשיפת סוד שמערכת הביטחון ביקשה לשמור במשך 38 שנים – זירת מותו של לוחם סיירת מטכ"ל ברק שרעבי. כתבה מקפת מאת מאיה פולק שפורסמה במגזין דיוקן של מקור ראשון בסוף 2014 חשפה כל מה שהיה ניתן לספר אז.
בין השאר כתבה אז פולק: "כשיצאתי לחקור מדוע וכיצד נהרג סמל ראשון ברק שרעבי, לוחם בסיירת מטכ"ל, האמנתי שבחלוף שלושים שנה מהאירוע אפשר כבר לחשוף טפח ממה שהתרחש באותו לילה בלתי נגמר. אם לא את שם המדינה העוינת שבשטחה פסעו חיילי הסיירת, ואם לא את מטרת הפעולה ואת השיטות המבצעיות, לפחות את התקלה שאירעה ואת סוג החילוץ שנדרש בעטיה. אך לשווא. גם היום לא ניתן לכתוב דבר על כל אלה, ורק משפט פה ומשפט שם שמנדבים מי שנכחו לצד שרעבי בשעותיו האחרונות מלמדים כי הרבה מאוד היה מוטל על הכף.

"בין המשתתפים במבצע היה איש השב"כ מוסא (משה) צברי, איש צבא קבע בכיר ביותר ביחידה. צברי שימש ראש אגף בשב"כ והיה מפקד הפלגה של אבי דיכטר ומפקדו בפעילות. התפקיד של צברי ושל דיכטר, כבני זוג קבועים למבצעים וכחברים טובים (עד היום), דרש מהם להיכנס לתמונה במקרה שדברים יסתבכו בשטח, מה שאכן קרה. 'המבצע היה חשוב מאוד ומורכב', אומר צברי. 'זה לא סוד שהפעילויות של היחידה רגישות מאוד, וחשיפת האירוע הזה יכולה הייתה לחשוף שיטות מבצעיות ולפגוע באופן ישיר בביטחון המדינה'.
מה ניתן לומר כיום על מטרת הפעילות?
'אין תגובה'.
מה עבר עליך כשהבנת שיש צורך במבצע חילוץ בשטח אויב?
'אני מציע להשאיר זאת לאדם שיכתוב דוקטורט בפסיכולוגיה כשיהיה מותר לדבר על הפעולה הזו, בעוד 500 שנה מהיום'".
ברק שרעבי ז"ל, לוחם סיירת מטכ"ל, נפל ב־18 בדצמבר 1984. בן 21 היה במותו. המבצע שהיחידה יצאה אליו השתבש באופן הרה אסון, מה שגרר חילוץ קשה וממושך של חיילי הכוח, יחד עם שרעבי ההרוג ושמונה לוחמים פצועים. זה כל מה שמותר לכתוב על המבצע המורכב, אך לא מוגזם לומר שאילו נחשפו הלוחמים באותו לילה לעיני האויב – הדבר עלול היה לגרור את ישראל למלחמה.
"לריאיון שלנו עם המשפחה מתייצבת דמות מסיירת מטכ"ל, מישהו שמאזין בקשב רב לשאלות ולתשובות", כתבה פולק ב־2014. "חריג מאוד שיחידה צבאית תפגין נוכחות בריאיון עם משפחה שכולה, אך לאורך המפגש חוזרים המשפטים 'כדי לשמור על הסוד', 'שמישהו לא יפלוט את הסוד'. הסוד הוא כמו פיל שנמצא בחדר, נוכח־נפקד".
הכתבה המלאה של מאיה פולק מ־2014 על ברק שרעבי מופיעה באתר מקור ראשון.