חוקרים מאוניברסיטת בן־גוריון מזהירים: זן הדלתא של נגיף הקורונה עלול להתפרץ מחדש בקיץ. האזהרה באה בעקבות ממצאי מחקר נרחב בשפכים לאיתור נגיף הקורונה ולניטור וריאנטים.
צוות חוקרים מהמחלקה להנדסה ביוטכנולוגית באוניברסיטת בן־גוריון בנגב בדק ומצא שבניגוד לזנים קודמים של הקורונה, שנדחקו ונעלמו לאחר שהופיעו מוטציות חדשות, האומיקרון לא חיסל לחלוטין את זן הדלתא שקדם לו. הממצאים פורסמו בכתב העת Science of the Total Environment.
צוות המעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, שמשתתף בפרויקט "כוח פעולה מדעי" להתמודדות עם נגיף הקורונה מטעם האוניברסיטה ומשרד הבריאות, פיתח בשנה שעברה מערכת רגישה המסוגלת להבדיל בין זני הקורונה במי השפכים וללמוד על התנהגות הקורונה ברחבי הארץ. במעקב אחר מערכת השפכים של העיר באר־שבע שנערך בין דצמבר 2021 לינואר 2022, הצליחו החוקרים לראות שעל אף הדומיננטיות של האומיקרון, גם זן הדלתא נוכח בשפכים, בריכוזים נמוכים.
יחד עם פרופ' רוני גרנק הם בנו מודל שחוזה "שרפה עצמית" של זן האומיקרון בחודשים אפריל ומאי, ובמקביל התחזקות של זן הדלתא. "הדלתא עדיין קיים בישראל, ולפי המודל תהיה בשיא הקיץ, אוגוסט וספטמבר, היתכנות גבוהה לגל דלתא חדש", מתריע פרופ' קושמרו.
טבעו של וריאנט מידבק כמו האומיקרון הוא להביא להדבקה נרחבת וליצירת חסינות, אך זו עלולה לפחות עם הזמן. האומיקרון הולך ודועך, והיקפי התחלואה עומדים על כ־2,000 מאומתים חדשים ביום בממוצע, שכן רמת החסינות הולכת ועולה.
לדברי קושמרו, "הבעיה היא שמי שחסין לאומיקרון לא בהכרח חסין לדלתא. כיום רוב האוכלוסיה או חלק גדול ממנה פחות מחוסנים לדלתא. אם וריאנט הדלתא ירים ראש או ייכנס בחזרה לישראל, האוכלוסייה לא תהיה מחוסנת מספיק ועלול להתחיל גל תחלואה חדש".
ממצאי המחקר והדיווחים מרחבי העולם מלמדים שאין להיות שאננים, סבור קושמרו: "מי שלא מחוסן על פי הנדרש, עליו להתחסן. מסיבת הסיום בהחלט עוד לא הוכרזה". הוא מבקר את החלטות שר הבריאות ניצן הורוביץ וראש הממשלה נפתלי בנט על ביטול חובת המסכות במקומות סגורים בערב המימונה לפני כשבועיים.
"זוהי החלטה פוליטית. באירועים גדולים חכם יותר לעטות מסכה, ואני אישית מקפיד על מסכה בתחבורה ציבורית", אומר קושמרו, ומזהיר כי נמל התעופה פרוץ כעת ו"אנחנו לא שומרים ממילא על שום מגבלה". בכירים במשרד הבריאות חוששים אף הם נוכח הכוונה לבטל את בדיקות הקורונה לנכנסים ארצה.