הכנסת צפויה לשוב מחר (ב') לפעילות לאחר חודשיים של פגרה, לתקופה שצפויה להיות הקשה ביותר של ממשלת בנט-לפיד: לשמור על הישרדותה ובמקביל להיערך לבחירות. השבוע המאתגר נפתח בצל החלטת סיעת רע"מ להיעדר מההצבעות ואיומי עריקים פוטנציאליים, ובאופוזיציה מתכוונים לנצל זאת ולעלות הצעה לפיזור הכנסת בקריאה טרומית.
גם לרשות הקואליציה וגם לרשות האופוזיציה עומדים 60 חברי כנסת לכל צד, והמשחק על המצביעים יחל. כבר מחר יעלו הליכוד והמפלגות החרדיות הצעות אי אמון בממשלה. הן צפויות להידחות ברוב של 60-56 או 59-56, מאחר שהרשימה המשותפת לא תומכת בהצעת הליכוד. ובכל מקרה אין לכך השלכות מעשיות מלבד משמעות הצהרתית, כיוון שנדרשים 61 חברי כנסת כדי שהצעת אי-אמון תעבור, ואותם לא הצליחה עדיין האופוזיציה לגייס. לשם כך נדרשים לה עוד 5 ח"כים, מלבד הרשימה המשותפת.
המהלך הבא הוא העלאת ההצעה לפיזור הכנסת מטעם הליכוד ביום רביעי הקרוב, וזאם את רע"מ תמשיך להיעדר, כיוון שכדי שקריאה טרומית תעבור אין צורך ב-61 ח"כים. במידה ויגיעו במפתיע למליאה, ההצעה עלולה ליפול ולא יוכלו בליכוד להעלות אותה חצי שנה. הם יוכלו להעלות הצעה נוספת בהמשך אך יצטרכו להסתמך על מפלגה אחרת.
בדיוק כדי לנסות ולפתור את המשבר הזה, כונסו הבוקר ראשי המפלגות והסיעות בקואליציה בניסיון לרצות את רע"מ, וצפויים לבקש מהמפלגה להתייצב במליאה ביום רביעי ולגרום לליכוד לדחות את הצעת הליכוד, אך נראה שברע"מ לא צפויים להיענות לבקשה.
בתוך כך גם ראשי מפלגות הימין נפגשו במשרדי הליכוד, במצודת זאב בתל-אביב, במטרה להיערך לקראת החזרה לכנס הקיץ. בהודעה משותפת שפרסמו ראשי הסיעות נאמר כי "בישיבה סוכם על מאבק נחוש ומאוחד להפלת הממשלה תוך זמן קצר: 'הממשלה איבדה את הרוב בכנסת – אין לה לגיטימציה ציבורית והיא לא לגיטימית'".
על פי פוסט שפרסם אמש יו"ר רע"מ, מנסור עבאס, שיתוף פעולה של מפלגתו עם הקואליציה תלוי בהחלטות שתקבל ישראל באשר להר הבית. במהלך ישיבת הממשלה התייחס לכך ראש הממשלה נפתלי בנט שהבהיר כי "אין, ולא יהיה, שום שיקול פוליטי במה שנוגע למלחמה בטרור. כל ההחלטות ביחס להר הבית ולירושלים יתקבלו על ידי ממשלת ישראל, שהיא הריבון בעיר, ללא שום התחשבות בשיקולים זרים. אנחנו ודאי דוחים כל התערבות זרה בהחלטות של ממשלת ישראל".
באשר לאיומי עבאס והמשך קיום הממשלה הוסיף בנט: "כל מי שיש לו טיפת אחריות לאומית ואזרחית חייב לפעול בכל כוחו לקיום ולשימור של הממשלה הטובה הזאת, ואני מצפה ויודע שכל המפלגות וכל ראשי המפלגות הולכים להירתם לזה וכבר נתרמו".
אל הבלגאן החוגג בקואליציה מצטרף חבר הכנסת אלי אבידר, שמתנהל כבתוך שלו. מתנגד לבנט, אך גם רוצה לסגור בפני נתניהו את הדלת חזרה. בהודעה שהוציא הבוקר אמר אבידר כי ראשי הקואליציה חייבים, כבר הבוקר, להגיע להסכמה על העברת חוק "נאשם בפלילים לא יכול להרכיב ממשלה". לדבריו, "כל התחמקות תביא להמשך הרס אמון הבוחרים ולהתגברות כוחו של הגוש השמרני בבחירות הקרובות. כפי שהתרעתי על ימינה אני אומר כעת: מי שמשמר את נתניהו יקבל את בן-גביר כשר משפטים ואת סמוטריץ' כשר לבט"פ".
אווירת הבחירות משפיע גם במישור הפרלמנטרי. בישיבת ועדת השרים לחקיקה הובא מספר שיא של עשר הצעות חוק ממשלתיות לאישור בהול, ונראה כי גם השרים מרגישים את הקרקע רועדת תחת רגליהם.