בנובמבר 2018, בעת מבצע מיוחד ומסווג התגלה הכוח בחאן יונס בלילה שיהפוך לאחר הדרמטיים שנראו באזור בעשורים האחרונים. אחרי לילה שכמעט והביא לחשיפת הכוח המיוחד, לנפילתו בשבי ואולי אף למלחמה בדרום, הצליח סא"ל מחמוד אל-דין להפגין תעוזה רבה ולסייע לחילוץ הכוח. הוא נכנס לקרב מול אנשי החמאס שעלו על הכוח ונהרג במהלכו, יחד עם מבצע נועז של טייסת 669 הוא והכוח חולצו משם ונמנע אסון כבד מאוד, אך מותו והעובדה כי הכוח נחשפו גרמו לנזק גדול מאוד.
אחרי התחקור שבוצע באמ"ן החליט הרמטכ״ל, רב-אלוף אביב כוכבי, להעניק לאל-דין לאחר נופלו ציון לשבח על פעילותו במבצע זה, לאחר שהפגין אחריות, מנהיגות, קור רוח, ואומץ לב עילאי תחת אש על מנת להגן על חבריו, מתוך יוזמה וחתירה למגע.
אמש סיפר ראש אמ"ן אלוף אהרון חליוה, בתדרוך מיוחד על הלבטים להתרת זהותו לפרסום " ח'יר אל-דין הוא גיבור ישראל. לאחר עבודת מטה מול כל הגורמים מצאנו כי אין מניעה ביטחוני. אני חושב שזה מגיע לו ולבני משפחתו במיוחד לילדיו. הוא היה חלק ממבצעים רבים ואני רואה בו גיבור ולכן אני חושב שראוי שהוא יקבל את המעמד הראוי לו".

על ההחלטה לפרסם את שמו הסביר ראש אמ"ן כי "המשפחה יודעת שהבוקר יותר שמו לפרסום, הם מבקשים שנכבד את פרטיותם ואנחנו נכבד זאת. המשפחה הייתה בקשר איתנו והם בחרו איתנו את התמונות. הוא קיבל צל"ש על האירוע שבו הוא נפל וכל ההתנהגות שלו בשטח אפשרה את החזרת הכוח לישראל. בגלל גבורתו ועוז רוחו הרמטכ"ל בחר להעניק לו ולמשפחתו את הצל"ש. יש עוד המון פרטים מהאירוע שיישארו עלומים לנצח".
לשאלת העיתוי הסביר ראש אמ"ן כי הוא קיבל פניות רבות בנושא "אני קיבלתי פניות מהצנזור הראשי ונדרשתי להביא חוות דעת. היו מספר פניות בנושא וקיימתי דיון ולאחר הדיון קיימנו שיח עם המשפחה והעיתוי לזמן הפרסום נבחר לעת הזו, אנחנו חשבנו שנכון לפרסם את זה לפני יום הזיכרון, המשפחה בקשה להרחיק את זה לפחות עשרה ימים מיום הזיכרון".
מחמוד ח'יר אל-דין נולד ב-28 בדצמבר 1977 בכפר חורפיש שבגליל העליון, בן בכור לאחמד ונזירה ולו שבעה אחים ואחיות. מחמוד, בן העדה הדרוזית, גדל במשפחה מסורתית אשר חינכה אותו לדאגה לסביבה ולכבוד האדם. לאורך כל חייו היה מוביל חברתי אשר הסביבה נשאה אליו את עיניה. עד כיתה ט' למד בבית הספר בכפר חורפיש ולאחר מכן עבר לפנימייה הצבאית שבבית הספר הריאלי בחיפה. לאורך כל שנות לימודיו המשיך לבלוט ולהצטיין. באוקטובר 1997 התגייס לסיירת הצנחנים, בשנת 2000 סיים את בית הספר לקציני יבשה ובשנת 2001 שירת כמפקד מחלקה בבה"ד. בשנת 2002 עבר מחמוד לשרת במערך המבצעים המיוחדים באגף המודיעין.

תוך כדי שירותו הצבאי השלים תואר ראשון במשפטים במכללה למנהל ותואר שני בחינוך ובמנהל עסקים מאוניברסיטת חיפה. בשנת 2002 הכיר את אשתו, נאהד, ובשנת 2004 נישאו. בנם הראשון נולד ב-2009 ,שנה שבמהלכה הקים יחד עם חבריו עמותה אשר פועלת לקידום מעמד העדה הדרוזית בישראל.
בשנת 2010 חבר לעמותת "אחריי" והתחיל להדריך את קבוצת "אחריי" בכפר חורפיש לאחר שדאג שהעמותה תחל לפעול בכפרים הדרוזיים במטרה לעודד את בני הנוער להתגייס לשירות משמעותי. בשנת 2013 נולד בנם השני של מחמוד ונאהד. בין השנים 2018-2015 העביר גיבושים למועמדים לפנימייה הצבאית של בית הספר הריאלי בחיפה, במטרה לנטרל את פערי השפה בקרב המועמדים הדרוזים. בנוסף, שימש מחמוד מקור לייעוץ עבור בני הנוער בעדה בכל הקשור לעתידם. מחמוד אהב מאד לטייל בארץ ובחו"ל. הטיול האחרון שלו עם משפחתו התקיים כשלושה חודשים לפני שנפל
בסיום התדריך נשאל ראש אמ"ן האם פרסום זהות של לוחם מיוחד בנסיבות שהיו תחת צנזורה שלוש שנים פותח את הדלת לבחון מחדש את התרת תמונתו וסיפור גבורתו של עמנואל מורנו ז"ל והשיב "עמנואל מורנו זו שאלה שנמצאת על השולחן שלי ואנחנו בתוך תהליך בנושא וזה יהיה הדיון הבא. אנחנו נקבל החלטה ונעדכן".