רגע טלוויזיוני קצרצר, שצבר תהודה רבה ברשתות החברתיות בלבנון, ביטא את מצבה של המדינה שהלכה השבוע לבחירות לפרלמנט בצל כאוס מתמשך: בסרטון, שאורכו 20 שניות בלבד, נראית כתבת רשת MTV המקומית יושבת בביתו של חבר הפרלמנט הסוני וליד אל־בעריני, שניצח במחוז הצפוני עכאר. היא שואלת אותו על עתידה של לבנון, הוא מתחיל לדבר על תקווה והתחדשות, ואז נשמעות יריות. המראיינת מזנקת בפחד, הפוליטיקאי מביט לצדדים בכעס וממלמל באכזבה: "יא אללה, יא אללה".
שלושה נאומים נשא מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, בניסיון לשכנע את הלבנונים לשים בקלפי את הפתקים הנכונים מבחינתו. הוא התמקד בשחיתות של יריביו הסונים והנוצרים, בעימות עם ישראל, בסיוע שארגונו מעניק למשפחות ובחשיבותו להגנה על לבנון. ביום הבחירות הסיע הארגון לקלפיות את פעיליו המשרתים בסוריה.
נקודה נוספת שהייתה אמורה לעבוד לטובת חיזבאללה היא פרישתו מן הפוליטיקה של ראש הממשלה הלבנוני לשעבר סעד אל־חרירי, מנהיג הזרם הסוני ויריבו הנצחי של נסראללה. אל־חרירי אף ביקש מחברי מפלגתו, אל־מוסתקבל, להחרים את הבחירות.
ולמרות כל זאת, בסיום ספירת הקולות התברר כי אף שחיזבאללה וארגון אמל הצליחו לשמר את מספר המושבים שלהם בפרלמנט, בני בריתו הפוליטיים כשלו. בבחירות הקודמות ב־2018 השיג הגוש בהובלת חיזבאללה 75 מתוך 128 המושבים בפרלמנט הלבנוני – רוב שהעניק להם שליטה פוליטית בארץ הארזים. כעת ירד כוחו של הגוש חיזבאללה מסתכם ב־63 מושבים, מול 65 לגוש הנגדי.
מפלגתו של המנהיג הנוצרי סמיר ג'עג'ע, "הכוחות הלבנוניים", היא כעת הגדולה ביותר, עם 21 מושבים. לעומת זאת "הזרם הפטריוטי החופשי", מפלגתו של ג'ובראן באסיל הנוצרי שכרת ברית עם חיזבאללה, ירדה מ־33 ל־17 מושבים. תמונתם של סמיר ג'עג'ע ואשתו, חברת פרלמנט בעצמה, מתחבקים לאחר פרסום התוצאות הפכה ויראלית וסימלה את השינוי שהלבנונים מייחלים לו: פחות דת והשפעה איראנית, יותר חופש, ובעיקר שיקום כלכלת המדינה.
"המפלגה הסוציאליסטית הפרוגרסיבית" בראשות המנהיג הדרוזי וליד ג'ונבלאט, שנחשב למתנגד חיזבאללה, שמרה על כוחה עם שמונה מנדטים; שמחתו העיקרית הייתה על הדחת יריבו הדרוזי טלאל ארסלן, בן ברית של חיזבאללה, שנאלץ להיפרד מכיסאו בפרלמנט לאחר 30 שנה. מלבד המפלגות הגדולות נכנסו לפרלמנט שורה של מפלגות עצמאיות שצמחו מתוך המחאה שקמה בשנים האחרונות בעקבות המצב הכלכלי החמור.
במהלך יום הבחירות אירעו מקרי אלימות רבים בין המחנות היריבים. ברשתות פורסמו תצלומים מקלפיות שאנשי חיזבאללה מילאו אותם בפתקים מזויפים, לצד קלפיות שהושבתו בשל הפסקות חשמל.
בבחירות ב־2018, לאחר ניצחון חיזבאללה והשגת רוב בפרלמנט, השמחה בארגון הרקיעה שחקים. קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס האיראני, מיהר להכריז כי "חיזבאללה הפך מארגון התנגדות לכוח פוליטי שמקים ממשלת התנגדות בלבנון". פחות משנתיים לאחר ההצהרה הזו חוסל סולימאני בידי ארה"ב בעיראק. השבוע הגיב דובר משרד החוץ של איראן באופן מאופק יותר: "איראן מכבדת את תוצאות הבחירות, מעולם לא ניסינו להתערב בענייניה הפנימיים של לבנון", אמר.
מחסום הפחד נשבר
לבנון נתונה במשבר כלכלי, פוליטי וחברתי, החריף ביותר מאז מלחמת האזרחים בשנות השמונים. לפי הבנק העולמי, כלכלתה הידרדרה לשפל העמוק ביותר מאז אמצע המאה ה־19. התוצר המקומי הגולמי צלל בשנים האחרונות מ־55 מיליארד דולר ל־20 מיליארד דולר. העוני הגובר, הקושי להשיג מזון ותרופות והשיבושים הקשים באספקת החשמל הוציאו את אזרחי לבנון בשלהי 2019 למחאות ומהומות המוניות. מחסום הפחד נשבר, והמפגינים השמיעו קריאות בגנות השחיתות השלטונית ונגד חיזבאללה, המשתמש בארצם כמוצב איראני. כעת הם ביטאו את עוינותם לחיזבאללה בהצבעת מחאה, שגם שיעים רבים הצטרפו אליה.
במהלך מערכת הבחירות הפיצו מתנגדי חיזבאללה סרטון שבו נראים פעילי הארגון בקמפיין, כשהם מחזיקים בדגלי חיזבאללה. ברקע נשמעה האמירה: "חיזבאללה מתכוננים לבחירות אבל אין דגל אחד של לבנון". בסרטון נוסף נראה רכב של פעילי חיזבאללה ואמל, כשלצידם משגר רקטות. מנגד, בחיזבאללה ניסו לצייר את יריביהם כבעלי בריתם של אויבי לבנון. "הם נשלחו על ידי ישראל וארה"ב", האשים מוחמד ראאד, חבר פרלמנט מטעם חיזבאללה.
שר החוץ הלבנוני, מנהיג הנוצרים ג'ובראן באסיל, שכרת ברית עם חיזבאללה, התייחס בעבר באופן חיובי לישראל ואמר לערוץ אל־מיאדין כי "ללבנון אין שום בעיה אידאולוגית עם ישראל. היא אינה מתנגדת לכך שישראל תתקיים בביטחון". בהמשך התכחש לאמירה וטען שדבריו הוצאו מהקשרם. כעת, לפני הבחירות, הצהיר באסיל כי "מי שמצביע לכוחות היריבים מצביע לדאעש ולישראל".
הזמרת הלבנונית אליסה הגיבה לאמירה הזו בזלזול: "אני לא מאמינה למה שיוצא לו מהפה. אומנם ישראל בשבילי היא אויב, אבל הם לא עשו לנו מה שחיזבאללה והשלטון עשו לנו בלבנון". בריאיון לרשת MTV הלבנונית היא ביטאה את כעסם של הלבנונים על חיזבאללה ועל המחנה השולט שהביא את לבנון לעברי פי פחת. "ישראל היא אויב שיכול להרע לנו, אבל חיזבאללה והשולטים בלבנון לא נקראים ציונים, הם נקראים לבנונים".
הזמרת המפורסמת, שעושרה והפופולריות שלה מאפשרים לה להתבטא בחופשיות ולשמש פה ללבנונים רבים, התייחסה גם לסוגיית הנשק שבידי חיזבאללה. "איך אפשר לתת את השליטה במדינה למפלגה שיש לה נשק? דמוקרטיה לא הולכת עם נשק, הפחדה ואיום. אם יש צד שנחלש פוליטית אבל יש לו נשק, הוא נשאר חזק ומאיים, והוא מאיים על הלבנונים ועל הדמוקרטיה".
לפי הפרשן הלבנוני נדים קטיש, "חיזבאללה ניסה להביא את הבוחרים השיעים לקלפיות, כשהם מצהירים שהבחירות האלה יוכיחו את הלגיטימיות השלטונית של הארגון. נסראללה ניסה לחבר את השיעים ואת הלבנונים למלחמת יולי (הכינוי הלבנוני למלחמת לבנון השנייה; א"ג), אבל התוצאות מלמדות על משבר בקרב השיעים, שרבים מהם בחרו בהצבעת מחאה נגדו".
הליך הבחירות הלבנוני מאלץ את הפוליטיקאים מהזרמים השונים לשתף פעולה. בעוד כמה חודשים יידרש הפרלמנט המבוזר פוליטית לבחור ממשלה חדשה ונשיא חדש. זו תהיה משימה קשה אחרי מערכת בחירות שהתאפיינה באלימות ובירי הדדי בין שיעים, נוצרים, סונים ודרוזים. למרות היחלשותו הפוליטית, חיזבאללה לא יאפשר שינוי אמיתי ולא יוותר על נשקו. בעולם ממתינים להקמת הממשלה החדשה בלבנון כדי להזרים תקציבים לשיקום המדינה; במצב הנוכחי לבנון תתקשה לצאת מהמשבר שהיא שקועה בו.
מהזווית הישראלית, המשבר בלבנון שואב את תשומת ליבו של חיזבאללה ומקשה עליו להתעמת עם השכנה מדרום. במציאות הנוכחית ניתן לומר כי העימותים הפנימיים בלבנון משרתים את האינטרס הישראלי.
איאד (שם בדוי), פעיל מרכזי במחנה מתנגדי חיזבאללה ותומך של סמיר ג'עג'ע, מרוצה מתוצאות הבחירות. "בימים האחרונים עבדנו קשה מאוד", הוא מספר בשיחת טלפון מביירות. "כולם בלבנון סובלים מהעוני ורוצים מהפכה שתוביל לסיום המשטר המושחת הזה. הלבנונים הצביעו כדי להתחיל לפרק את המציאות הנוכחית של מדינה בתוך מדינה, הנשלטת על ידי חיזבאללה ואיראן. מועמדים ותיקים שייצגו את השלטון הסורי נעלמו מהמפה. ללבנונים נמאס משליטת המאפיה החמושה של חיזבאללה. המלחמה בחיזבאללה ובהשפעה האיראנית חייבת להיות משולבת. אנחנו לא יכולים להתמודד איתם לבדנו. צריך שילוב כוחות של האחים שלנו במפרץ, האירופים, האמריקאים והחבר'ה שלכם כדי להכריח את חיזבאללה להתפרק מנשקו".
איאד, איש עסקים, דיבר גם על ההשלכות הכלכליות של הבחירות: "קרן המטבע הבינלאומית הודיעה שאחרי הרכבת ממשלה היא תעביר תמיכה ללבנונים. אני מבין אותם, הם לא רוצים שהכסף יגיע לאנשי הממשל המושחתים. התקווה שלנו שהממשלה החדשה תקום במהרה, הסיוע הבינלאומי יגיע, ולבנון תצא לדרך חדשה".
בנוגע לישראל סיפק איאד אמירות מפתיעות: "היינו צריכים לחתום על הסכם שלום עם ישראל כבר לפני 40 שנה, באמצעות הנשיא באשיר ג'ומייל. אבל אז הסורים חיסלו אותו. לאיראנים ולסורים יש אינטרס שהמלחמה עם ישראל תימשך כדי לשמר את השליטה שלהם בלבנון. אנחנו רוצים שלום עם ישראל כמו שאנחנו רוצים שלום עם כל מדינה אחרת. הלבנונים הם אנשים טובים עם ראש פתוח ורוצים יחסים טובים עם כולם".
נושא נוסף שנבלם עד כה הוא פיתוח מאגר הגז הטבעי מול חופי לבנון. המו"מ העקיף שהתנהל עם ישראל הופסק שוב ושוב בגלל התנגדות חיזבאללה, וכן בשל החשש שרווחי הגז ישמשו את הארגון. "עכשיו מדברים על מנגנון חיצוני שיחזיק ברווחי הגז בשביל אזרחי לבנון ויבטיח שהם ייהנו מהם. ההערכות מדברות על רווחים של 10 מיליארד דולר בחודש, זה הרבה מאוד כסף שיכול להציל את לבנון. זו תהיה אחת ההחלטות המרכזיות של הממשלה החדשה".