חברות האשראי מקס וישראכרט הודיעו כי יאפשרו בקרוב לרכוש מטבעות וירטואליים.ישראכרט, בשיתוף פעולה עם "הוריזון" מבית אלטשולר־שחם, תאפשר למחזיקי הכרטיס שלה רכישת ביטקוין בצורה נוחה ותציע טיפול בהעברת הכספים והמרתם.
חברת כרטיסי האשראי מקס חתמה על הסכם לשיתוף פעולה אסטרטגי עם Bits of Gold, העוסקת במסחר במטבעות קריפטו. מקס תשיק כרטיס אשראי חדש שמחזיקיו יוכלו לצבור זכויות לרכישת ביטקוין, בהתאם למחזור העסקאות בכרטיס, וה"זכויות" שייצברו בשקלים יומרו על ידי החברה לביטקוין. במסגרת ההסכם, ביטס אוף גולד תפתח ללקוחות מקס חשבון ייעודי, והם יוכלו לקנות בכרטיס זה ביטקוין, אתריום ובעתיד גם מטבעות אחרים.
כניסתן של חברות כרטיסי האשראי לתחום נעשית בהיעדר רגולציה מוגדרת בנושא מטעם משרד האוצר ובנק ישראל. מסיבה זו סוחרים רבים בארץ מתקשים להעביר כספים מחשבונות הבנקים לטובת מסחר במטבעות וירטואליים. האפשרות שפתחו חברות האשראי עונה על צורך זה.
אולם כניסת חברות האשראי לתחום מעוררת גם ביקורת. מטבעות אלו מתאפיינים בתנודתיות רבה והחזקתם כרוכה בסיכון רב. עולה גם חשש שהחברות יציעו בעתיד הלוואות לרכישת מטבעות אלו, וימנפו את הסיכונים אף יותר.
רבים אינם מודעים די לכך שמדובר בהשקעה תנודתית ומסוכנת, כפי שהיה אפשר להיווכח בשנה האחרונה. במקביל לגאות בשווקים הפיננסיים שברו המטבעות הווירטואליים שיאים, והביטקוין הגיע לשיא של יותר מ־67 אלף דולר.
ה"בהלה" לביטקוין הביאה את המטבע הווירטואלי למחיר של פי ארבעה בהשוואה למחירו אשתקד. אך על רקע העלאות הריבית בארה"ב הוא צנח בכמעט 60% למחיר של פחות מ־30 אלף דולר. גם האתריום, המטבע הקריפטוגרפי השני בהיקף מסחרו, ירד בשיעור דומה ונסחר השבוע בפחות מ־2,000 דולר.
במרץ שעבר, כשהביטקוין שוב נהנה מביקושים והגיע לרמות של כ־60 אלף דולר, הזהירה שרת האוצר האמריקנית ג׳נט ילן מפני השקעה במטבעות הקריפטוגרפיים: ״זהו נכס ספקולטיבי מאוד, ואנשים צריכים להיות מודעים לתנודתיות הקיצונית שלו", אמרה. "אני דואגת מהפסדים פוטנציאליים שיגרמו סבל למשקיעים״, הוסיפה מי שכיהנה בעבר גם כיו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב, והביעה גם חשש מכך ש"רוב השימוש הנוכחי הוא למימון פעילות לא חוקית". אזהרות דומות נשמעו מצד רגולטורים נוספים.
מעבר לסיכונים, בתקופה האחרונה המטבעות הללו איבדו ממעמדם כ"מקלט בטוח" בעת משבר. ככל שבוחנים את התנהגות הביטקוין ניכרת קורלציה בין התנהגות מניות הטכנולוגיה ובין שער המטבע – בעת ירידות חדות במניות אלו, גם הוא יורד. למרות האמירות הללו, עולה מספר החברות הבינלאומיות שמצהירות כי יסכימו לקבל תשלום בביטקוין, וחברות פיננסיות מאפשרות נגישות למטבעות וירטואליים. במציאות כזו אין מנוס מהשלמת רגולציה מקיפה וברורה בתחום.