תוניסיה תקיים משאל-עם חוקתי על "רפובליקה חדשה" ב-25 ביולי, כך הכריז היום (ה') הנשיא קייס סעיד, על רקע אזהרות מצד מבקריו הטוענים כי הוא מבקש להקים אוטוקרטיה.
התאריך המתוכנן לקיום ההצבעה יחול שנה בדיוק אחרי שסעיד פיטר את חברי הממשלה והשעה את הפרלמנט, מהלך שיריביו הגדירו כהפיכה, אך לטענתו היה נדרש כדי לפתור מבוי סתום פוליטי משתק. בדצמבר קבע סעיד מעין "מפת דרכים" למשאל העם ביולי ולבחירות לפרלמנט בהמשך השנה, לאחר שפיזר את בית המחוקקים הקודם שנשלט על ידי אויביו המושבעים, מפלגת א-נהדה האסלאמיסטית.
מאז, קיים סעיד התייעצות ציבורית על כינון חוקה חדשה, אך זו הוחרמה על ידי רבים. הוא גם מינה גוף שיציע כיצד ניתן להתאים את התגובות שהתקבלו בהתייעצות הציבורית – לחוקה הקיימת, שאומצה לאחר המהפכה התוניסאית ב-2011, שמזוהה עם תחילתו של "האביב הערבי", שורה של מהפכות בכל רחבי מדינות ערב. הטיוטה לחוקה שעליה תתקיים ההצבעה אמורה להיות מוכנה עד ה-30 ביוני.
בשעות הערב המאוחרות אתמול, הודיע כתב העת הרשמי של ממשלת תוניסיה על מועד ההצבעה, ושאל: "האם אתם תומכים בטיוטת החוקה החדשה לרפובליקה התוניסאית?"

סעיד, מרצה למשפטים לשעבר, קורא מזה זמן רב לשיטת ממשל נשיאותית שתחליף את המבנה ההיברידי הנוכחי שאותו התוותה החוקה שהתקבלה ב-2014, מבנה שהוביל לסכסוכים חוזרים ונשנים בין הרשות המבצעת למחוקקת. נשיא תוניסיה קרא גם ל"דיאלוג לאומי", אך הדיר מפלגות פוליטיות מהתהליך.
קונפדרציית האיגודים המקצועיים התוניסאית העוצמתית UGTT הכריזה שלא תשתתף במשאל העם על החוקי, מכיוון שהדיאלוג לא כלל שחקנים פוליטיים מרכזיים ומטרתו, לדבריהם, "לכפות עובדות מוגמרות בכוח".
תוניסאים רבים, עייפים ממשבר כלכלי שהולך ומעמיק, בירכו על המהלכים של סעיד נגד מערכת פוליטית לא פופולרית אשר לא עשתה הרבה למענם, לדבריהם. אך ארגוני זכויות אדם, מפלגות פוליטיות וממשלות זרות הזהירו מפני גלישה בחזרה לדיקטטורה, עשור לאחר המרד שהפיל את הדיקטטור זין אל-עאבדין בן עלי.