יוצרת, שומרת תורה ומצוות, ניסתה כמה פעמים לפעול מול גורמים בעיריית תל-אביב כדי לקיים הופעות לנשים דתיות בחלק ממרכזים ומתנס"ים ששייכים לעירייה, אך נתקלה בסירוב. גורם בעירייה הסביר לה כי העירייה לא מקיימת אירועים לנשים בלבד. אלו אירועים בהפרדה או על בסיס מגדר ולכן, כל עוד לא מדובר באירוע דתי, אלא אומנותי תרבותי – לא יהיה שיתוף פעולה.
עו"ד נורית אילון-הירש, בעלת תשובה שהתמחתה בנושא זכויות נשים, פועלת לקיים אירועים ייחודיים לנשים. לטענתה, הפרשנות המשפטית שהביאה דינה זילבר, המשנה ליועמ"ש לשעבר, יצרה מציאות חדשה שבה רשויות בכלל, ועיריית תל-אביב בפרט, לא משתפות פעולה בקלות עם קיום אירועים תרבותיים לנשים דתיות או אפילו אירועים לנשים בלבד באשר הן, וזאת עקב הפרשנות הבעייתית של דינה זילבר על "אפליה פסולה".
אילון-הירש היא ממייסדי "מרכז אשירה" בשכונת נווה-צדק והאתר "אשירה" המיועד לנשים, והיא לא מייצגת רק את קהילת בעלי התשובה, אלא גם נשים חילוניות המעוניינות בחוגים ואירועים לנשים בלבד. במכתב ששלחה בעבר לראש העירייה חולדאי, היא קבלה על כך שישנו ציבור נשי גדול בתל-אביב המעוניין בשיעורי התעמלות לנשים בלבד אך העירייה, לכאורה, איננה מאפשרת פעילויות בהפרדה. "בשנים האחרונות, בשם הפלורליזם והשוויון הפורמלי אני מרגישה איך העיר שלי תל-אביב מצרה את צעדיי, מגבילה את אורח חיי, ואף גורמת לפירוד ושנאה ביני לבין הסובבים אותנו" כתבה אילון-הירש לחולדאי. "בחודשים האחרונים ניהלתי מאבק אומלל כדי לשכנע מרכז קהילתי בשכונתי, שאכן יש מקום לחוג התעמלות לנשים בלבד. הידעת שבכל העיר אין חוגים לנשים בלבד בשם השוויון הפורמלי במרחב הציבורי? מה שלפני שנים היה ברור, שגוף של אישה בנוי אחרת ולכן גם שיעור התעמלות לפעמים צריך להיות כזה שמותאם אליה, היום הפך לשיעור שוויוני, שחלילה שיהיה סגור לנשים בלבד. וכך הנשים הדתיות בעיר מודרות מחוגים במרחב הציבורי".

מדיניות עיריית תל-אביב בסוגיה הזו לא ברורה וסותרת את עצמה. במקומות מסוימים תתנגד העירייה, ואיתה המתנ"סים המקומיים, לאירועים לנשים בלבד, או שיערימו קשיים מרובים. אך במקומות אחרים העירייה מקדמת בגלוי, בשמחה ובששון, אירועים לנשים בלבד. ובמקומות מסוימים (דרום העיר) העירייה תממן אירועים לנשים בלבד אך תדאג לטשטש כל קשר בינה לבין הפעילות.
בשנת 2021 זכתה עיריית תל-אביב במקום הראשון במדד "החופש העירוני" של תנועת ישראל חופשית, ארגון שנאבק על קידום אג'נדה חילונית בישראל. בין היתר "בשל קיום נוהל האוסר על אירועים בהפרדה במימון העירייה". חולדאי הוא אולי ראש הרשות המקומית הקולני ביותר נגד אירועים בהפרדה. כך למשל בשנת 2018, אחרי אירוע של חסידי חב"ד – "משיח בכיכר" – הצהיר: "נעמוד על כך שבעתיד לא יתקיימו אירועים בהפרדה בעיר". זאת לאחר שבית המשפט אישר בדיעבד את האירוע הנפרד.
אחת הטענות הבולטות נגד אירועים בהפרדה היא שאירועים על בסיס מגדר כמוהם כאירועים על בסיס גזע. אירוע שמפרידים בו בין נשים וגברים או כזה שכניסה אליו מותרת למין אחד = כמוהו כאירוע שמפרידים בו בין לבנים לשחורים או אשכנזים למזרחים.
כך נכתב בנייר עמדה עליו חתומים כל הארגונים הנאבקים באירועים נפרדים במרחב הציבורי (מרכז רקמן, האגודה לזכויות האזרח, שדולת הנשים, התנועה הרפורמית, הפורום החילוני והקרן החדשה לישראל): "בדיוק כמו שלא היינו מוכנים לקבל הפרדה עדתית או הפרדה גזעית במרחב הציבורי (באוטובוסים, במטוסים, באירועים) כך אסור לקבל את ההפרדה המגדרית אלא בחריגים מצומצמים הקשורים לצנעת הגוף והפרט, לתפילה בבתי כנסת או לזכויות הורים לחנך את ילדיהם בהפרדה".
איפה ואיפה
אם כן, לפי הפרשנות הזו, גם אירוע לנשים בלבד הוא אירוע שיכול להיחשב כגזעני ומפלה ומכאן הבעייתיות, לכאורה, לקיים אירועים לנשים בלבד. אלא שעיריית תל-אביב דווקא כן מקיימת אירועים על בסיס מגדר, ואפילו לא מעט כאלה. רק תלוי איפה ותלוי מי קהל היעד.
מסתבר שיש אירועים בתל-אביב לנשים בלבד ולא רק שהם מתקיימים במרחב הציבורי, אלא שהם נחשבים מבחינת העירייה לאירועים "מעצימים". כך למשל, בחודש הבא יתקיים אירוע בהובלת עיריית תל-אביב, שמטרתו להפגיש נשים בלבד ל"ארוחות הפתעה". "מתי בפעם האחרונה פגשת חברות חדשות בארוחת הפתעה?", נכתב בהזמנה לאירוע מטעם העירייה, "תושבות פעילות ומעורבות במרחב הקהילתי צפון-מזרח מזמינות אותך להכיר לבלות ולהתחבר בארוחת ערב ביתית ומפנקת". נשמע כמו אירוע מהנה של עיריית תל-אביב, אבל מסתבר שהוא מיועד לנשים בלבד והעירייה מסבירה גם למה: "חיבור נשי תמיד מוביל לדברים טובים".
אי אפשר שלא להסכים עם האמירה שחיבור נשי מוביל לדברים טובים. השאלה היא למה כאשר מדובר בנשים דתיות ממרכז העיר, או מאורגן על ידי נשים דתיות לנשים באשר הן, אז העירייה אינה סבורה שהחיבור יוביל ל"דברים טובים".

ביום האישה הבינלאומי ארגנה עיריית תל-אביב מסיבת מוזיקה יוונית לנשים בלבד באזור שכונת התקווה. האירוע הזה, שהוגדר ל"נשים בלבד", התקיים תחת הכותרת "במלא הדרה" – סדרת אירועים מטעם העירייה שמטרתם להיאבק בתופעת הדרת הנשים בשבוע האישה הבינלאומי. מי שאירגן את סדרת האירועים נגד הדרת נשים לא ראה בעיה בקיום אירוע לנשים בלבד. "האירועים מבטאים מחד, את ההדר – העצמה נשית, פריצות הדרך, ההובלה והייחודיות ומאידך, את ההדרה – את האפליה, הריחוק משולחן קבלת ההחלטות, ההשתקה, האלימות וההתמודדויות איתן נשים מתמודדות מעצם היותן נשים". נכתב.
מילים כדורבנות. רק השאלה, שוב, מדוע מסיבת מוזיקה לנשים בלבד בשכונת התקווה היא אירוע שמבטא הדר והעצמה נשית, ואילו מופע לנשים דתיות בלבד או שיעור התעמלות לנשים בלבד במתנ"ס אחר בתל-אביב זו "אפלייה פסולה"?
אנשי ש"ס בתל-אביב הצליחו לגרום לעירייה לקיים אירועים לנשים חרדיות בלבד בדרום העיר. זה קורה, למעשה, מתחת לפני השטח. לא בגלוי, לא במוצהר. באופן שהעירייה עומדת מאחורי האירוע אך לא בגלוי. מדוע העירייה מסתתרת? כי "עננת דינה זילבר" מרחפת מעל אירועים בהפרדה לציבור הדתי והחרדי בעיר. לכן העירייה תסתתר מאחורי גורם אחר, שייקח הוא אחריות על האירוע הנפרד.
דין אחד ליהודיות ודין אחר לערביות
אך בכל מה שקשור לציבורים שאינם חרדים ודתיים בתל-אביב, בייחוד ציבור הנשים המוסלמיות בעיר, פה דווקא העירייה מכריזה בריש גלי: אירועים לנשים בלבד זה נהדר ומעצים.
כך למשל, במרכז הערבי-יהודי ביפו, פועלים לקיים אירועים לנשים בלבד. לפני מספר שנים הוקם מכון כושר לנשים מוסלמיות ביפו. מכון הכושר פועל בהפרדה מלאה והיועץ המשפטי של עיריית תל-אביב אף הצדיק את ההפרדה הזו.

סביב יום האישה דאגה עיריית תל-אביב לקיים "חפלת ספורט מרימה לנשים בלבד". למה לא? מגיע לתושבות יפו, שרבות מהן מוסלמיות, ליהנות מהמתנס"ים וממכון הכושר בהתאם לדתן ואמונתן.
לא רק פעילות גופנית לנשים בלבד מתקיימת ביפו לטובת ציבור הנשים המוסלמיות אלא גם סדנאות שכולן על טהרת המין הנשי. כך למשל, לפני מספר חודשים, התקיים במרכז היהודי-ערבי ביפו סדנת צילום בסלולר לנשים בלבד. בימי הרמדאן דאגה עיריית תל-אביב לקיים אירוע איפטאר (סעודת סיום צום הרמדאן) לנשים המוסלמיות. "אין על ערב כיף בנות בלבד", נכתב בהזמנה לאירוע מטעם העירייה.
אם כן, המדיניות של עיריית תל-אביב לא ברורה. מצד אחד, עיריית תל-אביב אמצה את הפרשנות של דינה זילבר, שלמעשה חסמה אירועים תרבותיים בהפרדה או כאלו שיועדו למגדר אחד בלבד. היא מיישמת את הפרשנות המחמירה של זילבר בעיקר על אירועים לנשים דתיות מהציבור היהודי, כאלו שאין מאחוריהן כוח פוליטי. מנגד, הפרשנות הזו לא מיושמת על ציבור הנשים המוסלמיות בעיר ועל אירועים "נייטרלים", שהיוזמים שלהם לא מגיעים מתוך הציבור הדתי תחת כותרות של "העצמה נשית". כמו כן, העירייה מקדמת מאחורי הקלעים ובסתר אירועים לנשים חרדיות בדרום העיר.
סדנאות צילום לנשים מוסלמיות יש. חפלות ספורט ביפו לנשים מוסלמיות יש גם יש. מסיבת מוזיקה יוונית לנשים בלבד יאסו גם יאסו. אירועים לנשים חרדיות בדרום? יש (בהסתר). אבל תושבות העיר שהן גם דתיות ומאמינות ומעוניינות לשמור על ההלכה כפי שהן מבינות אותה? הו, כאן הפלורליזם נעצר. "אפליה פסולה". או בקיצור, בלאגן מוחלט. הפרחים לדינה זילבר.
תגובת עיריית תל אביב-יפו:
"ראשית נציין כי המרכזים העירוניים ביפו פתוחים לכלל הקבוצות, המגדרים והתרבויות בקהילה. אשר לאירועים שצויינו, לא נפל פגם – מהותי או משפטי – בעריכתם באופן ייעודי לנשים, בשים לב למאפייני ומהות האירועים.
"ערב כיף – הפעילות במועדון הנוער השכונתי מתקיימת במשותף לכלל המגדרים. אולם, כמקובל במקרים של תכנים בעלי אופי חינוכי המיועדים לבני נוער, לעיתים ישנה "יצאה מהשגרה" לטובת פעילות ייעודית לבנים או בנות הכוללת, בין היתר, עיסוק בסוגיות הקשורות באתגרי ההתבגרות של אותו מגדר, המצדיקות מסגרת מיגדרית נפרדת.
"סדנת הצילום – מדובר בסדנה חד פעמית שעסקה באתגרי הנשים ביפו באמצעות מדיית הצילום. ביפו קיימת תופעה של עלייה חדה באחוז הגירושין ומספר הולך וגדל של נשים חד הוריות המתמודדות עם הדרה חברתית, קשיים כלכליים וכו'. בנסיבות אלו, בשים לב לאופיה של הפעילות, מטרתה ואתגרי קהל היעד שלה והחשיבות שבמתן סיוע לאוכלוסיות שונות, קיימת הצדקה לפעילות המכוונת לאוכלוסייה ייעודית".