המועד האחרון להגשת תשובת המדינה לבג"ץ בעניין העתירות לפינוי חומש, שחל אתמול, נדחה שוב ב־48 שעות, ליום ראשון הקרוב. באגף הימני של הממשלה הזהירו לאחרונה כי פינוי חומש יוביל לפירוק הקואליציה, אך שר הביטחון בני גנץ ממשיך לחתור לפינוי.
במקביל, היועץ המשפטי של משרד הביטחון וגורמים במשרד המשפטים מנסחים תשובה שלא תכלול התחייבות לפינוי בתאריך נקוב. המדינה תצהיר על כוונתה העקרונית לפנות אך ללא תאריך יעד ובהתאם למצב הביטחוני, כשבמקביל מתבצעות במקום פעולות אכיפה נגד מבנים חדשים.
"חומש תפונה", קבע שר הביטחון גנץ בפתח ישיבת סיעת כחול לבן השבוע. לדבריו, היישוב שבצפון השומרון "לא יכול להימצא שם כתוצאה מחוק ההתנתקות. אנחנו מפעילים שיקול דעת לנוכח האירוע שנרצח בו יהודה דימנטמן ואפשרנו לאוהלים להתקיים במקומם בעת הזו. כשתגיע השעה…". שר החוץ יאיר לפיד צידד בעמדה הזו ואמר ש"מקומות לא חוקיים לא צריכים להיות".
ראש הממשלה בנט, שרת הפנים איילת שקד ושר המשפטים גדעון סער הבהירו לגנץ שהם מתנגדים לפינוי. לדעתם פינוי יהיה בגדר פרס לטרור, אחרי רצח תלמיד הישיבה יהודה דימנטמן בפיגוע ירי, וגם טעות פוליטית שתערער את יציבות הממשלה. ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן נפגש עם רבים משרי הממשלה והזהיר גם הוא שפינוי יביא לנפילת הממשלה ולחידוש ההפגנות נגדה בעוצמה רבה יותר. בתגובה להודעות ששלחו אנשי חומש לשרים ענתה שקד: "אני עושה כל מה שאני יכולה". מתן כהנא השיב: "משתדלים".
גנץ מצידו טוען שכל הממשלות פינו את היישוב, ושאין מדובר בצעד חריג וחדש. מצד שני, ספק אם הקואליציה הרעועה תשרוד את פינוי המאחז, שבתוך חצי שנה הגיעו אליו 40 אלף איש, כך לפי תנועת "חומש תחילה". גורם ביו"ש מתח ביקורת בהקשר זה על מינוי אבי אלימלך כיועץ שר הביטחון לענייני התיישבות, כמי שמקדם את הפינוי.
מנגד גובר הלחץ הפוליטי גם בשמאל, כאשר שתיקת חברי סיעת מרצ נוכח דחיית הפינוי סופגת ביקורת. "האגף הימני מצליח ללחוץ על גנץ, אנחנו מצפים מהם להיות משקל נגד", אמר נדב גלאון, דובר שלום עכשיו. "לא דרשנו מהם להציב אולטימטומים אלא להיות ברורים שלא תהיה גרירת רגליים".
מאז רצח יהודה דימנטמן הפכה חומש לסמל, במידה רבה בעקבות פעילות משפחתו. הוויכוח על פינוי חומש השבוע הגיע לכנסת אביו, הרב מרדכי דימנטמן, כדי לעקוב אחר ההתפתחויות. במהלך היום ביקש לשוחח עם בכירי הממשלה, אך לא נענה.
"לצערנו הממשלה, בהנהגת בני גנץ במקרה הזה, מקדמת אכיפה בררנית נגד יהודים", מאשים דימנטמן. "ערבים בונים חופשי־חופשי בכל שטחי C, ואילו כלפי המתיישבים וחמישים בחורי הישיבה בחומש מנהלים מלחמת חורמה". דימנטמן מודה כי "גם בימי ביבי היו פינויים רבים, אבל הרושם הוא שעכשיו זאת אידיאולוגיה. אצל ביבי היו הפוגות ולא היו מחסומים רק ליהודים".
ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופעולות האיבה, ביקש האב השכול לפקוד את מקום הרצח. "אחרי שחיכיתי ארבע שעות במחסום קיבלתי אישור ויכולתי להגיד קדיש במקום הרצח בשעה 12 בלילה", סיפר. "הערבים עוברים, אבל ההורים של הנרצח צריכים לחכות".
בישיבת חומש לומדים כחמישים תלמידים, עשרים מהם אברכים שמגיעים למקום בכל יום מבתיהם בשבי־שומרון. "מאז הפיגוע הם מכינים את הקרקע לפינוי", אומר מנכ"ל הישיבה שמואל וונדי על כוחות הביטחון. "שמו מחסומים בדרך ומפלים בין יהודים לערבים. הקימו בסיס מג"ב צמוד שהמטרה שלו לוודא שלא בונים כלום ושיהיה כוח זמין לפינוי ברגע שמחליטים".
שיחת מסדרון שהתקיימה בין הרב דימנטמן ובני גל לשר אלקין ביום רביעי האחרון בכנסת התפתחה לצעקות. השניים הפצירו דרך אלקין שתקווה חדשה תתמוך בהצעת החוק של ח"כ יולי אדלשטיין שעלתה השבוע לביטול חוק ההתנתקות בצפון השומרון. השניים טענו כי "קבורה במשך שנה הצעה דומה בוועדת חוץ וביטחון, וצריך להגיש עוד הצעת חוק כדי לייצר עמדה מדינית שהכנסת תומכת בביטול חוק". אלקין התרגז: "עם הקמפיין שעשיתם לי אני כבר בעד פינוי חומש". האבא השכול וגל נדהמו מהתשובה קצרת הרוח והשיחה הסתיימה.
מהשר אלקין נמסר תגובה: "לא יודע מי זה הרב דימנטמן ואינני מכיר אותו. במשך שנים תמכתי בבני גל ובתנועת חזרה לחומש ופעלתי גם בגיוס סיוע תקציבי וגם במישורים אחרים כדי לעזור להם, כולל העובדה שהייתי אחד משני חברי כנסת שפעם ראשונה הגישו את תיקון החקיקה לביטול איסור שהיה בחומש. דווקא לאור חשיבות הנושא בעיניי הערתי לבני גל שאסור להוזיל את הנושא ולהטעות את הציבור בקמפיין ציבורי בלי לגלות את העובדה שלא היתה שום משמעות להצבעה על החוק בקריאה טרומית השבוע, כי אותו חוק עבר לפני שנה כבר בכנסת הזאת (בין השאר בתמיכתי), וגם תוך עידוד הציבור לפנות לשרים שהם אינם חברי כנסת (כמוני) ולכן בכל מקרה אינם יכולים להצביע על הצעת החוק. הנני סבור שקמפיין ציבורי הוא כלי חשוב וראוי, אבל אסור להסתיר מהציבור עובדות חשובות ולהטעות אותו במכוון ולבזבז את אימון הציבור לשווא".
ארגוני השמאל מתכננים לקיים במהלך השבת צעדה לחומש, בלוויית טרקטור סמלי. "נצעד יחד לפרק את גבעת העבריינים בחומש", נאמר בפרסומים. בצה"ל הבהירו כי האירוע אינו מאושר וכי אין בכוונת הצבא לאבטח את הצועדים.
בתגובה שיגר ח"כ מוסי רז ממרצ מכתב לשר הבטחון גנץ בדרישה להפוך את ההחלטה. "על שר הביטחון לאפשר את הפגנת שלום עכשיו במאחז העבריינים חומש בדיוק כפי שאפשר את צעדת המתנחלים", טען רז. מדובר צה"ל נמסר כי "המדיניות באשר ליישוב המפונה חומש לא השתנתה.