"השעון מתקתק עד שיקרה פה משהו", זעקה היום (ג') סטודנטית באוניברסיטת בן גוריון במהלך דיון בוועדת חינוך על הנפת דגלי פלסטין בקמפוס.
הדיון בנוגע לחופש הביטוי, הסתה ואלימות בקמפוסים כונס שוב לאחר שבשבוע שעבר נעדרו ממנו ראשי האוניברסיטאות, והיו"ר, ח"כ שרן השכל, דרשה את הגעתם. "אם יש עבירה על חוק הטרור וההסתה, שהסטודנטים יגישו תלונה במשטרה וכך ניתן יהיה לטפל בזה", אמרה השכל בלי יותר מדי ברירה, והוסיפה, "לדיון הבא נרצה לשמוע מה הפעולות שנעשו בקמפוס כדי להגדיל את תחושות הביטחון של הסטודנטים. בנוסף, נבקש מהמשטרה להבין מהו הנוהל, באיזו נקודה ההפגנה הופכת לעבירה על החוק. כשיש תחושת כאוס, שמגיעה לכדי אלימות של ממש ופציעה של ממש, זאת דוגמה להפגנה שצריכה להיסגר".
נשיא אוניברסיטת בן גוריון, פרופ' דניאל חיימוביץ', הודה כי הנפת הדגל צרמה לו, אך הזכיר כי לא מדובר בעבירה על החוק. "דגל פלסטין מאיים על חלק גדול מהיהודים. אני מבין וכואב את זה. אבל זה לא אומר שיש אלימות בקמפוס. השנה הונחו בפנינו בקשות של שני תאי סטודנטים משמאל ומימין לקיים הפגנות. כלקח משנה שעברה, ועל מנת למנוע אלימות וחלילה נפגעים, יצרנו דיאלוג והסכמות עם שני התאים, ואכן ההפגנות הסתיימו כחלוף שעה ללא כל גילויי אלימות". הוא סיפר כי בבקשות שנדונו אצלו לא נכללה הנפת דגלי פלסטין. "משאלה הונפו, הבנו שהדבר הינו על פי חוק ולא ניתן לפעול להסרתם. פעלנו על פי חוק ועל פי חוות דעת של משרד המשפטים". הוא פנה אל הח"כים, "אם אתם חושבים שצריך לשנות את החוק המכיר בדגל פלסטין – אנא עשו זאת. זה לא בידינו למרות שזה צרם לי ולרבים אחרים".
Video: דני שם טוב, דוברות הכנסת
יועמ"שית הוועדה, נירה למאי-רכלבסקי, אמרה כי על פי הנחיית היועמ"ש מ-2014, הנפה או הצגה בלבד של דגל הרשות הפלסטינית שהוא גם דגל אש"ף לא מהווה עבירה כשלעצמה, מאחר שמדובר ברשות שלמדינת ישראל יש הסכם מדיני עימה. יחד עם זאת ציינה את ההנחיה לפיה, "כאשר יש חשש ממשי שההנפה מהווה עבירה של הזדהות עם ארגון טרור או אהדה אליו, או חשש בהסתברות גבוהה שההנפה תוביל להפרה חמורה של שלום הציבור – בנסיבות אלה על המשטרה לפעול בהתאם להוראת סעיף 82 לפקודת המשטרה. ככל הידוע, הפסיקה לא התייחסה ספציפית להנפה בתוספת המשפט 'בדם ואש נפדה את פלסטין'".
יו"ר הוועדה ח"כ שרן השכל שאלה את נציג הפרקליטות, עו"ד חן בן שלום, "האם נחשבת לעבירה קריאת 'בדם ואש' בעת הפגנה כשמניפים דגל אש"ף?". בן שלום לא השיב באופן ברור וח"כ השכל קבעה: "זאת התחמקות מוחלטת. לדיון הבא נבקש נציג משרד המשפטים שייתן תשובה לנושא". ח"כ מרגי העיר אף הוא: "הגמגום משדר לשטח".
אותה שאלה הופנתה גם לנציגת המשטרה, יועמ"שית אג"מ מוריה בן משה שהגיבה: "כשרואים הפרה חמורה לשלום הציבור, מורידים את הדגלים ומבצעים מעצרים".
פרופ' אייל זיסר מאוניברסיטת ת"א אמר כי "כל ההפגנות באוניברסיטת ת"א מתקיימות מחוץ לקמפוס כבר למעלה מ-25 שנה. האתגר שלנו – למצוא את האיזונים".
גליה אור מלכה, סטודנטית באוניברסיטת בן גוריון, שיתפה בקול רועד: "חברה שלי, סטודנטית, ילדה לפני חודש וחצי ואמרה שהיא לא יכולה להגיע ללימודים כי מי ישמור לה על התינוקת אם יקרה לה משהו? זה חשש אמיתי. יש פה תחושת מלחמה והשעון מתקתק עד שיקרה פה משהו".
מנגד הסטודנטית וטן מאדי התרעמה: "אני סטודנטית שסובלת מקמפיין הימין הקיצוני. זה לא אקראי שבחרו להפעיל קמפיין הסתה ורדיפה דווקא שתי סטודנטיות. כתבו עלינו 'שיאנסו אותה' ודברים קשים אחרים. מפחיד אתכם שיש אישה ערבייה במאבק צודק?"