תושבי גבעת אולגה שבחדרה מבקשים להקים מערך שמירה אזרחי להגברת ביטחונם האישי. הצורך במערך כזה התחדד בעקבות הכאתו של תושב השכונה בידי שוטרים ומעצרו, זאת לאחר שחש לעזרת תושבים שהותקפו בידי ערבים.
אביחי לוי, קצין מילואים, הגיע ביום שישי שעבר לחוף הים הסמוך לשכונה. משפחות ערביות הדליקו מנגל על הדשא, בניגוד לשילוט האוסר זאת, והרעישו באופן שהפריע לרוחצים האחרים בחוף ועורר את זעמם. לדברי לוי, כשנכנס עם הערבים לדין ודברים, תוך שהוא מפציר ביהודים שנכחו במקום לא להיגרר לעימות פיזי, אחת הנשים הערביות הטיחה בפניו נעל, והוא התקשר למשטרה ודיווח על כך.
לפי התלונה שהגיש השבוע לוי למח"ש, למקום הגיעה ניידת, ואחרי שיחה עם החוגגים המרעישים – השוטרים עצרו דווקא אותו. בתיעוד שהועלה לחשבון הטוויטר "תורת לחימה" נראים השוטרים כשהם מפעילים נגדו כוח ואף משתמשים נגדו בטייזר.
בהמשך, לפי התלונה, הועבר לוי למעצר למשך השבת בלי שמשפחתו עודכנה בכך, ושובץ בחדר מעצר עם פלסטינים מג'נין.
במוצאי שבת הובא לוי להארכת מעצר הורה שופט בית משפט השלום לשחררו באופן מיידי, בניגוד לבקשת המשטרה שדרשה להאריך את מעצרו בחמישה ימים. כאמור, במהלך השבוע הגיש לוי תלונה למח"ש באמצעות עורך דינו אברהם סופר מארגון חוננו, וכבר זומן להעיד שם בתוך שבועיים.
שר התרבות חילי טרופר, שנחשף לעדויות מהתקרית, פנה לשר לביטחון הפנים עמר בר־לב בבקשה לבדוק את פרטי האירוע. ח"כ עמיחי שיקלי פנה בתלונה למפכ"ל המשטרה רנ"צ קובי שבתאי. שיקלי הזכיר במכתבו תקרית אחרת בשבת שעברה, שבה הרב אלישיב הכהן הותקף בידי שוטרים ברובע המוסלמי בירושלים. שיקלי ביקש לברר "כיצד המשטרה פועלת כדי שמקרים כאלה לא ישנו".
במשטרה אמרו בעניין העדויות של לוי כי "מדובר בתיעוד חלקי שאינו משקף את שהתרחש באירוע, שבמהלכו הגיבו שוטרים לאיומים כלפי משפחה ששהתה בחוף. המשטרה טיפלה באירוע בשוויוניות וללא משוא פנים, ללא קשר לזהות החשוד או הקורבנות. נמשיך לחקור את המקרה במקצועיות וביסודיות כדי לרדת לחקר האמת ומיצוי הדין".
המשנה לראש עיריית חדרה ומחזיק תיק גבעת אולגה בעיריה, צ'יקו וקנין, אמר לנו אתמול כי מדובר במקרה קצה המעיד בכלל על שגרת החיים בשכונה שתושביה חשים חוסר ביטחון אישי. לדברי וקנין, "השכונה מלאה שוהים בלתי חוקיים. יש כאן תושבים שממש חוששים להסתובב באזורים מסוימים. אוטובוסים של עובדים שמגיעים לכאן, או מבלים שמגיעים לחוף הים, מפרים את הסדר, ויש מקרי אלימות ותקיפות מיניות. מול כל אלה המשטרה לא נותנת מענה. בכל אזור חדרה, אור עקיבא והמועצות הסמוכות יש בסך הכול ארבע ניידות. לפעמים עד שהמשטרה מגיעה למקום שמתפתחת בו תקרית – יש כבר נפגעים. ביום שישי שעבר, עד שהמשטרה הגיעה היא עצרה את מי שניסה להרגיע את המהומה".
"אנחנו לא רוצים להחליף את המשטרה", מדגיש וקנין, "רוצים לעזור לה. יש אזרחים שמוכנים להתנדב ולתת מעצמם. אנחנו רוצים שיהיה פה כוח של משמר אזרחי, שנמצא בשכונה באופן קבוע ונותן מענה מיידי לכל התפתחות לא טובה שעלולה להיווצר פה".
לדברי וקנין זו לא הפעם הראשונה שהרעיון עולה, אך המשטרה מסרבת לאמץ אותו. "הם לא בעניין", הוא אומר. "בכל פעם אומרים לנו שאין כוח אדם ואין מי שיפעיל את זה. בינתיים התושבים מרגישים חסרי אונים. הביטחון בקרב תושבי אולגה פשוט לא קיים".
ממשטרת ישראל נמסר: "המשטרה מקיימת בחודשים האחרונים מבצע גיוס נרחב של מתנדבים ומתנדבות לשורות המשטרה בתחנות השונות, ורואה במערך המתנדבים מכפיל כוח משמעותי ואסטרטגי ליחידות השטח.
"בהתאם לכך, הליך גיוס המתנדבים למשטרה מתקיים לפי נוהל סדור הכולל עמידה בקריטריונים, בדיקות התאמה, מיון ומסלול הכשרה מקצועי בהתאם לתחומי העיסוק השונים. משטרת ישראל קוראת לציבור הרחב להתנדב וכל פנייה תיבחן בהתאם".