בקרוב תפתח הונדה טכנולוגיית בינה מלאכותית שתזהה חריגות במצבו הפיזי של הנהג באמצעות ניתוח אופן הנסיעה של המכונית ובחינת הנהג עצמו. הטכנולוגיה צפויה לצמצם תאונות שמעורבים בהן נהגים קשישים, מכת מדינה ביפן, וגם לסייע באיתור שיטיון (דמנציה) או ברקית (גלאוקומה), מחלה כרונית הגורמת לעיוורון, בשלב מוקדם. יצרנית הרכב שואפת להכניס את המערכת לשימוש סביב 2030.
בשיתוף פעולה עם המכונים הלאומיים למדע ולטכנולוגיה קוונטית, הונדה תשתמש בדימות תהודה מגנטית (MRI), בחיישנים ובמצלמות כדי לנטר את המוח ואת תנועות העיניים של הנהג, ולהתריע על ירידה בתפקוד הקוגניטיבי או בתפיסה המרחבית כאשר המכונית סוטה מהנתיב או מתקרבת למכוניות אחרות. מערכת בינה מלאכותית מצוידת בחיישן ובמצלמה תנתח את מצבו הגופני של הנהג ותתריע על כל חשד למחלה.
אם מכונית תזהה עיכוב בתגובת הנהג לרמזורים, היא תודיע לו שייתכן שיש לו ראייה צרה – תסמין גלאוקומה שכיח. המחלה מתקדמת באופן איטי, ובדרך כלל קשה לזהות אותה; הודעת המערכת נועדה לבשר לנהגים על הסיכון הגובר לתאונות, ולאפשר להם להבין שמשהו אינו כשורה לפני שתסמיני המחלה נעשים מובהקים.
מכיוון שאחד מכל ארבעה בעלי רישיון נהיגה ביפן הוא מעל גיל 65, הפחתת מספר התאונות המערבות נהגים מבוגרים נעשתה דחופה. פיתוח הטכנולוגיה עשוי לשפר את מודעותם של נהגים לירידה ביכולותיהם, ולעודד אותם להפסיק לנהוג בעצמם ולוותר על רישיונותיהם במקרה שהם מסכנים את עצמם או את הנהגים סביבם.
יצרניות הרכב בעולם מנתחות נתונים בהיקפי ענק כדי לשפר את בטיחות הנהיגה. חברת טויוטה ציידה כמה מהדגמים שלה במערכת בינה מלאכותית המזהה חריגות באמצעות ניטור מבטו של הנהג, כיוון פניו ומידת ערנותו. חגורת הבטיחות רוטטת ואזעקת התרעה מופעלת אם המערכת מזהה שהנהג מסיט את מבטו מהכביש או עומד להירדם.
גם חברת מאזדה פיתחה מערכת המשתמשת במצלמה ובחיישן כדי לזהות נהגים ישנוניים, ולהאט או לבלום במידת הצורך. היא שואפת להתקין את המערכת בדגמיה החדשים כבר השנה.
תרגום: אלחנן שפייזר