ערב הסעודית מתכננת להקים את הבניינים הגדולים בעולם, בעלות של 500 מיליארד דולר, בעיר העתידנית ניאום. אלה צפויים להיות שני גורדי שחקים תאומים, ששיא גובהם כ־500 מטר, הנמתחים אופקית לאורך עשרות קילומטרים. גורדי השחקים המאורכים הללו יכללו שילוב של שטחי מגורים, קמעונאות ומשרדים, ויצאו מחוף הים האדום הרחק אל תוך המדבר.
התוכנית שונה מהקונספט שהוכרז בשנה שעברה: מבנים נפרדים, המחוברים ברכבת תת־קרקעית מהירה לאורך שדרה ארוכה. מעצבי העיר קיבלו הוראה לעבוד על אבטיפוס של גורדי השחקים, באורך קילומטר. אם המיזם יתגשם כמתוכנן, כל אחד מהבניינים יהיה גדול יותר מהבניינים הגדולים ביותר בעולם כיום, שרובם הם מפעלים או קניונים, ולא שכונות מגורים.
ניאום, שהקמתה הוכרזה ב־2017, היא פרי יוזמתו של יורש העצר הסעודי ושליט הממלכה בפועל מוחמד בן סלמן, המבקש להפוך את האזור המרוחק בממלכה למדינת הייטק אוטונומית למחצה. העיר היא חלק מתוכניותיו של יורש העצר למשוך השקעות זרות ולגוון את הכלכלה הסעודית כדי שלא תסתמך על מכירת נפט בלבד. בשנה שעברה אמר הנסיך שבניית "הקו", כפי שמכונה העיר הליניארית נטולת המכוניות שתהיה עמוד השדרה של ניאום, עשויה לעלות עד 200 מיליארד דולר, אם כי זה היה לפני שהתוכנית השתנתה כך שתכלול בניינים אופקיים ענקיים.
"'הקו' הוא רעיון מחוץ לקופסה", אומר בריאיון מנכ"ל ניאום נדמי אל־נאסר, אך מסרב להתייחס לפרטי התוכנית. "מה שנציג כשנהיה מוכנים יתקבל יפה מאוד, וייחשב למהפכני". כדי לתכנן את "הקו" עבדה ניאום עם חברת האדריכלות "מורפוזיס" מקליפורניה, כך לפי עובדים בהווה ובעבר במיזם הסעודי. מורפוזיס, שייסד טום מיין, "הילד הרע" של האדריכלות האמריקנית, לא הגיבה לשינוי הקונספט.
לדברי אל־נאסר, הבניינים יהיו "בגבהים שונים בחלקים שונים", יותאמו לנוף, וגודלם הסופי ייקבע לפי שיקולי הנדסה ותנאי השטח.
חלק מרווחי הנפט של ערב הסעודית צפויים להיות מושקעים בבניית ניאום. בממשלה אמרו שמעודפי ההכנסות בעקבות עליית מחירי הנפט נהנתה בין השאר "קרן ההשקעות הציבורית" החזקה, בראשותם של בן סלמן והבעלים של ניאום.
עם זאת, בעיות מימון לא היו האתגר המרכזי בבנייתה של ניאום עד כה. בשנים האחרונות עלו שאלות הנוגעות לכדאיות המיזם לאחר שכמה פיתוחי ענק אחרים בממלכה לא הצליחו להמריא. קרן ההשקעות מתקשה למשל להפוך מתחם משרדים בצפון ריאד, שבנייתו עלתה מיליארדים, למרכז פיננסי.
בתקווה להימנע מגורל דומה, "הקו" בניאום ייבנה בשלבים בהתאם לביקוש, אמרו אנשים המעורבים בפרויקט. "כשאנשים מדברים על 'הקו' הם רואים ישות עתידנית עם הייפרלופ בסגנון מלחמת הכוכבים", אומר עלי שיהבי, חבר במועצה המייעצת של ניאום. "אבל כשהוא הוצג בפני מועצת המנהלים, ראיתי עיר מודרנית בת־קיימא, חכמה מאוד, מתוכננת היטב, שתארח כל אחד, מפועלים עד מיליארדרים, ושתיבנה בשלבים בהתאם לביקוש".
עיר במדבר.