ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון שרד אתמול (ב') הצבעת אי-אמון של חבריו למפלגה השמרנית, אך מעמדו נחלש מרוב לאחר שמספר לא מבוטל של מחוקקים סרבו לתמוך בו.
יו"ר המפלגה כינה את התוצאה הסופית – 211 בעד, 148 נגד – "תוצאה משכנעת, תוצאה מכרעת": "כממשלה אנחנו יכולים להמשיך הלאה ולהתמקד בדברים החשובים באמת", אמר לכתבים.
ההצבעה, שהתנהלה קצת יותר משנתיים לאחר שזכה ג'ונסון בניצחון סוחף בבחירות הכלליות, התנהלה בעקבות שורה של שערוריות שהזיקו מאוד למעמדה של המפלגה השמרנית. העיקרית ביניהן הייתה "פרטי-גייט": סדרה של מסיבות בבית ראש הממשלה ברחוב דאונינג 10 במהלך סגרי הקורונה, שגרמו לזעם ציבורי והפכו את ג'ונסון לראש הממשלה המכהן הראשון שעבר בפירוש על החוק.
ג'ונסון, 57, נזקק לגיבוי של 180 חברי פרלמנט כדי לשרוד את ההצבעה – רוב של קול אחד מבין 359 השמרנים היושבים בפרלמנט. תבוסה בהצבעה משמעותה קץ לתקופתו כמנהיג המפלגה וכראש ממשלה, עד שיימצא מחליף בבחירות פנימיות.
כעת השאלה המרכזית היא האם ג'ונסון יכול לשרוד לאחר שאיבד את אמונם של כל כך הרבה מחברי המפלגה שאותה הוא מנהיג – והאם שרים בכירים יתפטרו כעת. בהצבעות אי-אמון קודמות במפלגה השמרנית, הן מרגרט תאצ'ר והן תרזה מיי התפטרו למרות שזכו בדוחק, מתוך הבנה שמעמדן ניזוק באופן סופי.
"הממשלה השמרנית מאמינה כעת שהפרת החוק אינה מניעה לחקיקת החוק", אמר בתגובה יו"ר מפלגת הלייבור קיר סטארמר. "המפלגה השמרנית מאמינה כעת שלציבור הבריטי אין זכות לצפות לפוליטיקאים ישרים".
ההצבעה שלטה בשערי העיתונים הבריטיים הבוקר, כאשר ה"טיימס" תיאר את ג'ונסון כ"מנצח פצוע" והצביע על כך שמרווח הניצחון שלו היה קטן מזה של קודמתו תרזה מיי.
תחת הכותרת "ניצחון חלול קורע את הטורים לגזרים", ה"דיילי טלגרף" אמר שג'ונסון "נאחז בשלטון" בעוד ה"פייננשל טיימס" אמר שניצחונו "הותיר אותו פגוע קשות וחשף את היקף הפילוג והעוינות במפלגתו".
ה"דיילי מייל" היה בין העיתונים התומכים הבודדים, וכותרתו: "בוריס נשבע: אני אפרוץ קדימה".