צה"ל עשוי לשנות בקרוב את מדיניות הזימון של חיילים לא-יהודים ל"נתיב", מסלול הכנה לחיזוק הזהות הישראלית–יהודית–ציונית לקראת גיור. כך עולה מהשתלשלות הדיון בעתירה שהוגשה לאחרונה נגד מדיניות הזימון הקיימת. העתירה נידונה בפני הרכב של שלושה שופטי בג"צ, ובמהלך דיון שהתקיים בסוגיה בשבוע שעבר, רמז השופט חנן מלצר, המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, כי הוא עתיד לקבל את עמדת העותרים והמליץ לנציג צה"ל לשנות את המדיניות.
נתיב, המרכז הלאומי ללימודי יהדות, זהות וגיור, הוקם בשנת 1999 בהחלטת ממשלת ישראל בשיתוף עם הסוכנות היהודית. הארגון משמש כזרוע הביצועית של הממשלה בתחום הגיור ומהווה את גוף ההכנה לגיור הגדול בישראל. הארגון פונה לאזרחי ישראל שאינם רשומים כיהודים במטרה להעשיר את עולמם בידע, בערכים, בהיסטוריה והתרבות של העם היהודי וללוות אותם לאורך כל תהליך הגיור. אלפי חיילים שהוריהם עלו ארצה ממדינות חבר העמים, אך אינם יהודים לפי ההלכה, עשו בו את ראשית צעדיהם בדרך לגיור.

את העתירה נגד צה"ל הגיש אשתקד סגן סטניסלב יורובסקי, קצין צה"ל, באמצעות האגודה לזכויות האזרח. הוא טען כי נדרש להתייצב לכנס, אף שהצהיר כי אינו מעוניין בכך. לדבריו, בלשכת הגיוס הצהיר שאינו מעוניין להמיר את דתו, ובכל זאת פקדו עליו מפקדיו להגיע לכנס ההסברה על קורס "נתיב". באגודה לזכויות האזרח נטען עם הגשת העתירה כי חיילות וחיילים רבים נוספים פנו אליהם והלינו על חדירה לפרטיותם, ועל פגיעה בזכותם לחופש דת ומצפון.
עתירת הקצין והאגודה לזכויות האזרח נוגעת בשלב המקדים לקורס, שבסיומו מחליטים החניכים אם אכן ברצונם להתגייר. הפקודה הצבאית התקפה היום מחייבת את החיילים הללו להגיע לכנס הסברה ראשוני שבמסגרתו ניתנים להם הסברים על תהליך הגיור. גורם צבאי הבקי בפרטים אומר עם זאת שבצה"ל מעלימים עין מאלו שלא מגיעים לאותו כנס ואינו נוקט נגדם צעד משמעתי כלשהו, כך שלמעשה אין חובה להגיע לאותו כנס הסברה.
במהלך הדיון בעתירה בפני השופטים חנן מלצר, ג'ורג קרא ויוסף אלרון שאל המשנה לנשיאת בית המשפט העליון את עו"ד אודי איתן, המייצג בדיון את ראש אכ"א האלוף מוטי אלמוז, מדוע צריכים אותם חיילים להתייצב לאותו כנס, ונענה כי "המסגרת הזאת חשובה לצה"ל. הצבא רוצה שהחיילים יכירו את אותה תוכנית".
עו"ד איתן הוסיף: כי אם החייל "שמע ומחליט שהוא לא רוצה ללכת, הצוהר הזה נסגר. (אבל רק) כשהוא שומע לתכנים הוא יכול לקבל החלטה הרבה יותר מושכלת".
בתגובה השיב השופט מלצר כי כאשר מודיע חייל בלשכת הגיוס שאינו מעוניין להתגייר, אין לזמן אותו כלל לקורס של נתיב, והוסיף "זו לא יכולה להיות מסגרת כופה". הוא קצב למדינה שבועיים להשיב להצעה לשנות את פקודת הזימון לקורס, ולבטל אותה למעשה כליל. ההערכה היא שאם אכן כך יקרה, יקטן משמעותית מספר החיילים המתגיירים, ומסלול הגיור המרכזי היום בחברה הישראלית יידלדל משמעותית.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה לדברים: ״לאור המלצת בית המשפט, נושא ההשתתפות בכנס ההסברה לקורס נתיב מצוי בבחינה. נדגיש כי ההשתתפות בקורס עצמו היא על פי רצון הפרט בלבד".