התמשכות הליכים משפטיים, התבטאויות לא ראויות באולם, והתעסקות של שופטים בטלפון סלולרי בזמן משפט על רצח – אלו מקצת מנושאי התלונות המוצדקות המופיעות בדו"ח השנתי שהגיש היום (ד') נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט (בדימוס) אורי שהם, לשר המשפטים גדעון סער, ולנשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות.
על פי הדו"ח, בשנת 2021 ניתנו 946 החלטות ביחס לשופטים ודיינים, שמתוכן בוררו לגופן 554 תלונות, כאשר השאר נמצאו כלא מתאימות לבירור ממגוון סיבות. מסך התלונות שבוררו לגופן נמצאו 43 תלונות מוצדקות ו-55 תלונות הסתיימו בהערה לשופט או לדיין.
28% מכלל התלונות שנמצאו מוצדקות היו על התמשכות הליכים ועל עיכוב במתן החלטות ופסקי דין, כאשר הנציג מציין כי מדובר בעלייה משמעותית במספר התלונות המוצדקות בנושא זה ביחס לדו"ח של השנה שעברה. 32% מכלל התלונות המוצדקות היו על התנהגות בלתי ראויה של שופט, 26% עסקו בליקויים בניהול המשפט, ו-14% היו על פגיעה בעיקרי הצדק הטבעי.
בין התלונות המוצדקות ניתן למצוא את המקרה הנוגע לשופט בית משפט השלום בירושלים, אלעד לנג, שבהחלטה לשחרור צעיר ערבי ממזרח ירושלים שהעלה לטיקטוק סרטונים שבהם צילם שוטרת מג"ב בעיר העתיקה תוך שהוא מתמקד באזורים אינטימיים, באופן שלטענת המשטרה עלה לכדי ביזוי והטרדה מינית, כתב כי "הפרסומים אינם פוגעניים אלא דווקא מחמיאים לשוטרת".

תלונה נוספת שנמצאה מוצדקת נגעה בהרכב שופטים שבמהלך שמיעת עדויות במשפט על עבירת רצח בנסיבות מחמירות, התעסקו במכשיר הטלפון הסלולרי שלהם. השופטים טענו בתגובה כי היה מדובר בענייני עבודה הנוגעים לתיקים אחרים דחופים בהם הם עוסקים, אולם בהחלטתו קבע הנציב "כי קשה לקבל התנהלות מעין זו, שבה עסוקים חברי ההרכב במהלך עדותם של העדים, בעניינים אחרים, חשובים ככל שיהיו, באופן הנחזה כאילו אין כל מעייניהם נתונים לתיק שבפניהם, אשר עוסק כאמור בדיני נפשות".
לדברי הנציב, "עם כל ההבנה לעומס הנכבד המוטל על כתפי השופטים, אין בכך כדי להצדיק התנהלות מעין זו שיש בה פוטנציאל לפגיעה במעמדו של בית המשפט ובאמון הציבור בו. שימוש במכשיר הסלולר, אשר נעשה לנגד עיני הנוכחים באולם, שאינם מודעים לאיזה צורך הוא נעשה, עלול לגרום לזילות ההליך השיפוטי בעיניהם, על כל המשתמע מכך".
בנוסף הצביע הנציג על העובדה כי בשנת 2021 נמשך הגידול היחסי בתלונות על שופטים בבתי המשפט לענייני משפחה, וכי 17 תלונות נמצאו מוצדקות או שהסתיימו בהערה לשופט. נושא זה הובא על ידי הנציבות לידיעתה של הנהלת בתי המשפט, לצורך בדיקת הסיבות לתופעה זו ולהסקת המסקנות המתבקשות, ככל שיידרש.
מדוברות הנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה כי "הדו"ח השנתי של נציב תלונות הציבור על שופטים, כמו גם החלטות הנציב הניתנות לאורך השנה, זוכים למלוא תשומת הלב ברשות השופטת. כמות התלונות שנמצאו מוצדקות על ידי הנציב היא נמוכה יחסית להיקף פעילות המערכת ולכמות התלונות המוגשות מדי שנה, אך הרשות השופטת מייחסת חשיבות לכל תלונה ורואה עצמה מחויבת להקשיב, להפנים, ולהפיק לקחים מדו"ח הנציב על מנת לתקן את הטעון תיקון ולהמשיך ולשפר את השירות הניתן לבאי בתי המשפט. מטבע הדברים, מערכת בסדר הגודל ובהיקף העשייה של הרשות השופטת – אינה חפה מטעויות ותקלות וכי עלינו לחתור כל העת לשיפור.
"אכן, ההתמודדות היומיומית עם האתגרים הניצבים בפני מערכת בתי המשפט בכל הערכאות היא משימה כבדה. דו"ח מטעם מחלקת המחקר של הרשות השופטת, אשר פורסם בשנת 2021 ועסק בעומס העבודה השיפוטית בבתי המשפט בישראל, העלה כי העומס המוטל על שופטות ושופטי ישראל, אין לו אח ורע במדינות אחרות בעולם".