קרב גרסאות בין המשטרה למפגינים. נצ”מ רונן הגדוש, רמ”ח שיטור מיוחד במשטרת ישראל, אמר היום (ד') כי בשנה האחרונה המשטרה הפחיתה את השימוש במכת"זית (מכונית התזה, המכונה גם "בואש") ככלי לפיזור הפגנות, אך מנגד יש מי שטוענים כי המציאות בשטח מראה את ההיפך.
בדיון בוועדה לביטחון הפנים של הכנסת אמר הגדוש כי "המכת”ז הוא כלי שמופעל לפיזור מתפרעים ולא לפיזור מפגינים, ובהנחיית קצין משטרה בדרגת ניצב משנה ומעלה. מדובר על הפרה מדרג ג’ בהפגנות שיוצאות מכלל שליטה וגולשות לאלימות והפרת סדר ציבורי. המשטרה יודעת לקבל ביקורות, יש הפחתה של הבואש בסביבה אורבנית ונוקטים את האיזונים בהקשר הזה”.
עוד הוסיף כי "המשטרה מפעילה מגוון של אמצעים עם יכולות מגוונות לא לשם הפעלת כוח אלא למניעת כוח יתר. הבואש מייצר דחייה ובאפקט העוכר שלו, החומר אינו פוגע בבריאות ויעיל יותר לשימוש מול קהל מתפרע”.
לגבי סוג החומר המצחין, הבואש, המעורב לפעמים במים, אמר הגדוש כי "המשטרה מקדמת מחקר בנושא התיעוד, וכוונתנו לערוך פיילוט עד סוף השנה מבחינת ארגון התשתית והתקצוב המתייחס לכל התיעוד המבצעי הרחב”.
עו"ד דוד פטר מפורום קהלת, אשר עקב בעצמו אחר פעילות המשטרה במחאות, כתב בתגובה על דברי סנ"צ הגדוש כי "יש ירי מים שיטתי נגד אזרחים שבכלל נמצאים על המדרכה". באשר לדברי הקצין הבכיר לפיהם "הפחתנו את השימוש בבואש בסביבה אורבנית", אמר פטר כי "אזור גשר המיתרים בירושלים שרוסס מדי שבוע נגד מפגיני סנדק – כנראה לא אורבני".
ח"כ שמחה רוטמן ("הציונות הדתית") הגיב בחריפות על הדברים ואמר "זה כאילו שלשקר לוועדות הכנסת זה חלק מפקודות הקבע של המשטרה".
נציין כי במקור ראשון חשפנו מספר תיעודים בחודשים האחרונים של מפגינים הצועדים בסמוך לאזור מחאה או עומדים בצידי הדרך ולא חוסמים ציר ולמרות זאת סופגים פגיעות ממכת"ז.
הסכמה גורפת מימין ומשמאל
הדיון התקיים במסגרת הצעת החוק לחייב את המשטרה לתעד שימוש במכת"ז, כדי שניתן יהיה להוכיח אחר כך שמדובר היה בצעד הכרחי. ישנה הסכמה גורפת להצעת החוק בכנסת, מימין ומשמאל וכן בקרב הח"כים החרדים והערבים.
ח”כ אורי מקלב (יהדות התורה) אמר כי "המכת”זית היא כלי בעל חסרונות. אולי הוא יותר טוב מכדורי גומי ואלות אבל הוא בעל פגיעה רחבה בסביבה ובאזרחים חפים מפשע. ברכוש ובגוף. לא יכול להיות שהכלי מופעל באזור מגורים ובלתי מעורבים יפגעו. זו הצעה שהיא בקונצנזוס בבית הזה, כולם תומכים בה, מימין ומשמאל. החקיקה תהווה גורם הרתעה, כאשר יש צילום זה ירתיע משימוש לא ראוי כאשר גם נפגעים יוכלו לקבל את התיעוד לאירוע”.
ח”כ אוסאמה סעדי מהרשימה המשותפת טען כי “אם עושים שימוש לא מידתי כאשר מפעילים נגד מפגינים זכותו של המפגין גם לדרוש את התיעוד הזה ולתבוע. אנחנו מבקשים לפחות לאשר את זה היום לקריאה ראשונה”.