לא בכל יום חושפת תעשיית הביטחון הישראלית טיל חדש, ראשון מסוגו בעולם, שצבאות רבים ממתינים לראות את יכולותיו. באווירה חגיגית התכנסו אמש (ד') בכירי רפאל, המפתחים, מבצעי הניסוי וכתבים צבאיים לחזות ביכולת החדשה של התעשייה הצבאית הישראלית, כזו שמביאה בשורה של ממש לשדה הקרב.
מדובר בטיל מבית משפחת התמוז – טיל נ"ט אלקטרו-אופטי, הראשון בעולם מסוג דור 6. הטיל החדש מבוסס על טיל התמוז המוכר, שנכנס לשירות מבצעי בצה"ל לפני כארבעה עשורים ועל פי פרסומים זרים לוקח חלק משמעותי במבצעים המיוחסים לישראל במזרח התיכון.
הטיל מיועד לשיווק לצבאות מעבר לים שם ממתינים להגעתו בקוצר רוח. הבשורה הטכנולוגית הגדולה היא ביכולות חדשות שהוטמעו בטיל, ביניהן העובדה כי הוא בעל יכולת שיגור של עד 4 טילים במקביל (SALVO) ממשגר אחד, כשמפעיל בודד שולט בהם. יכולת כזו מאפשרת להגדיל משמעותית את כמות המטרות בתקיפה אחת, ובאופן טבעי מחזקת את אלמנט ההפתעה על כוחות האויב – שהוא כמובן היבט מבצעי משמעותי.
מעבר לדיוק הפגיעה הטיל גם מאפשר מעקב אחר התקיפה בלייב, תוך שימוש בטכנולוגיה מתקדמת של התאמת תמונה. יכולת זו, המבוססת על טכנולוגיות ואלגוריתמים ייחודיים של עיבוד תמונה, מאפשרת זיהוי ודיוק מרבי של המטרה ומניעת נזק אגבי. אם עד כה שוגר טיל התמוז לעבר נ.צ. (נקודת ציון) ועל המפעיל היה לאתר את המטרה ולהכווין אליה את הטיל, הטיל החדש מסוגל לאתר את המטרה לבדו, לסמן אותה ולסייע למפעיל לנטרל אותה בצורה מדויקת ופשוטה יותר. יכולת זו נדרשת למשל כאשר יש צורך לפגוע במטרה הנמצאת בין אובייקטים דומים לה, כגון טנק פיקוד הנמצא בין מספר טנקים של האויב, מבנה המצוי בסביבה עירונית צפופה וכדומה. כאמור, על פי פרסומים זרים, צה"ל ביצע תקיפות כאלו בסוריה למניעת העברת נשק ורכיבים איראניים ללבנון.
אחד השיפורים החשובים נעוץ ביכולת הטיל לפגוע במטרות בטווח של 50 קילומטרים כאשר הוא משוגר ממסוק, ובמטרות בטווח עד 32 קילומטרים כאשר מדובר בשיגור קרקעי. הגדלת הטווחים מאפשרת שרידות גבוהה יותר ללוחמים המשגרים את הטיל מכלים קרקעיים, מסוקים או כלי שיט, כיוון שהפגיעה במטרה מגיעה בהפתעה גמורה, והאויב מתקשה לזהות את מקור השיגור עד לנקודה שבה כבר לא ניתן לברוח מהטיל.
ד"ר רן גוזלי, ראש חטיבת יבשה וים ברפאל, סיפר במהלך החשיפה כי "טיל התמוז הינו הראשון מבין משפחת טילי הביות האלקטרו-אופטיים של רפאל (טילי הספייק), והוא נמצא בשימוש מבצעי בצה"ל וב-39 מדינות נוספות ברחבי העולם. הגרסה המתקדמת של טיל התמוז דור 6, פותחה לאור הצורך לתת מענה לדרישות חדשות ומורכבות יותר העולות מהמרחב המבצעי, והודות לחדשנות טכנולוגית בלתי פוסקת ויכולת הנדסית ייחודית לרפאל".
צבי מרמור, ראש מנהלת מערכות נשק טקטי מדויק ברפאל, הוסיף: "בעקבות לקחי מלחמת יום כיפור פיתחה רפאל בסוף שנות ה-70 את הגרסה הראשונה של טיל התמוז שהיווה פריצת דרך מבצעית וטכנולוגית. מאז המשיכה רפאל לפתח את הטיל והפכה אותו לייחודי ולטוב מסוגו בעולם, וזאת בזכות שילוב של הבנה וניסיון מבצעי לבין מובילות טכנולוגית עולמית".
אחרי החשיפה התקשורתית, יוצג הטיל בתערוכת "יורוסאטורי" (Eurosatory), תערוכת אמצעי הלחימה היבשתיים הגדולה והחשובה בעולם, שתיפתח בפריז בשבוע הבא.