ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אישר שאיראן אכן הסירה 27 מצלמות העוקבות אחר אתרי הגרעין בשטחה, והזהיר שהמהלך עלול להנחית "מכת מוות" על המשא ומתן הבינלאומי להשבת הסכם הגרעין מ־2015. המצלמות הוסרו לאחר החלטת מועצת המנהלים של סבא"א שבוע שעבר, שגינתה את איראן על אי שיתוף פעולה בחקירת עקבות אורניום שנמצאו בשלושה אתרי גרעין לא מוכרים.
במסיבת עיתונאים בווינה אמר יו"ר סבא"א רפאל גרוסי שההחלטה של איראן להסיר את המצלמות "מציבה אתגר חמור ליכולתנו להמשיך לעבוד שם ולאשר את אמיתות הצהרותיה של איראן" במסגרת הסכם הגרעין.
ההסכם משנת 2015 בין איראן למעצמות הגביל מאוד את יכולתה לייצר אורניום מועשר, הדרוש לייצור נשק גרעיני, בתמורה להסרת עיצומים כלכליים מעל הרפובליקה האסלאמית. ב־2018 פרש ממשל טראמפ מההסכם באופן חד־צדדי בעקבות ראיות להפרתו מצד איראן, ופתח במסע "לחץ מרבי" נגד איראן, שכלל את חידוש תוקפם של עיצומים ישנים והוספת מאות עיצומים חדשים.
איראן, בתורה, הגבירה את ייצור האורניום המועשר שלה, בכמותו ובאיכותו, מעבר לגבולות שנקבעו בהסכם הגרעין.
מאז שנכנס לבית הלבן ניהל ממשלו של ג'ו ביידן משא ומתן עקיף עם איראן כדי לחזור להסכם, אך השיחות הופסקו בחודש מרץ. מאז, פקידים אמריקנים הביעו פסימיות גוברת לגבי האפשרות שההסכם ישוחזר. המבוי הסתום הוביל להסלמה חדה של המתיחות במזרח התיכון.
"אנחנו במצב מתוח מאוד", אמר גרוסי. לדבריו המאמצים להחייאת הסכם הגרעין נמצאים בשפל, ו"עכשיו אנחנו מוסיפים את זה לתמונה", בהתייחס להסרת המצלמות. "זה לא אחד מהימים הטובים, פשוט לא".
לדברי גרוסי, כארבעים מצלמות עדיין עוקבות אחר תוכנית הגרעין האיראנית, אך הסרתן בשבועות הקרובים עלולה להותיר את הארגון הבינלאומי ללא יכולת לשמור על "המשכיות הידע" לגבי פעילות הגרעין של איראן.