עם פלישת הצבא הרוסי לאוקראינה, ולמשך כשבועיים־שלושה, גם צמרת צה"ל – שעקבה מרחוק אחר המתרחש – הייתה שותפה להערכה העולמית שלרוסים צפוי ניצחון מהיר.
הטעות התבררה ככל שהמערכה התמשכה והמידע שהגיע מהחזית לא עלה בקנה אחד עם המידע שהפיצו מנגנוני התעמולה בשני הצדדים. או אז התבהר הצורך בהפקת לקחים מתאימים. בקרוב הם ינוסחו כדבעי, יודפסו בחוברת ויופצו בין המפקדים הנוגעים בדבר.
השורה התחתונה של טיוטת המסמך היא שאת המלחמה הבאה שתפרוץ כאן יש להכריע במהירות, בעוצמה ובאופן שלא יותיר מקום לספק מי ניצח בה. לקח צה"לי נוסף מחזית אוקראינה: התבדתה ההנחה שעבר זמנן של מלחמות היבשה.
"את המערכה הבאה נצטרך להכריע עם הגדרת יעדים מדויקת", אומר קצין בכיר לשעבר שנחשף לתוכן המסמך. "היא תתחיל בתוכנית מבצעית ברורה, כדי שבסוף המלחמה יהיה ברור מי הצד המנצח. הפעם דרוש ניצחון ללא סימני שאלה, שגם התקשורת והציבור יכירו בו, לא רק צה"ל.
פן נוסף של לקחי המלחמה באוקראינה הוא הצורך בזהירות רבה בכל הקשור למתן הצהרות על מוכנות הצבא למלחמה. בצה"ל מכירים בצורך להימנע מאמירות בנוסח "צה"ל ערוך לכל תרחיש", כאשר המצב לאשורו אינו כזה. רק הצטיידות בתוכניות מבצעיות להשגת יעדי המלחמה מעניקה כיסוי של ממש להצהרות, וכמובן הכנת פתרונות למגוון תרחישים.
"להיות ערוך פירושו שאתה מוכן עם התוכניות המבצעיות להשגת יעדי המלחמה", אומר הקצין הבכיר, "ולא מאלתר יעדים ואסטרטגיה תוך כדי תנועה. אומנם בכל מלחמה יש אי ודאות, וזה בדיוק מה שצה"ל תרגל עכשיו בתמרון 'חודש המלחמה' וביתר שאת באימון בקפריסין".
כפועל יוצא מההבנה שהמלחמה הבאה תוכרע ביבשה ולא בידי חיל האוויר, גם סוגיית המוטיבציה עלתה בדיונים בצה"ל על לקחי אוקראינה. בעקבות המערכות הקודמות בעזה, מפקדים ביחידות השדה תהו אם צה"ל עדיין נזקק להם בכלל ואם שירותם עדיין בעל ערך.
מקרה אוקראינה סיפק לכך תשובה. "חיל האוויר ייתן מכות אש מדויקות וחזקות שייצרו עליונות אווירית וירתקו בשטח", אומר הקצין הבכיר, "אבל הוא גם ישמש כמערך הגנה לכוח המתמרן. בלי כוח מתמרן לא יושג ניצחון במלחמה".
האימונים שצה"ל מעביר כעת את לוחמי יחידות החוד וחטיבות החי"ר נועדו להשגת הכרעה יבשתית מלאה: "ניצחון במלחמה יבוא רק דרך שלילת יכולות האויב, בצורה כזו שלוחמיו יניחו את נשקם ובמקרה הטוב ירימו דגל לבן.
"באימונים בונים על זה שהם יברחו. חיל האוויר יכתוש, הלוחמים יתמרנו וישללו יכולות מהצד השני, בין השאר את יכולת שיגור הטילים, ויעבירו את המלחמה לצד של האויב. את זה צריך לעשות במהירות, באורח קטלני ובזמן קצר.
"זו אסטרטגיה שאנחנו מתאמנים לאורה כבר הרבה זמן, ומלחמת רוסיה־אוקראינה רק חיזקה את הצד הזה במטכ"ל. זו תהיה מלחמה קשה, עם מחירים כבדים גם בשדה הקרב וגם בעורף, אבל היא תהיה מכרעת וצלולה".