שבעה חודשים וחצי אחרי הצגת תוכנית הדיור הממשלתית הקודמת, הציגו היום שר האוצר, אביגדור ליברמן, שר הבינוי והשיכון זאב אלקין ושרת הפנים איילת שקד את תוכנית הדיור החדשה, במסגרתה תורחב תוכנית "דירה בהנחה", יוקטנו מרווחי הרווח של הקבלנים, תקודם בנייה ברשויות מקומיות ואזוריות ותחל שיטת בנייה מתועשת ומהירה.
תוכנית הדיור החדשה מוצגת על רקע עלייתם הגבוהה והמתמדת של מחירי הדיור, שעלו בשנה האחרונה ב-15%, למרות התוכניות הממשלתיות. במסיבת העיתונאים בה הוצגה התוכנית החדשה אמר שר הבינוי והשיכון זאב אלקין: "מה שהיה עד היום טוב, אבל לא מספיק. אנחנו יוצאים בצעדים משמעותיים שישפיעו על ההיצע ויאפשרו לזוגות צעירים לרכוש דירה, מבלי להיפגע מעליית המחירים המשמעותית". אלקין הוסיף כי "הממשלה מוכנה לוותר על עלויות שיכלה לקבל מהקרקע".
"אני לא מתכוון לנהל את כלכלת ישראל על פי השיח ברשתות החברתיות", אמר שר האוצר ליברמן בהתייחסו לעלייה המדווחת בציבור במחירי השכירות. לטענתו, "מדד השכירות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מראה עלייה של 1.5% באפריל 2022 לעומת אפריל 2021. מה ששמענו בהרבה כתבות ואצל הרבה פרשנים על עלייה של 60%-30% קשה לדבר על עליות כאלה כשמדברים בקנה מידה ארצי. אנחנו מקבלים החלטות על בסיס נתונים רציני".
התוכנית מציגה יעדים לארבע השנים הקרובות: 280,000 התחלות בנייה (70,000 התחלות בכל שנה); תכנון 500,000 אלף יחידות דיור חדשות במוסדות התכנון (125,000 בכל שנה); פרסום 300,000 מכרזים ליחידות דיור בקרקעות מדינה (75,000 יחידות דיור בכל שנה); הצלחת מכרזים בקרקעות מדינה (עסקאות) להקמת 180,000 יחידות דיור (45,000 בכל שנה).
מנהל רשות מקרקעי ישראל, ינקי קוינט, אמר במהלך מסיבת העיתונאים כי "היעדים האלה הם יעדים שאפתניים. כבר השנה, נעבור את הממוצעים שיש בתוכנית. מתחילת 2021 עד היום אנחנו כמעט ב-140 אלף יח"ד שפורסמו. גם בשנת 2022 אנחנו בכמעט 40% לעומת השנה הקודמת, שהייתה שנת שיא. בעסקאות, חוזים שנכרתו, יחידות דיור שאמורות להיבנות – מ-2021 אנחנו כמעט על 90 אלף יחידות דיור".
התוכנית מציעה הגדלת ההנחה וההיצע בפרויקט "דירה בהנחה": ההנחה לזוכים בדירות תגיע עד לגובה של 500 אלף שקלים, ומספר הדירות שיוגרלו במסגרת דירה בהנחה יורחב בכ-10,000 יחידות דיור באיזור המרכז שיוקצו לזכאים מחוסרי דיור. עוד מוצע להעלות את אחוז בני המקום בהגרלות אלו מ-25% ל-35% בכל הארץ. באזור עדיפות ב' יעלה שיעור יחידות הדיור שיוקצה לבני מקום מ-32% ל-40% מכלל הדירות. בנוסף, יוגדל הסבסוד לדירה בהנחה בפריפריה לפיתוח בעד 40,000 שקל נוספים, בכפוף לאישור קבינט הדיור.
התוכנית מבקשת לקדם את הבנייה ברשויות המקומיות ובמועצות האזוריות, באמצעות הגדלת מספר ההיתרים ותמרוץ רשויות מקומיות על כל יחידת דיור שתיבנה. כיום, מערכת התמריצים ברשויות המקומיות עובדת כנגד בנייה נרחבת למגורים, שעולה לרשויות ממון רב בבניית תשתיות אבל מניבה לה מעט בתשלומי הארנונה. כדי לתקן זאת יוקצה תקציב לבניית מוסדות ציבור לרשויות מקומיות בסך של 30,000 שקלים לכל יחידת דיור. הרשויות המקומיות יקבלו מענק שייתן מענה לצרכים של הרשות המקומית בבניית מוסדות ציבור, הנובעים במישרין מהגדלת השיווקים. מחצית מהסכום – סך של 15,000 שקלים יינתן בעת השיווק והמחצית השנייה תינתן לעת מתן היתרי הבנייה.
התוכנית כוללת חתימת הסכמי גג במועצות אזוריות, למתן 2,500 היתרים לבניית יחידות דיור בכל מועצה למשך 4 שנים. זאת, בהתאם למודל הסכמי הגג שנחתם מול המגזר העירוני, ובמטרה להגדיל את ההיצע במרחב הכפרי.
בנייה מהירה
בנוסף, התוכנית מתהדרת בתיקון לחוק המכר שכבר עבר בקריאה ראשונה בכנסת ונמצא כעת בדיונים בוועדת הכספים, בהכנה לקריאה שניה ושלישית. החוק קובע כי מחיר הדירה יוצמד לחלק הרלוונטי בלבד, ללא רכיב הקרקע וללא מרווחי הרווח של הקבלן, כך שהוא צפוי להוזיל את מחיר הדירה לזוגות רבים. התיקון אושר על ידי מועצת רמ"י ויוחל בחוזים מול הקבלנים כבר במכרזים הקרובים ל"דירה בהנחה". עוד כולל תיקון החוק את הקביעה כי שכר הטרחה של עורך הדין של היזם ישולם על ידו בלבד.
על פי שר הבינוי והשיכון אלקין, המדינה תעבור לשיטת בנייה מתועשת, שיטת בנייה מהירה שחוסכת תשומת כח אדם משמעותי ומאיצה את קצב התקדמות הבנייה. תחילה, המדינה תתמוך בהקמת שני מפעלים לבנייה מודולרית בשטחי מדינת ישראל. כמו כן, תסובסד הקמת מבנים ראשונים בשינוע ממפעלים בחו"ל.

בתחום התכנון מוצעים מספר צעדים כדי להגדיל את התכנון, שלוקח זמן רב ומייצר "צוואר בקבוק" משמעותי בבניית דירות חדשות ובהתאמת ההיצע לביקוש. בין הצעדים: הגדלת שכר בודקי תכניות והוספת עובדים חיצוניים באגפי ההנדסה ברשויות המקומיות לטובת האצת קצב מתן היתרי בניה; מתן סמכות מקבילה לרשויות המקומיות באופן שיוכלו לתכנן בינוי למגורים בשיעור של אלפי מ"ר (בהתאם לסוג הוועדה); ביטול וולונטריות ברישוי עצמי; פתיחת לוח 2 באופן שיאשרו תוספת של עשרת אלפי יח"ד בכל הארץ, בעיקר במרחב הכפרי, וכן בניית מתחמי דיור מוגן בהיקפים גדולים; תיקון תקנות התכנון והבניה (אישור מטרה ציבורית) כדי ליצור תמריץ כלכלי לרשויות המקומיות לקדם דיור לשכירות בקרקע חומה.
שר האוצר, אביגדור ליברמן מסר כי ״אנחנו ממשיכים להוביל מהלכים משמעותיים להתמודדות עם אתגרי הדיור במדינת ישראל. אני דוגל בגישת ז׳בוטינסקי והיא לאפשר את חמשת המ״מים שאחד מהם הוא דיור. התכנית שהצגנו היום היא מקיפה ומטפלת בכשלים בשוק הדיור בשלושת המישורים המרכזיים והם היצע, מחירי הקרקע והצמדה למדד תשומות הבניה ובירוקרטיה והליכי בנייה ארוכים. נמשיך לפעול בכדי להשפיע ולשדרג את רמת איכות חייהם של כל אזרחי המדינה״.
שר הבינוי והשיכון, זאב אלקין: "הבטחנו להפוך כל אבן על מנת להביא פתרונות לזוגות הצעירים ולשמור על רוכשי הדירות אל מול הקבלנים ואנו עושים זאת. התוכנית הינה כוללת ולא פתרון קסם של צעד אחד. אנחנו מאמינים שהסל הזה, שמורכב מצעדים שכבר מבוצעים בימים אלה וצעדים חדשים שיצאו לדרך ממש בקרוב, יביא לייצוב שוק הנדל"ן בישראל. זוהי תוכנית בה המדינה מוותרת על בין 12 ל-20 מיליארד שקלים מההכנסות על הקרקע בשנים הקרובות. התוכנית החשובה הזו הייתה מתבקשת והכרחית לנוכח המציאות הנוכחית. אני מודה לשר האוצר ולשרת הפנים על שיתוף הפעולה המלא בדרך לגיבוש התוכנית ועל שיתוף הפעולה עם כל משרדי הממשלה והגופים השונים. שיתוף הפעולה הזה בין כל השחקנים בתחום הדיור, הוא חסר תקדים והוא מבטיח שבאמצעים המשותפים נדע להביא ליישום התוכנית כולה".
שרת הפנים, איילת שקד: ״אנחנו ממשיכים לעבוד בכל הכוח ולהילחם במשבר הדיור. תוכנית הדיור שהצגנו היום לאזרחי ישראל היא עוד שורה של צעדים חשובים שמתווספים לצעדים שכבר ננקטו בשנה האחרונה כדי לסייע בהתמודדות עם משבר הדיור. במסגרת התוכנית אנחנו מקדמים תימרוץ ברמה המיידית של כניסה ואיוש תקנים שלא היו מאויישים עד כה ויקדמו מתן היתרי בניה בצורה מהירה יותר על ידי הרשויות המקומיות, מבזרים סמכויות לשלטון המקומי על מנת שיוכלו לתכנן בהיקף גדול יותר, מייעלים תהליכים, פותחים חסמים ומסייעים בשיווק דירות להשכרה בהישג יד. שוק הדיור צמא ליחידות דיור נוספות ותכנון הדירות, שזו משימה שמוטלת על כתפיי – היא משימת העל שלי במשרד ולמרות אי היציבות הפוליטית אנחנו לא מורידים לרגע את הרגל מהגז״.