אחרי "המפץ הפוליטי" שבמסגרתו הודיע ח"כ ניר אורבך מימינה כי "במצב הדברים כפי שהוא כיום – אינני חלק מהקואליציה", סופה של ממשלת בנט-לפיד נראה קרוב מתמיד, אך כדי להגיע לכך נדרשים עוד כמה צעדים. ריכזנו עבורכם את השאלות (והתשובות) הבוערות שעל סדר היום הפוליטי.
האם ניתן להדיח את ניר אורבך מראשות ועדת הכנסת?
כן, אבל בקושי רב. למגינת ליבם של חברי הקואליציה אין כמעט שום יכולת להזיז את יו"ר ועדת הכנסת מתפקידו. הדרך היחידה להדיח יו"ר ועדת כנסת, להבדיל מניסיון הדחה של כל יו"ר ועדה אחר – שם מתנהלת הצבעה בוועדת הכנסת, ולאחר מכן בוועדה בראשותו – כדי להחליפו, במקרה של יו"ר ועדת הכנסת צריך להקים ועדת כנסת חדשה, בהרכב אחר, להעמיד יו"ר אחר ולהצביע על כך במליאה, אולם ממילא גם אם תוקם ועדה כזו, לקואליציה לא יהיה בה רוב.
זו גם הסיבה, בין היתר, שבאופוזיציה השקיעו מאמצים מרובים בניר אורבך ולא למשל בסגן השר אביר קארה. המטרה היא השליטה בוועדת הכנסת ולאחר מכן בכנסת. בוועדת הכנסת נדון חוק פיזור הכנסת ושם נבחר המועד המוסכם.
האם כנס הקיץ הסתיים?
לא, התאריך הסופי הוא 30 ביולי. לכאורה החקיקה נמשכת וניתן להעלות הצעות חוק, אולם הכנסת משותקת. זה קורה בעקבות ההחלטה של אורבך שלא יצביע, וכן החלטתו של ח"כ מיכאל ביטון להיעדר מהמליאה בשל העימות מול השרה מרב מיכאלי על ביטול הרפורמה בתחבורה הציבורית, ובנוסף להם – הח"כים הסוררים מאזן גנאים (רע"ם) וגי'דא רינוואי-זועבי (מרצ) אשר מצביעים לפי צו מצפונם. כל אלו הביאו את הקואליציה להיעדר רוב ואי יכולת להעביר חוקים. כבר אתמול (ב') נעצרה כל החקיקה וההצעות הוסרו מסדר היום, כך שדיון המליאה נסגר מוקדם מהרגיל.
אולם, כדור השלג הולך ומתגלגל והרכבת יצאה מהתחנה. זאת אומרת, ימי המליאה נפתחים ללא חקיקה אבל הקואליציה ממלאת בינתיים את ימיה, ומבחינת רה"מ בנט והבכירים האחרים המטרה היא לצלוח עד סוף כנס הקיץ גם במחיר שלא תהיה פעילות פרלמנטרית.
האם יש סיכוי שתוקם ממשלה חלופית בזמן הזה?
אפשרי, אך זה ייקח זמן. כדי שזה יקרה יחודשו המגעים בין אנשי הליכוד לבין חברי ימינה ותקווה חדשה בצירים חשאיים, כולל מול ח"כים מתנדנדים, אבל הסבירות היא שמהלך כזה יקרה רק אחרי שתעלה הצבעה לפיזור הכנסת והאיום בבחירות יהיה מוחשי, בוודאי על ח"כים אשר חרב אחוז החסימה מונפת מעליהם.
בינתיים, אורבך הודיע כי לא יתמוך בפיזור הכנסת במליאה, אך יכול לעשות כך בהצבעה טרומית, זאת במטרה להפעיל לחץ על אנשי ימין אחרים להצטרף אליו לטובת הקמת ממשלת ימין. על פי מקורביו, הוא לא מתכונן לתת לבנט לסיים את כנס הקיץ וילך עד הסוף – בחירות או ממשלה חלופית.
מתי יהיו הבחירות?
אי אפשר לדעת. בחירות זו סיטואציה אחרונה. לכאורה כעת קיים רוב לפיזור הכנסת, לפחות בקריאה טרומית, וישנם 61 ח"כים שייתנו את קולם לשם כך, אך הרוב הזה כולל את הח"כים מהמפלגות הערביות ומשמאל, שלא ייתנו את אצבעם לטובת סיוע בתרגיל פוליטי שייגמר בסוף בהקמת ממשלה בראשות נתניהו עם מפלגות הימין, אשר לה הם כמובן מתנגדים. בנוסף, על פי הסקרים האחרונים אין לנתניהו 61 מנדטים להקמת ממשלה אחרי הבחירות, מה שעשוי להשפיע על הרצון להקים ממשלה כבר בכנסת הנוכחית, אך נראה כי הוא מתקרב להשגת היעד.