יו"ר הוועדה לביטחון פנים ח"כ מירב בן-ארי קיימה אתמול (שלישי) דיון בנושא טיפול במשפחות נעדרים אזרחיים. בתום הדיון העלתה בן ארי את סיפורו של מוישי קליינרמן, נער חרדי ממודיעין עילית שנסע למירון בסוף חודש מרץ ומאז נעלמו עקבותיו: "אנחנו בדיון על נעדרים ואני רוצה להעלות את הנושא, מוישי קליינרמן ממודיעין עילית נעדר כבר 80 יום, ההורים מאד דואגים לו. מדובר בילד בן 16 שנעדר. הוועדה מצפה מהמשטרה להמשיך ולהרחיב את החיפושים ואני מאד מקווה שימצאו אותו ושיחזור הביתה".
ח"כ @Meravbenari, בדיון בוועדה לביטחון פנים בראשותה מדברת על מוישי קליינרמן, הנער בן ה-16 ממודיעין עילית שנעדר כבר 80 יום: "אני מבקשת מהמשטרה להמשיך ולהרחיב את החיפושים אחר הנער מוישי קליינרמן. כולנו עם המשפחה, אני מאוד מקווה שימצאו אותו ושיחזור הביתה" @MakorRishon pic.twitter.com/ohy5w2SfxZ
— דנה בצלאל • dana betzalel (@danabetzalel) June 14, 2022
השבוע הוגשה בקשה לדיון מהיר בנושא של הנער הנעדר בוועדת הבט"פ ע"י חמישה ח"כים מכלל סיעות הבית: חברי הכנסת מיכאל מלכיאלי, אבי מעוז, אמילי מואטי, מאי גולן ואורי מקלב. נשיאות הכנסת דחתה את הבקשה וכעת לא ברור מתי תעלה מחדש. "אני המום מהביטול" סיפר הפעיל החברתי אריאל אלחרר שיזם את הדיון. "לא תוכלו לומר ידינו לא שפכו את הדם הזה".
מה שכן נדון אתמול בוועדה לביטחון הפנים זהו 'חוק הקמת ועדה לטיפול במשפחות נעדרים אזרחיים', אותו אישרה הוועדה לקריאה ראשונה.
בישראל ישנם מאות אזרחים שמוגדרים נעדרים. משטרת ישראל מטפלת בחיפושם ואיתורם אך כיום יש חסר (לקונה) בנושא מבחינת היעדר מערך תומך וזכויות למשפחות הנעדרים, בעיקר ביחס לרכוש הנעדר וסוגיות משפטיות נוספות.

הדיון שהתקיים אתמול הוא דיון המשך בהצעת חוק הוועדה לטיפול במשפחות נעדרים אזרחיים, התשפ"א-2021, של חברי הכנסת נירה שפק, מוסי רז, נעמה לזימי וקבוצת חברי כנסת נוספים. מטרת החוק היא להקים ועדה שתסייע לבני משפחות נעדרים תוך הסדרת שיתוף הפעולה בין כל הגורמים הממשלתיים ביחס לטיפול באיתור הנעדרים ובזכויות בני משפחתם.
"בין החוק שהתחלתי לבין זה שמונח היום נעשה כברת דרך". אמרה בדיון ח"כ נירה שפק. "משרד הרווחה אימץ אותו והרחיב אותו ובנה גוף עם תוכנית יישומית עם כתובת אליה המשפחות יוכלו לפנות והוא זה שיטפל"
ח"כ מופיד מרעי אמר: "כמי שהיה קרוב למשפחות נעדרים אני מכיר את עניין חוסר הוודאות שחוות המשפחות ואני מקווה שהוועדה תעביר את החוק על מנת להסדיר את הנושא".
גיל שפק, יועמ"ש ביטחון הפנים ורפ"ק שחר אורון, נציג הלשכה המשפטית במשטרה העלו את סוגיית העברת המידע על נעדרים לוועדה שעתידה לקום. שפק הסביר כי כיום המשטרה מעבירה מידע לביטוח לאומי, וכי הם רוצים להימנע מהעברת מידע שתפגע בחקירה. שני נושאים נוספים מהם רוצים להימנע זהו ניצול שייעשה חלילה על ידי אדם כדי לקבל את זכאויות והפרת השמירה על הפרטיות. אורון אמר לעומת זאת כי המלצת המשטרה היא שהמידע יועבר ליו"ר הוועדה ע"י הביטוח הלאומי.
יו"ר הוועדה, בן ארי, שאלה את נציגי המשטרה: "איפה הבעיה להעביר את הנתונים? למה שלא תהיה אפשרות להודיע לוועדה החדשה שהמחוקק רוצה לקדם אותה ולתת לה את הכלים. למה שלא תעשו ערוץ אחד ליו"ר הוועדה יחד עם נציג של ביטוח לאומי?".
רפ"ק אריאל גד, ראש חוליית נעדרים במשטרה הסביר את הקשיים: "אנחנו האוזן הקשבת למשפחות הנעדרים. אנחנו רוצים להעביר את המידע לביטוח לאומי כדי שלא יהיה ניצול לרעה של מקרים כאלה. למשל כאשר אדם נעדר והמשפחה ממשיכה לקבל קצבאות שלא כדין. יש מקרים שעשו ניצול של החוק הזה ולא רק בהיבט הכלכלי. למשל המקרה האחרון, תארו שלא היו מוצאים את הגופה ולאחר שישים יום היה בא בן הזוג לבקש את הסעד שמגיע לו בעקבות המקרה הזה. או במקרים בהם בסכסוכים בפשיעה נעלם אדם ואנחנו לא רוצים שאותם צדדים יידעו כי הנושא נמצא בחקירה".
יו"ר הוועדה בן ארי אמרה לסיכום: "כמובן שנרצה להגיע לנוסח שלא יפגע בצורכי חקירה. מציעה שזה ילובן בדיונים להכנה לקריאה לשנייה ושלישית". לאחר ההצבעה מוזגו הצעות החוק והיא אושרה ותעלה לקריאה ראשונה.