שר החוץ יאיר לפיד נימק היום את הפסקת מסעות התלמידים לפולין המתוכננים לחודשי הקיץ הקרובים, בעובדה כי הפולנים ביקשו להתערב בתכני המסעות. "הם רצו לומר לנו מה מותר ומה אסור לומר לילדים ישראלים שנוסעים לפולין", אמר לפיד.
כ-7,000 תלמידי תיכון ישראלים אמורים היו לצאת ביולי ואוגוסט למסעות בעקבות זיכרון השואה בפולין. בשנים שקדמו למגפת הקורונה, נסעו מדי שנה כ-40,000 תלמידים לפולין, כדי לפקוד את שרידי הקהילות היהודיות שם ואת אתרי ההשמדה שהקימו הנאצים ועוזריהם.
אתמול, הודיע משרד החינוך על ביטול המסעות לקיץ הקרוב ונימק זאת בחילוקי דעות עם הפולנים בנוגע להסדרי האבטחה של התלמידים בעת הביקור. אנשי חינוך שקיבלו את ההודעה, מתארים כי על פי הנמסר להם המחלוקת נסבה סביב סירוב פולני כי את הסיורים ילוו מאבטחים ישראלים נושאי נשק.

היום קיים שר החוץ יאיר לפיד מסיבת עיתונאים לרגל שנה לכהונתו במשרד החוץ. לשאלת "מקור ראשון" על חלקו של משרד החוץ בהחלטה לעצור את המסעות לפולין, ועל ההרעה ביחסים שבין ישראל לפולין בתקופת כהונתו של לפיד, השיב שר החוץ כי "היחסים עם פולין נפגעו בגלל החקיקה הפולנית בנושא השואה. החוק הראשון שאוסר על עיסוק במה שהפולנים עצמם עשו בשואה, והחוק השני הנוגע להשבת הרכוש. חלק מההשלכות של החקיקה הראשונה היא העובדה שהפולנים רצו לעסוק בתכנים של המשלחות. לזה אנחנו לא נסכים, זה לא יקרה. לא יגידו לנו מה לומר ומה לא לומר לילדים ישראלים על השואה", אמר לפיד והוסיף כי אכן, הדבר "מסכן אכן את המסעות בקיץ הזה".
הוא הוסיף כי היחסים עם פולין שאכן התערערו בתחילת כהונתו, שבו לאחרונה למסלול יציב יותר – בעיקר בשל שיתוף הפעולה בין ישראל לפולין סביב הלחימה באוקראינה, והסיוע הפולני לאזרחים ישראלים לצאת מאוקראינה דרך מעברי הגבול הגובלים עימם.