הקיץ הגיע, ואיתו הים, הבריכות והטיולים. כידוע, חשיפה מרובה לשמש מעלה את הסיכון לסוגים שונים של סרטני עור בכלל ולמלנומה – אחד הגידולים הסרטניים האלימים ביותר – בפרט. אומנם בשנים האחרונות חלו מספר פריצות דרך בטיפול במחלה בשלבים המוקדמים שלה, ובכל זאת, המפתח הוא מניעה ואבחון מוקדם.
השבוע מציינים בעולם את שבוע המודעות לסרטן העור. על פי נתוני משרד הבריאות, מדי חודש מאובחנים כ-150 חולים חדשים בסרטן העור מסוג מלנומה, ו-17 חולים נפטרים מהמחלה שמהווה 5% ממקרי הסרטן בישראל. 92% מהחולים מאובחנים בשלב מוקדם של המחלה, בטרם היווצרותן של גרורות מרוחקות.
בשנים האחרונות התגברה המודעות לסכנות לסרטן העור ולחשיבות ההגנה מהשמש. עם בואו הרשמי של הקיץ ובמסגרת שבוע המודעות לסרטן העור שמצויין בימים אלו, ד"ר מוטי אבנר, אונקולוג בכיר ממכון שרת לאונקולוגיה במרכז הרפואי הדסה עין כרם מפריך בשיחה איתנו כמה מיתוסים מוכרים, שאינם בהכרח נכונים.
"המיתוס הנפוץ ביותר הוא שרק מי שנחשף לקרני השמש יחלה במלנומה", הוא מסביר, כשהוא מבקש לנפץ בתחילת השיחה אחת מהשגיאות המוכרות ביותר. לדבריו, "אומנם חשיפה מרובה לשמש מעלה בצורה משמעותית את הסיכון להתפתחות המלנומה, אך גם סוג העור, מספר השומות ("נקודות החן"), צורתן וקיומה של היסטוריה של מלנומה במשפחה משפיעים על הסיכון לחלות". למעשה, גם אנשים שכלל לא נחשפו לשמש בצורה חריגה, עלולים לחלות במלנומה. "לפיכך ישנה חשיבות רבה למודעות לשינויים בנקודות חן קיימות או להופעתן של נקודות חדשות" מציים אבנר. נקודות חן בעלות צורה חריגה – לא סימטריות, בעלות גבול לא סדיר, מספר צבעים או כאלו הגדולות מ- 6 מ"מ דורשות בדיקת רופא עור.

מיתוס נוסף מוכר הוא שרק חשיפה ארוכה לשמש תגרום למלנומה, על כך מסביר ד"ר אבנר כי "מלנומה נגרמת בעיקר כתוצאה מחשיפה קצרה לשמש עוצמתית, זאת בניגוד לסוגים אחרים של סרטן העור הנפוצים לרוב אצל אלו הנחשפים לפרק זמן ממושך לשמש, כדוגמת חקלאים. למעשה, חשיפות קצרות, בעיקר בגילאים צעירים, מעלות משמעותית את הסיכון למלנומה, כאשר מחקרים מראים שסיכון זה גדל משמעותית עבור אלו שסבלו מכוויות שמש בילדותם".
ומה עם קרם ההגנה שאנחנו מורחים?
"מרביתנו לא משתמשים בכמות מספיקה של תכשירי ההגנה מהשמש" משיב אבנר. "לפי המלצות משרד הבריאות – יש צורך בשימוש בתכשיר רחב טווח עם מקדם הגנה (SPF) של 30 לפחות, ולהקפיד על מריחתו כל שעתיים גם אם לא נכנסים למים". הוא מדגיש כי כמות החומר הנדרשת לצורך הגנה אפקטיבית גדולה יחסית, ויש להשתמש בתכשיר בנדיבות. כמו כן, מומלץ להשתמש בתכשיר כ-15-30 דקות לפני החשיפה לשמש. "חשוב להקפיד גם על אמצעי הגנה נוספים – הימנעות מחשיפה לשמש בשעות השיא (10:00 – 16:00) והקפדה על לבוש מתאים כולל כובע רחב שוליים ומשקפי שמש".
לא מחלה של אשכנזים
אחד מהמיתוסים ה"פופולריים" הוא שרק בהירי עור בסיכון לחלות במלנומה. אומנם לבהירי עור יש סיכוי גבוה יותר לחלות מאשר לבעלי עור כהה, יחד עם זאת מסביר ד"ר אבנר כי "חשיפה לשמש מעלה את הסיכון למלנומה עבור כלל האוכלוסייה, ולפיכך גם עבור בעלי עור כהה כדאי להקפיד על ההנחיות לחשיפה נכונה לשמש. כמו כן, הסיכון לסוגי מלנומה שאינם תלויים בחשיפה ישירה לשמש, כמו מלנומה של קצות הגפיים, משמעותי גם אצל בעלי עור כהה. לפיכך, גם עבורם ישנה חשיבות למודעות למחלה ולפנייה לרופא עור בכל חשד שמתעורר".
מיתוס נוסף שכנראה רבים האמינו בו הוא שבמהלך שחייה במים לא נמצאים בסיכון. ד"ר מוטי אבנר מפריך גם אותו ומסביר: "קרני השמש מסוגלות לחדור גם מבעד למים. יש להקפיד על שימוש בתכשירי הגנה עמידים למים – שמאפשרים הגנה בזמן השהייה במים או הזעה. תכשירים אלו מעניקים הגנה לפרק זמן של 40-80 דקות בלבד, ויש להקפיד על שימוש בתכשיר בהתאם להנחיות".
"רבים מאמינים כי מלנומה היא רק מחלה של מבוגרים, ובכן גם במקרה זה מדובר במיתוס. שכן הסיכון לחלות במלנומה אומנם נמוך יחסית אצל ילדים, אולם, הנזק כתוצאה מחשיפה לקרני שמש מצטבר, וכאמור, חשיפה יתרה לשמש בתקופת הילדות, במיוחד כזו שמלווה בכוויות שמש עם הופעה של שלפוחיות, מעלה את הסיכון לחלות במלנומה בשלב מאוחר יותר בחיים. לפיכך, ישנה חשיבות מיוחדת להקפדה על הנחיות חשיפה נכונה לשמש עבור ילדים. תינוקות מתחת לגיל חצי שנה – אין לחשוף לשמש ישירה כלל", מדגיש ד"ר אבנר.
ד"ר אבנר מסכם עם אחד המיתוסים המשמעותיים ביותר לפיו מלנומה תמיד תהיה מחלה קטלנית. לדבריו, "אבחנה של מלנומה בשלב מוקדם מעלה בצורה משמעותית מאד את הסיכוי לריפוי מלא – ככל שהמחלה מאובחנת ומטופלת בשלב מוקדם, כך הסיכון להופעת מחלה גרורתית מסוכנת בעתיד קטן יותר. גם במחלה גרורתית חל שיפור משמעותי בטיפול הודות לשימוש בטיפולים חדשניים המפעילים את מערכת החיסון כנגד המלנומה ("אימונותרפיה") וטיפולים ביולוגיים כנגד מוטציות ספציפיות בגידול, אולם מניעה ואבחנה מוקדמת הם עדיין הטיפול הטוב ביותר" הוא מסכם.