קצין הכנסת, היועצת המשפטית של הכנסת, יו"ר הכנסת, מפקד מחוז ירושלים במשטרה, המפכ"ל, השר לביטחון הפנים והיועצת המשפטית לממשלה – כל אלה עתידים להיות המשיבים לעתירתו החדשה של ח"כ איתמר בן־גביר לבג"ץ.
העתירה הוגשה אתמול בדרישה לבטל את הנוהל המשטרתי שמחייב חברי כנסת יהודים בתיאום של 24 שעות טרם עלייתם להר הבית, בשעה שחברי הכנסת הערבים פטורים מכך ורשאים לבקר בהר ללא כל תיאום. כך נמנעה בשנה החולפת עלייתו של ח"כ עמיחי שיקלי להר: מפקד המרחב ומפקד המחוז בכבודם ובעצמם חסמו בפניו בגופם את נתיב הכניסה. באופן דומה נמנעה עלייתו להר של בן־גביר עצמו כשלא טרח לתאם מראש את עלייתו.
"נבקש מבית המשפט הנכבד לקבוע", כותב בן־גביר בעתירה, "שהנוהל בדבר עליית חברי כנסת להר הבית בטל הן בהיותו בלתי חוקי, הן בהיותו פוגע בזכויות יסוד של העותר, והן בהיותו מפלה בין יהודים לערבים, ולחלופין שעל המשיבים לאכוף את הנוהל בצורה שווה כלפי כלל חברי הכנסת – יהודים וערבים כאחד".
לפי הנוהל, מגלה העתירה, "חברי הכנסת היהודים יהיו כפופים לכללים החלים על מבקרים שאינם מוסלמים. באשר לחברי כנסת הערבים – נקבע כי אלו ייכנסו דרך שער השבטים, החל מחצי שעה לאחר שעות ביקורי היהודים ועד לסגירת הר הבית".
עוד קובע הנוהל שמפכ"ל המשטרה או מפקד מחוז ירושלים יידרשו לאשר את הביקור בהתאם להערכת מצב לקראת מועד הביקור המבוקש. כמו כן לא יתאפשרו נשיאת נאומים ומתן ראיונות לתקשורת במהלך הביקור, לרבות בשערי הכניסה.
במקביל, "ביום 18.7.21 – ט' באב, הגיע ח"כ אחמד טיבי לביקור בהר הבית. בסרטון שהעלה טיבי נראה שוטר אומר לח"כ טיבי שמכיוון שהוא לא תיאם מראש את הביקור בהר הבית, הוא לא יכול להיכנס להר. בסרטון נראה טיבי מסביר לקצין שהוא מוסלמי ולכן הנוהל לא חל עליו". במקרה ההוא, בניגוד לאלו שתוארו קודם, "אפשרו השוטרים לח"כ טיבי להיכנס לשטח הר הבית ולא חסמו אותו כפי שעשו לעותר, תוך שהקצין אומר לטיבי על כך שהוא מפר את הנוהל: 'זו כבר בעיה שלך'".
בן־גביר מציין בעתירה מקרים נוספים שבהם הגיעו להר גם ח"כים ערבים אחרים, ובהם מנסור עבאס, אוסאמה סעדי, וליד טאהא, איימן עודה וסאמי אבו־שחאדה – בכל המקרים ללא תיאום מראש. ככל הידוע, העתירה הגיעה לטיפול השופט נעם סולברג ובלשכת חבר הכנסת בן־גביר ממתינים להכרעתו בה.