בסקוטלנד התעורר השבוע מחדש שד העצמאות מבריטניה, עם העלאת האפשרות לעריכת משאל עם נוסף בנושא. השרה הראשונה של סקוטלנד, מנהיגת המפלגה הסקוטית הלאומית ניקולה סטרג'ן, שרטטה השבוע הצעות ל"בקשת עצמאות מחודשת", וטענה שהפרלמנט הסקוטי זכאי לקיים הצבעה כזו ללא הסכמתה של ממשלת בריטניה, תנאי שלונדון רואה בו חובה חוקית. "סקוטלנד מוגבלת תחת שליטת וסטמינסטר", אמרה סטרג'ן לתקשורת. "העצמאות תעביר לידינו את ההחלטות שיובילו להצלחה".
משאל העם הקודם על עצמאות סקוטלנד נערך ב־2014; רוב הסקוטים (55 אחוזים מהם) הצביעו אז בעד הישארות בבריטניה. עם זאת, המפלגה הלאומית הסקוטית, התומכת בעצמאות, זכתה ברוב בפרלמנט הסקוטי בבחירות 2021, והיא שולטת בו בתמיכת מפלגת הירוקים. "תושבי סקוטלנד בחרו בפרלמנט בעל רוב מכריע הן בעד עצמאות והן בעד הזכות להצביע עליה. לפרלמנט הסקוטי יש אפוא מנדט דמוקרטי שאין עליו עוררין, ואנחנו מתכוונים לכבד זאת", אמרה סטרג'ן לכתבים באדינבורו.
לטענתה, הסתלקותה של בריטניה מהאיחוד האירופי שינתה את כללי המשחק. במשאל העם על הברקזיט בשנת 2016 הצביעו הסקוטים ברוב מכריע נגד, 62% מול 38%, ולדבריה מימוש היציאה מהאיחוד בסוף ינואר 2020 הותיר את סקוטלנד על פרשת דרכים.
המפלגה הלאומית הסקוטית כבר הודיעה שהיא מבקשת לקיים הצבעה על עצמאות עד סוף 2023. ראש ממשלת הממלכה המאוחדת בוריס ג'ונסון מתנגד נחרצות למשאל עם נוסף; הוא אמר השבוע שההחלטה נגד העצמאות התקבלה, ו"יש לכבד אותה". הוא קרא לסטרג'ן ולמחוקקים אחרים "להתמקד בדברים שאנשים באמת רוצים שנתמודד איתם".
סטרג'ן הודתה שממשלת ג'ונסון תתנגד כנראה לכל ניסיון לקיים משאל עם מחייב ללא אישור מווסטמינסטר, אך הוסיפה שהדבר לא ירתיע את הפרלמנט הסקוטי. "הדמוקרטיה במסגרת שלטון החוק היא הדרך לפתור חילוקי דעות פוליטיים או חוקתיים", אמרה סטרג'ן. "אם ברצוננו לשמור על הדמוקרטיה בסקוטלנד, עלינו לפלס דרך קדימה… אבל עלינו לעשות זאת כחוק".
משאל עם נוסף בשאלת העצמאות עלול לפרק את האיחוד בן יותר מ־300 השנים בין סקוטלנד לאנגליה; גם לוויילס ולצפון אירלנד יש פרלמנטים קטנים בתוך בריטניה. לשלוש "אומות הבית" הללו יש זכות לחוקק לעצמן בנושאים כמו חינוך ושירותי בריאות, אך הן מסתמכות על הפרלמנט בווסטמינסטר למימון פעילותן בנושאים האזרחיים הללו, וכן נשענות על ממשלת בריטניה בתחומים מרכזיים אחרים, כמו הגנה.
ג'ון קרטיס, סוקר סקוטי מוביל ומרצה לפוליטיקה באוניברסיטת סטראטקלייד, אמר השבוע ל־BBC שסקרי דעת הקהל עדיין חצויים: "בשש הסקרים האחרונים, בממוצע, 48% מהסקוטים תומכים בעצמאות, ו־52% מתנגדים", אמר קרטיס. "שני הצדדים צריכים לעשות קמפיין, ואף אחד מהם לא יכול להיות בטוח בניצחונו".
עיתונים סקוטיים האשימו שלשום את סטרג'ן ביצירת לחץ ממניעים פוליטיים. מחוקקי האופוזיציה בפרלמנט כינו את הכרזתה "הסחת דעת". "היא מחזירה אותנו לפוליטיקה של העבר", אמר מנהיג מפלגת הלייבור הסקוטית, אנאס סרוואר, "מתמקדת בפילוג ובמריבות, ומנסה לעמת סקוטי מול סקוטי".